Українська гірничодобувна компанія підозрюється у фінансуванні окупантів

Українська гірничодобувна компанія підозрюється у фінансуванні окупантів
354751 ПЕРЕГЛЯДІВ

В Україні група компаній «Юнігран» (Unigran), що займається виготовленням та реалізацією гранітної продукції, видобуває корисні копалини з порушенням законодавства та ухиляється від сплати податків. Про це стало відомо з матеріалів кримінальної справи № 42022000000000455.

За версією слідства, в України здійснює протиправну діяльність група компаній «Юнігран» під керівництвом громадянина росії Ігоря Наумця, котрий також має українське громадянство. До цієї групи входять ТОВ «Юнігран», ТОВ «Будіндустрія-Сервіс ЛТД», ТОВ «Юнігран-Сервіс», АТ «Малинський каменедробильний завод», АТ «Коростенський кар`єр» та інші.

Встановлено, зареєстровані в Україні компанії, здійснюють видобуток корисних копалин, з порушенням вимог чинного законодавства, а також ухиляються від сплати платежів, діють під управлінням офшорних компаній Unigran Global East LTD, Unigran group SA, E.S. Mining Company Limited, Unigran Global East LTD, Westgrinite Holdings Limited, Bizserve Secretarial Services Limited, Smart Dixie Limited, Ralf International Corporation які акумулюють грошові кошти, одержані в Україні та виступають буфером для перерахунку коштів на територію країни агресора.  Надалі продукцію реалізовують в тому числі на території російської федерації та легалізуючи кошти одержані незаконним шляхом на території України. Також у справі замішане російське ООО «Трансрада».

В ході досудового слідства, з метою перевірки версії слідства проведеним оглядом із залученням технічних засобів спостереження, в ході досудового слідства встановлено, що на території Київської області невстановлені посадові особи ТОВ «Будіндустрія-Сервіс Лтд» проводять роботи із незаконного видобутку піску, складуванню його на самовільно зайнятих земельних ділянках, які розташовані у Броварському районі Київської області, що призвело до локальної екологічної катастрофи на р. Десна.

Окрім цього, під час користування (складування піску) ТОВ «Будіндустрія-Сервіс Лтд» земельною ділянкою кадастровим номером 3221286801:01:076:0002, останні самовільно зайняли певну частину земельної ділянки державної власності з кадастровим номером 3221286801:01:076:0003 із цільовим призначенням — для ведення лісового господарства і пов`язаних з ним послуг для ведення лісового господарства. В результаті земельна ділянка державної власності зазнала забруднення та значної шкоди і була зіпсована значним шаром піску. Також, посадові особи ТОВ «Будіндустрія-Сервіс Лтд» самовільно займають і використовують земельну ділянку з кадастровим номером 3221286801:01:076:0003 шляхом розміщення на ній магістрального пульпопроводу через який здійснюється перекачування піску земснарядом з підводного кар`єру на берег.

Також, посадові особи ТОВ «Будіндустрія-Сервіс Лтд» використовують земельні ділянки з кадастровими номерами 3221287200:02:011:0006, 3221287200:02:011:0019не за цільовим призначенням, так як дані ділянки передбачені для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, а зберігання піску та його продаж комерційним структурам не відноситься до сільськогосподарської діяльності. Крім того, посадові особи самовільно займають і використовують землі держави (перебувають у прибережній захисній смузі) шляхом розміщення на них магістральних пульпопроводів через які здійснюється перекачування піску земснарядом з підводного кар`єру на берег, а саме карти намиву (5 штук). Окрім цього, цього, згідно представленої Державною службою геології на та надр України інформації, в результаті проведених в період 2018-2021 років перевірок діяльності щебеневих кар`єрів, які входять до сфери управління групи компаній «Юнігран» та ОСОБА_1 , виявлено численні порушення, які призводять до спричинення матеріальних збитків інтересам держави.

Вказані порушення зафіксовані актами перевірки №06-04/23/2019-06/п (29) стосовно ПАТ «Бехівський спеціалізований кар`єр», актом перевірки №06-02/23/2021-25-п (63) стосовно ПАТ «Пинязевицький кар`єр», акт №06-02/23/2018-30/п (85) від 22.06.2018 року складеного стосовно АТ «Малинський Каменедробильний завод», акту №06-02/23/2020-12/п від 19.02.2020 року складеного стосовно ПАТ «Норинський щебзавод», акту перевірки №06-02/24/2018-61/п (188) складеного стосовно АТ «Коростенський кар`єр».

Окрім цього, проведеними заходами також встановлено, що громадянин  спільно   директором ТОВ «Юнігран», окрім низки вищезазначених компаній, володіють в тому числі корпоративними правами Unigran Global East LTD, одним з співзасновників якої є громадянин російської федерації  Сергій Наумець.

Контактною адресою громадянина Російської Федерації  в реєстраційних документах компанії Unigran Global East LTD визначено місто Москва, у зв`язку з чим він систематично відвідував Російську Федерацію та Респуліку Білорусь, а також 16.02.2022, напередодні військових дій вибув з України, через Варшаву, ймовірно також до Російської Федерації.

У свою чергу Сергій Наумець, який є іншим співзасновником компанії Unigran Global East LTD в реєстраційних документах, у якості контактної адреси зазначає «місто Донецьк», із позначенням віднесення вказаного міста до держави «Росія», а також обіймає посаду міністра будівництва та житлово-комунального господарства самопроголошеної «ДНР».

Зокрема встановлено, що на території Київської області невстановлені посадові особи компанії ТОВ «Будіндустрія-Сервіс Лтд», котра входить до вказаної групи компаній, проводять роботи із незаконного видобутку піску, складуванню його на самовільно зайнятих земельних ділянках, які розташовані у Броварському районі Київської області, що призвело до локальної екологічної катастрофи на р. Десна.

Окрім цього, цього, згідно з представленою Державною службою геології на та надр інформацією, в результаті проведених в період 2018-2021 років перевірок діяльності щебеневих кар`єрів, які входять до сфери управління групи компаній «Юнігран», виявлено численні порушення, які призводять до спричинення матеріальних збитків інтересам держави.

Окрім цього, слідством встановлено, що дотична до компаній офшорка Unigran Global East LTD, належить громадянину російської федерації, зареєстрованому у Москві. Він систематично відвідував російську федерацію та респуліку білорусь, а також 16 лютого 2022, напередодні військових дій вибув з України, через Варшаву, ймовірно також до російської федерації.

Слідчий суддя Личаківського райсуду Львова відмовився задовольнити клопотання слідства про передачу активів групи компаній «Юнігран» в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами.

Як зазначає журналіст Вячеслав Ковтун, Наумець Ігор Володимирович має паспорти громадянина Росії: РФ № 1400185888 та закордонний РФ № 4508511853.

368.media

Теги: Юнігран,Unigran,ТОВ Юнігран,Сергій Наумець,Unigran Global East LTD,Будіндустрія-Сервіс Лтд
ПРЯМИЙ ЕФІР