З початку війни КМДА витратила на медичні закупівлі 850 млн гривень

З початку війни КМДА витратила на медичні закупівлі 850 млн гривень
273965 ПЕРЕГЛЯДІВ

Під час повномасштабної війни України з росією Департамент охорони здоров'я Київської міськдержадміністрації (КМДА) встиг закупити ліків, протезів суглобів, витратних матеріалів для діалізу, слухових апаратів, лікувальне харчування та іншого на 849,17 млн бюджетних гривень. При цьому, майже 400 млн гривень з цієї суми департамент розподілив між трьома своїми постійними постачальниками:  ТОВ “Діатом” (продовжує отримувати найбільші замовлення, незважаючи на кримінальне провадження з приводу завищення цін); ТОВ “СТМ-Фарм” (належить близькому до дніпровського мера Олександру Дитятковському); ТОВ “Артоніка” (пов'язана з бізнесом синів донецького хірурга Еміля Фісталя, який співпрацює з владою так званій “ДНР” та веде наукову діяльність у рф). 

Як стало відомо з даних публічного модуля аналітики BI.Prozorro, від початку повномасштабного військового вторгнення росії в Україну до 29 жовтня 2022 року Департамент охорони здоров'я КМДА уклав 163 договори на суму 849,17 млн гривень.

Майже 505 млн гривень були направлені на закупку фармацевтичної продукції, з яких на 348,2 млн гривень повинні бути поставлені засоби для лікування злоякісних пухлин.

309,6 млн гривень витратили по статті “медичне обладнання”. Зокрема, на 223,53 млн гривень закупили апаратуру для підтримування фізіологічних функцій організму: витратні матеріали для діалізу, протези суглобів, слухові апарати та кохлеарні імплантати. 

На 48,32 млн гривень запаслися експрес-тестами на виявлення коронавірусу та тест-смужками до індивідуальних глюкометрів (прилад для вимірювання цукру в крові).

Ще на 30,4 млн гривен Департамент охорони здоров'я КМДА закупив понад 50 партій гомогенізованих (лікувальних) продуктів харчування. 2,77 млн гривень “потягнули” витрати на підгузки та пелюшки, понад 1 млн гривень – плата за електроенергію та гарячу воду.

Решта (біля 350 тис. гривень) “розійшлася” на телекомунікаційні послуги, інтернет, програмне забезпечення, ремонт техніки та поштові конверти.

Відмітимо, що за аналогічний період минулого року – з кінця лютого по 29 жовтня 2021 року – Департамент охорони здоров'я КМДА замовив товарів, послуг та робіт на 1,34 млрд гривень. Тобто, в цьому році на медичні закупівлі було поки що витрачено в 1,5 рази менше бюджетних коштів. При цьому, 849,17 млн гривень – це 87% від суми закупівель всіх департаментів та управлінь КМДА. 

Медичні фаворити

З кінця лютого поточного року бюджетні кошти Департамент охорони здоров'я КМДА освоював разом з 53 компаніями. При цьому, майже на чотири сотні мільйонів гривень було укладено договорів з трьома підрядниками – ТОВ “Діатом”**, ТОВ “СТМ-Фарм” *** та ТОВ “Артоніка” ****.

Найбільше коштів (162,43 млн гривень за 16 замовленнями)  від медичного департаменту отримало ТОВ “Діатом”. У цієї компанії закупили ліки – протимікобактеріальні, антинеопластичні та імуносуперсивні засоби.

Згідно з даними аналітичної системи Youcontrol, ТОВ “Діатом” зареєстровано в 2013 році в селі Крюківщина на Київщині, з 2015 року має столичну “прописку”. Розмір статутного капіталу – 1,5 млн гривень. Основний вид діяльності – оптова торгівля фармацевтичними товарами. Засновником, кінцевим бенефіціаром та керівником зазначено Сергія Солоджука.

За даними Clarity Project, у результаті участі в публічних закупівлях ТОВ “Діатом” уклало 1 366 договорів на 2,07 млрд гривень. Головним замовником цієї фірми виступає Департамент охорони здоров'я КМДА, з яким було підписано 116 договорів майже на 855 млн гривень.

Тісна співпраця ТОВ “Діатом” та Департаменту охорони здоров'я столичної адміністрації вилилася в кримінальне провадження №42021102070000170. За інформацією слідства, заступник директора цього департаменту Зборомирська (на сьогодні серед заступників на сайті департаменту її немає.- KВ) підозрюється у службовій недбалості, через яку міському бюджету завдано збитків на понад 7,1 млн гривень при закупівлі у 2020 році у ТОВ “Діатом” препаратів для лікування людей з онкологічними захворюваннями. Це, за даними правоохоронців, сталося внаслідок того, що ТОВ “Діатом”, постачаючи ці товари, завищило їхню вартість.

Майже півсотні договорів на загальну суму 134,98 млн гривень Департамент охорони здоров'я КМДА уклав з ТОВ “СТМ-Фарм”. Закупали у цього ТОВ переважно ліки (протимікобактеріальні, антинеопластичні та імуносуперсивні засоби), а також продукти лікувального харчування.

ТОВ “СТМ-Фарм було зареєстровано в 2020 році в Дніпрі із статутним капіталом 95 тис. гривень. Основний вид діяльності – оптова торгівля фармацевтичними товарами. Засновники – ТОВ “БАДМ” та Олександр Дитятковський, кінцеві бенефіціари – Ігор та Олександр Суходольські, Володимир та Олександр Дитятковські, які мають прописку в Дніпрі. Директор – Володимир Штепа. 

