Нацполіція викрила злочинну групу посадовців, які займалися махінаціями з приватизації землі на Київщині

Нацполіція викрила злочинну групу посадовців, які займалися махінаціями з приватизації землі на Київщині
353331 ПЕРЕГЛЯДІВ

Встановлено факти зловживання службовим становищем посадовцями Держгеокадастру Києво-Святошинського району, державної районної адміністрації та сільської ради Києво-Святошинського району Київської області під час прийняття рішень щодо передачі земельних ділянок у власність фізичним та юридичним особам.

В ході досудового розслідування, яке здійснюється Головним слідчим управлінням Національної поліції України за оперативного супроводу Департаменту захисту інтересів суспільства і держави та Бюро економічної безпеки, з’ясовано, що фігуранти у 2005-2008 роках шляхом підробки підписів пайовиків та фальсифікації документів, незаконно розпаювали 209 га землі в одній з територіальних громад Київській області на підставних осіб. Надалі після зміни цільового призначення земельних ділянок вони були розпродані. 

Крім того, в ході проведення слідчих дій та оперативно-розшукових заходів правоохоронці виявили конвертаційний центр, через розрахункові рахунки якого здійснювались тіньові безготівкові операції на суму понад 3,5 млрд гривень. Так, використовуючи фіктивні підприємства, злочинна група допомагала реальному сектору економіки приховувати та виводити в тінь свої прибутки. 

В ході документування злочинної діяльності посадових осіб проведено 8 санкціонованих обшуків в приміщенні колишньої сільської ради, офісних та житлових приміщеннях фігурантів. 

Під час обшуків поліцейські вилучили 346 печаток суб’єктів господарювання, в тому числі нерезидентів, офшорних компаній, які використовувалися для виведення грошових коштів за кордон, печатки благодійних організацій. Наразі правоохоронці перевіряють вказаних осіб на причетність до фактів розкрадання благодійних коштів.

Крім того, вилучено боєприпаси та вибухові речовини: гранати РГД, запали до гранат, тротилову шашку, набої до автоматичної зброї. Наразі на земельні ділянки загальною площею 209 га, розташовані в межах однієї з об’єднаних територіальних громад Київської області, накладено арешт. 

Розслідування здійснюється в межах відкритого кримінального провадження за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (Зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки). Санкція статті передбачає ув’язнення терміном до 6 років.

Правоохоронці встановлюють усіх фігурантів, причетних до злочинної діяльності.

Національна поліція України

Теги: Національна поліція України, Держгеокадастр,махінація,земля,Махінації із землею,приватизація землі,Нацполіція
ПРЯМИЙ ЕФІР