Бізнес-центр замість свердловини: на столичному Печерську забудовник залишив мешканців без води

Бізнес-центр замість свердловини: на столичному Печерську забудовник залишив мешканців без води
268126 ПЕРЕГЛЯДІВ

Бізнес понад усе чи водяний геноцид? У середмісті Києва, на елітному Печерську ПП "Інтерторг – 2009" зводить новий бізнес-центр на місці водозабірної свердловини. Цей стратегічний об’єкт був призначений для забезпечення киян питною водою на випадок стихійного лиха чи техногенної катастрофи, проте під час війни артезіанське джерело просто залили бетоном.

Куди зникли водозабірні свердловині у центрі Києва, і хто саме у розпал війни залишив мешканців Печерська без джерела питної води? Розслідувала журналістка "СтопКору" Наталія Дігтяр.

Печерські Липки – найдорожчий район Києва: квадратні метри в цій місцевості – на вагу золота. Саме тут ще три десятки років тому, після Чорнобильської катастрофи держава облаштувала водозабірні скважини на випадок форс-мажорних ситуацій. У зв’язку з небезпекою зараження русла Дніпра, саме цими джерелами мали користатись кияни у періоди на кшталт стихійного лиха, війни чи екологічної катастрофи.

Здавалося б, на тлі повномасштабної російської агресії, коли через обстріли тисячі жителів залишаються без води, доступ до кожного джерела з водою набуває критичного значення. Але чи існує він зараз? У пошуках свердловин на Печерську команда "СтопКору" звернулася до місцевих старожилів.

"Свердловина нам потрібна була, от я їду зараз хтозна куди, щоб набрати води. А якби вона була, то я б не їхала і не шукала би води по всьому місту", – зазначає пані Ганна, мешканка Печерська.

Місцеві мешканці скаржаться на відсутність доступного джерела питної води

Її сусід, пан Олександр розповів про джерело трохи більше.

"Тут стояла свердловина, ще за радянських часів була викопана, зараз її закопали. Нібито вона вже не потрібна була. Минуло вже 30 років після Чорнобиля, а тепер де нам воду набирати якщо, не дай боже, щось трапиться? Свердловина була заморожена – напевно, саме на випадок війни, і ось ці буржуїни її забрали, і тепер ми залишилися без води", – стверджує чоловік.

Куди ж зникло водне джерело?

На світлинах Києва можна побачити, як виглядала ця місцевість ще донедавна. Свердловина, зі слів місцевих мешканців, була розташована поруч із невеликим квітковим кіоском.

Раніше свердловина була поруч із кіоском, який вирішили перетворити на бізнес-центр

Але рік тому джерело сховали за парканом. Адже МАФ вирішили реконструювати. І що найцікавіше, маленький кіоск перетворюють у 7-поверховий бізнес–центр.

"Зауважимо, реконструкція – це фактично перебудова існуючої будівлі. Втім, як бачимо тут будують новий об‘єкт, що не підходить під визначення реконструкції", – коментує журналістка Наталія Дігтяр.

Ба більше, зводять цю будівлю з певними порушеннями, наголошує адвокат Владислав Марченко.

"Хочу зазначити, що за адресою вул. Академіка Філатова, 5 ПП "Інтерторг – 2009" здійснює фактичне будівництво шляхом реконструкції свого об’єкту нерухомості, в той же час це фактичне будівництво, здійснюється з порушенням правил державних будівельних норм, зокрема в частині недотримання протипожежного розриву", – підкреслює юрист.

Адвокат розповів про порушення ДБН забудовником

Дійсно, за державними будівельними нормами, відстань від новобудови до інших споруд, має становити не менше ніж 10 метрів. Однак на об’єкті ПП "Інтерторг-2009" ця норма не витримана.

Що відомо про ПП "Інтерторг – 2009"?

Як з’ясувала редакція "СтоПКору", одна із співзасновниць цієї компанії – Людмила Костенко – повна тезка депутатки Київради, заступниці голови постійної комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку.

Однак у столиці жінка стала знаменитою не своїми політичними діями, а після " target="_blank" rel="follow noopener">гучного скандалу. Її у компанії ексзаступника мера столиці Володимира Слончака затримала патрульна поліція через керування авто у нетверезому стані.

Фірма-замовник будівництва може бути пов'язана зі скандальними київськими політиками

Тоді, під час огляду Слончак навіть накинувся з кулаками на правоохоронців. Після інциденту його було звільнено. Тепер Володимир Слончак очолює наглядову раду "Київміськбуду".

Та яка доля спіткала стратегічно важливе джерело?

Знімальна група "СтопКору" вирушила на Печерськ, аби побачити свердловину наочно. Однак результати пошуків були шокуючими: джерело вже знищили.

Хто ж саме дозволив забетонувати доступ до води? На чиєму балансі перебуває свердловина, і чи відомо комунальникам, що її вже знищили?

Із цим питанням "СтопКор" звернувся до Київводоканалу, Київводфонду і навіть до ЖЕКу. Проте у відповідь почули, що жодне з відомств не тримає на своєму балансі даний водний обʼєкт. Більше того, джерело запломбували ще рік тому.

Речниця ГУ "Київводоканал" Оксана Стан зауважила, що свердловини не перебувають на балансі установи, та послалась на письмову відповідь, якої редакція "СтопКору" так і не отримала. Тож журналісти спрямували повторний запит із проханням надати відповідні акти та висновки експертизи, в результаті яких було деактивовано свердловину.

Київводоканал надіслав ''СтопКору'' відповідь, більше схожу на ''відписку''

Та у відповідь отримали відписку про те, що дана інформація не підлягає оприлюдненню.

Що ж насправді трапилося на об’єкті?

У 2020 році забудовник отримва земельну ділянку в довгострокову оренду аж на 25 років. У 2021-му, згідно паспорту, отримав дозвіл на будівництво елітного бізнес-центру, і цього ж року, за дивних обставин Київводоканал визнає артезіанську свердловину, яка є стратегічним обʼєктом критичної інфраструктури, непридатною та такою, що підлягає списанню.

Зауважимо, навкруги – житлові хмарочоси по 20-25 поверхів, а це – тисячі людей, для яких джерело питної води має стратегічне значення.

Будівельні роботи на об'єкті тривають повним ходом

"Враховуючи викладене ми вважаємо, що порушені наші цивільні права, в звʼязку з чим звернулись до Печерського району міста Києва з відповідним позовом про усунення перешкод у користуванні майном шляхом знесення в частині їхнього будівництва", – коментує представник місцевих мешканців, адвокат Владислав Марченко.

Наразі судовий процес у справі триває, і кияни намагаються довести правоохоронцям і служителям Феміди протиправність будівництва. Своєю чергою, "СтопКор" продовжує стежити за перебігом подій.

stopcor.org

Теги: Володимир Слончак,Оксана Стан,Київводоканал, київрада,Інтерторг-2009,Свердловина,Печерськ,Бізнес-центр, забудовник
ПРЯМИЙ ЕФІР