ТОВ “БАДМ” було зареєстровано в 2002 році в Дніпрі та має тих самих кінцевих бенефіціарів, що і ТОВ “СТМ-Фарм”. Засновники “БАДМ” – кіпрські компанії “Новенса Лімітед” та “Брегамо ЛТД”.

ТОВ “БАДМ” та ТОВ “Діатом” входять в групу “БадМ” Олександра Суходольського та Олександра Дитятковського. “БаДМ” – фармацевтичний дистриб'ютор в Україні. У ньому налічується 19 компаній, 12 регіональних структурних підрозділів та 16 офісів-представництв. Частку “БаДМ” на ринку оцінюють у близько 40%. 

В рейтингу Forbes 2021 року Олександр Дитятковський посідав 93 місце в сотні найбагатших людей України, його статок оцінювали в 130 млн доларів. Дружина Олександра Дитятковського – Євгенія Дитятковська – депутат Дніпровської міськради VII скликання (2015-2020 роки) від політпартії “Українське об'єднання патріотів – УКРОП”. На сьогодні вона очолює алергологічне відділення дніпровського КЗ “Дніпровське клінічне об’єднання швидкої медичної допомоги”. В 2018 році, ще будучи депутатом міськради Дніпра, Євгенія Дитятковська потрапила в корупційний скандал: в своїх деклараціях за 2016 та 2017 роки “забула” вказати, що її чоловік володіє шістьма великими компаніями, серед яких згадане вище ТОВ “БАДМ”.

Нинішній мер Дніпра Борис Філатов називає Олександра Дитятковського своїм другом. Після ракетного удару рашистів по Дніпру в кінці вересня, Борис Філатов повідомив, що одним з перших йому зателефонували “друзі Дніпра”, серед яких міський голова Києва Віталій Кличко та підприємець Олександр Дитятковський.

За результатами участі у публічних закупівлях ТОВ “СТМ-Фарм” уклало понад 13 тисяч договорів на 2,77 млрд гривень. Найбільший замовник – Департамент охорони здоров'я КМДА, з яким було підписано 66 договорів майже на 360 млн гривень.

Замовлень на 100,1 млн гривень від Департаменту охорони здоров'я КМДА отримало з початку повномасштабної війни з росією ТОВ “Артоніка”. З цією компанією було  укладено три договори на поставку витратних матеріалів для гемодіалізу. 

ТОВ “Артоніка” зареєстровано в 2017 році в селі Петропавлівська Борщагівка Київської області. Статутний капітал – 86,9 тис. гривень. Основний вид діяльності – виробництво велосипедів, дитячих та інвалідних колясок. Засновник та кінцевий бенефіціар – Світлана Курченко, керівник – Світлана Михайленко.

Світлана Курченко також є керівником зареєстрованої в Петропавлівській Борщагівці ТОВ “Автоспецпром”, основним видом діяльності якого є виробництво автотранспортних засобів. “Автоспецпром” входить в групу братів Фісталів – Володимира та Германа Фісталів. Вони є синами відомого донецького хірурга, який залишився на тимчасово окупованій території. У 2017 році Еміль Фісталь став “Людиною року” на території, підконтрольній так званій “ДНР”. Судячи з повідомлень на його сторінці у Facebook, Еміль Фісталь підтримує місцеву "владу", а наукову діяльність веде у Росії.

За результатами участі у публічних закупівлях ТОВ “Артоніка” отримало 200 замовлень на суму 903,84 млн гривень. Найбільший замовник – Департамент охорони здоров'я КМДА, з яким було підписано 15 угод на 233,37 млн гривень.

Департаментом охорони здоров'я КМДА із 23 жовтня 2017 року керує Валентина Гінзбург (на колажі). 

У травні 2020 року депутат Київради VIII скликання Олександр Пабат (на той час – позафракційний, раніше входив до фракції “Солідарність”) зареєстрував на сайті міськради петицію з вимогою звільнити Валентину Гінзбург на тлі цілої низки порушень у роботі очолюваного нею департаменту та підпорядкованих йому структур.

У липні 2020 року комісія Київради з питань охорони здоров'я та соціального захисту визнала роботу Валентини Гінзбург незадовільною через інформацію із проблемами виплати безповоротної матеріальної допомоги столичним медикам. Також упродовж 2020 року міський голова Віталій Кличко кілька разів призначав перевірки роботи цієї чиновниці. Проте все це ні до чого не призвело.

З початку 2021 року діяльність столичного Департаменту охорони здоров'я контролює заступник голови КМДА Ганна Старостенко (депутат Київради чотирьох поспіль скликань, у нинішньому ІХ скликанні обрана від УДАРу). У 2018-2020 роках, поки Анна Старостенко перебувала у декретній відпустці з догляду за дитиною, роботу цієї структури контролював перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

  • Департамент охорони здоров'я КМДА (код ЄДРПОУ: 02012906) 
  • ТОВ “Діатом” (код ЄДРПОУ: 38737616)
  • ТОВ “СТМ-Фарм” (код ЄДРПОУ: 43808856)
  • ТОВ “Артоніка” (код ЄДРПОУ: 41360386)

КиївВлада

Теги: КМДА,новини києва, prozorro, закупівлі,Артоніка,Діатом,СТМ-Фарм,Департамент охорони здоров'я КМДА
ПРЯМИЙ ЕФІР