Вижити без світла та води: головні правила підготовки у разі тотального блекауту

Вижити без світла та води: головні правила підготовки у разі тотального блекауту
354764 ПЕРЕГЛЯДІВ

Цьогорічна зима стане найскладнішою для українців: країна-агресор продовжує бомбардувати критичну інфраструктуру наших міст ракетами й дронами-камікадзе. На цьому тлі у більшості регіонів вже довелося вдатися до аварійних відключень електроенергії та водопостачання. А з настанням холодів може гостро постати й питання опалення. Як пережити "льодовиковий період" без світла й води та що підготувати на випадок повного блекауту?

Ще напередодні повномасштабного вторгнення рф у ДСНС України розробили алгоритми дій на випадок форс-мажорів та виділили ключові моменти для тактичної експрес-підготовки з цивільного захисту населення.

 

Отже, про що необхідно подбати на випадок тривалих відключень світла, тепла й води?

1. Зробіть запаси питної й технічної води.

Запастися питною та технічною водою варто принаймні на 2-3 доби. Аби не переплутати запаси, слід завчасно зробити відповідні позначення на пляшках.

Воду з відкритих водойм можна використовувати виключно для технічних цілей. Для поповнення запасів також можна використовувати питну воду з бюветів, колодязів, шахтних криниць. Для знезаражування води перед питтям та приготуванням їжі її слід кип’ятити не менше 10 хвилин від моменту закипання.

2. Запасіться продуктами тривалого зберігання.

Харчі також потрібно приготувати з розрахунку на декілька днів. Варто обирати продукти, що можуть зберігатися без холодильника: консерви овочеві, фруктові, м’ясні, рибні, джеми, варення; сушене та в’ялене м’ясо; крупи, бобові та борошно; сухарі, крекери, лаваші, снеки;​​​макаронні вироби; рослинну олію; сухі сніданки та пластівці; сухі супи та пюре; каву й чай; сухофрукти й горіхи тощо.

​​​​Не забудьте про дитяче харчування й корм для домашніх тварин.

У разі відсутності електроенергії, дверцята холодильника та морозильної камери повинні бути герметично закритими. Це дозволить зберегти продукти у належній якості до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці. Аби довше зберегти продукти, варто завчасно заморозити контейнери з водою, в яких можна зберігати їжу. Альтернативним варіантом є сухий лід або блоковий лід.

3. Подбайте про альтернативні засоби освітлення та енергії, а також засоби для приготування їжі.

У Київській обласній військовій адміністрації підготували інфографіку для громадян, де наведений перелік необхідних речей для підготовки до тривалих відключень світла.

Зокрема, мінімальний набір має складатися з наступних речей:

  • ліхтарики на батарейках або нічні лампи;
  • батарейки різного типу;
  • заряджені павербанки;
  • свічки та сірники;
  • термос та/або туристичний примус;
  • радіоприймач.

У разі можливості, придбайте генератор або "буржуйку". Для приготування їжі можна скористатися вуличним мангалом. Крім того, пам'ятайте, що мобільні пристрої також можна заряджати від акумулятора в автомобілі.

Невеличкий лайфхак: придбайте також газовий паяльник. У разі відсутності електроенергії, його також можна використовувати для приготування їжі.

4. Подбайте про альтернативний обігрів.

Аби підготуватись до збереження тепла в оселі у зимовий період, завчасно замініть старі дерев'яні вікна на пластикові, поставте їх на зимовий режим і подбайте про щільність. Якщо немає можливості замінити вікна, подбайте про утеплення й герметизацію старих.

Тим, хто живе в індивідуальних житлових будинках, бажано встановити піч. А також закупити запас дров, пелетів, брикетів. Якщо є можливість, варто провести утеплення стін будинку.

За наявності електроенергії, придбайте електричний обігрівач та користуйтесь кондиціонером для опалення приміщення.

Придбайте електроковдру, а також (на випадок відсутності електроенергії) запасіться звичайними ковдрами, пледами, теплими речами, термобілизною, вовняними шкарпетками. Одягайте на себе декілька шарів одягу.

Домовтесь із сусудами про спільні великі покупки – наприклад, генератор, сонячні батареї чи "буржуйку", якими можна користуватись у місцях загального користування або в укритті.

Не використовуйте газові плити для обігріву, оскільки є небезпека отруїтись чадним газом. Також на час блекауту вимкніть з розеток всі електроприлади, щоб уникнути їхнього пошкодження через перепади напруги.

Нагадаємо, 2 листопада в Україні продовжилися стабілізаційні відключення електроенергії для користувачів. Це робиться для того, щоб енергетики могли швидше полагодити пошкоджену інфраструктуру. Утім, на тлі енергетичного геноциду з боку рф, без води та електрики взимку можуть залишитися сотні тисяч українців.

stopcor.org

Теги: блекаут,ДСНС України, війна в Україні,зима,критична інфраструктура,водопостачання,відключення електроенергії,електроенергія
ПРЯМИЙ ЕФІР