Путін програв? Контрнаступ на сході може завершитись стратегічною поразкою рф, – експерти

Путін програв? Контрнаступ на сході може завершитись стратегічною поразкою рф, – експерти
291881 ПЕРЕГЛЯДІВ

Успішний контрнаступ ЗСУ на Харківщині з частковим просуванням на територіях Донецької й Луганської областей може обернутися для кремля поразкою не оперативного, а стратегічного рівня. Військові експерти кажуть про так званий "ефект каскаду" й кондиційні прорахунки російського командування: ймовірно, путін вже програв, хоча поки відмовляється це усвідомити.

Експерти Bloomberg вже відзначили: контрнаступ на Харківщині став найбільшою перемогою України з тих пір, як вони відкинули російські війська від Києва в березні, а останній тиждень став одним з найбільш вагомих у теперішній 200-денній історії війни.

"Українські війська чітко продемонстрували свою здатність вести великий контрнаступ і змінити хід конфлікту напередодні важкої зими для європейських союзників, які підтримують військові зусилля Києва зброєю та грошима", – йдеться в матеріалі.

На цьому тлі путін, вочевидь, намагається "зберегти гарну міну при поганій грі".

"Ми маємо стежити за несподіваною реакцією з боку путіна", – сказав Мік Райан, генерал армії у відставці. "Він (на відміну від деяких старших військових офіцерів) не показав жодних ознак віри в те, що вторгнення – в халепі". Утім, на думку офіцера, стратегічна ініціатива все одно перейшла до ЗСУ.

 

Контрнаступ ЗСУ на Харківщині, який завершився фактично повною деокупацією цього регіону за 5 днів, має всі шанси перерости з оперативного у стратегічний, вважає військовий оглядач, координатор групи "Інформаційний спротив", полковник Збройних сил України Костянтин Машовець. Аналітик висловив своє захоплення діями українського командування.

"Такого вищого пілотажу, щодо "оперативного чуття" та розуміння усіх особливостей та нюансів ситуації, яка дуже швидко та динамічно змінюється, я на практиці не зустрічав. Треба розуміти, що російське командування виходило з того, що українці концентрують свої головні сили та зусилля саме на Ізюмі, і відповідно, для того щоб зірвати (зупинити) весь український наступ, треба просто утримати Ізюм і Лиман.

Однак передові підрозділи ЗСУ підійшли з півдня до околиць Вовчанська, перерізали дорогу Вовчанськ – Куп'янськ вище Великого Бурлука. Тому, власне, й було, зі слів Конашенкова, вирішено "провести передислокацію", а простіше кажучи, була визнана безперспективність утримання цієї території. Це, в свою чергу, з цілком очевидних причин, може достатньо суттєво вплинути на загальну стратегічну ситуацію", – зазначає експерт.

Його колега за групою "Інфоспротив" Олександр Коваленко порівнює вересневі події на східному фронті з "ефектом каскаду". На його думку, виснажені кондиції російської окупаційної армії не дозволяють створити умови для повноцінної оборони інших плацдармів на сході. Відтак путін програв війну за Донбас (а, отже, й заявлену ціль "спецоперації") на кондиційному рівні.

"Цілком логічно, що ЗСУ продовжать свій рух у Луганській і Донецькій областях, скориставшись можливостями, що відкриваються. Я більш ніж впевнений, що найближчим часом ЗСУ зможуть повернути до складу України ті території Луганщини та Донеччини, які окупували росіяни з 24 лютого 2022 року. Виникне проблема із територіями, окупованими з 2014 року, де роками формувалися лінії оборони. Тому так чи інакше, але просування на цьому плацдармі ЗСУ сповільниться, але не зупиниться зовсім. З іншого боку, ми маємо ще Херсонський та Запорізький плацдарми, де можна буде реалізувати кілька дуже цікавих сценаріїв, один із яких уже розвивається на Херсонщині", – коментує Коваленко.

Схожу думку висловлює й військовий експерт Олег Жданов. Він зауважує, що українське суспільство має бути готовим до тимчасового затишшя у контрнаступальних діях ЗСУ, оскільки армія не може атакувати постійно. На цьому тлі росія може планувати контрудар, однак військова ініціатива остаточно перейшла до України.

"Росія потроху починає відходити від шоку. Зараз ми бачимо спроби зібрати певне військо та спробувати завдати контрудару. Нам необхідна оперативна пауза, щоб перегрупуватися. Тим паче, більшу частину Харківської області ми фактично зачистили. Я хочу сказати, що той успіх, якого ми досягли сьогодні, вражає. Він дуже вражає", – наголошує Жданов.

Розгром російської армії в північно-східному  регіоні Харківщини створює для президента володимира путіна не лише військови, а й політичний головний біль, зазначає видання Politico.

"Зусилля кремля створити яскравий пропагандистський наратив про свою війну в Україні зазнають краху, оскільки популярні лояльні блогери, аналітичні центри та навіть політики починають задавати незручні запитання про поразку на передовій".

Аналітики каналу "Сито Сократа" відзначають, що пізній путін явно не справляється з покладеними на нього функціями, оскільки нинішня росія впевнено рухається "траєкторією від’ємного зростання" як в економічному, так і у військовому сенсі.

"Оскому набила історія про те, як путін особисто керував "спецоперацією" в Україні. Як свідчать свіжі зведення з фронтів, усунення Шойгу від справ у травні 2022 року виявилося помилковим кроком. Під керівництвом кремлівського мешканця підрозділи окупантів остаточно втратили наступальну динаміку, підірвали мотивацію, не хочуть гинути в безглуздій м'ясорубці. Очевидно, що Шойгу вчасно вийшов з-під удару, переклавши всю відповідальність за авантюру особисто на головнокомандувача", – йдеться у матеріалі.

Співзасновник та директор економічних програм Ukrainian Institute for the Future Анатолій Амелін зазначає, що військове та економічне фіаско кремля матиме й відповідні геополітичні наслідки. Коментуючи наміри західних партнерів передати Україні золотовалютні резерви рф, він висловив думку, що глобально путін програв цю війну – всі хочуть дружити з переможцем.

"Кожна країна має певний запас міцності. Це – недоторканий запас, який країна накопичила на випадок кризових економічних явищ та забезпечення зовнішньополітичної діяльності. Україна має намір вимагати в якості репарацій від рф 300 млрд доларів – їх можуть покрити за рахунок золотовалютних резервів росії. Своєю чергою, кремль може продовжувати енергетичний та ядерний шантаж світ – але лише до тих меж, до яких йому дадуть це зробити. Сумніваюсь, що путін зможе чогось домогтися на саміті Шанхайської конференції. Навряд чи Китай серйозно підтримає росію. Ніхто не хоче дружити з невдахами, а путін показав не лише своїй країні, але й зовнішньому світу, що він уже програв", – резюмує експерт.

Отже, вдалий контрнаступ ЗСУ на Харківському напрямку імовірно став переломним моментом у повномасштабній російсько-українській війні. Україні ще зарано тріумфувати, адже попереду – й необхідні оперативні паузи, й зупинки просування, й імовірні російські контрудари та навіть важкі втрати. Однак путін вже точно програв. Його військо продемонструвало тотальну неспроможність виконати заявлені цілі "спецоперації". А слабкість диктатора тепер очевидна не тільки цивілізованому світу, а й внутрішньому російському "споживачеві".

stopcor.org

Теги: путін, війна в Україні,Контрнаступ ЗСУ,ЗСУ, окупанти,Олег Жданов,росія,контрнаступ ЗСУ на Харківському напрямку
ПРЯМИЙ ЕФІР