Денис Монастирський: "Поліцейські мобільні групи у кожному деокупованому населеному пункті виявляють вчинене сексуальне насильство в умовах війни"

Денис Монастирський: "Поліцейські мобільні групи у кожному деокупованому населеному пункті виявляють вчинене сексуальне насильство в умовах війни"
319496 ПЕРЕГЛЯДІВ

10 листопада, у Києві під головуванням Віце-прем'єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної відбулося чергове засідання Комісії з питань координації взаємодії органів виконавчої влади щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

Темою обговорення її учасників – урядовців, членів Комісії, представників міжнародних і громадських організацій, до яких долучилася і дружина Президента України Олена Зеленська, стала протидія будь-яким проявам насильства, надання допомоги постраждалим.

Віце-прем'єр-міністерка Ольга Стефанішина констатувала, що Українська держава, навіть перебуваючи у стані повномасштабної війни, не зупиняла шлях змін і трансформацій, пов’язаних із викликами у сфері гендерної рівності, домашнього насильства й насильства, пов’язаного із конфліктом. Ратифікація Україною Стамбульської конвенції стала одним з ключових засад успішності цієї цільової політики. Наразі, після недавнього ухвалення Президентом відповідного закону, на часі розробка імплементаційних заходів.

"Ми, як комісія та урядова команда, орієнтуємося на те, щоби допомагати й підтримувати людей, які ще не готові звертатися до правоохоронних органів як постраждалі. Але вони вже зараз потребують як медичної, так і психологічної допомоги, уваги соціальних служб та працівників центрів допомоги врятованих", - зазначила головуюча заходу.

А Дмитро Лубінець, Уповноважений ВРУ з прав людини зауважив, що ворог наразі масово і системно використовує сексуальне насилля як інструмент залякування українського населення і своєрідний компенсатор відсутності суттєвих успіхів на полі бою. Тому в Україні формуватимуться нові підходи до розслідування таких злочинів.

Тим часом очільник МВС України Денис Монастирський поінформував, що коли відбувається деокупація населених пунктів, після військових на цю територію потрапляють поліцейські. І їхнім головним робочим інструментом є подворовий і поквартирний обхід. Так вдається виявляти значну частину воєнних злочинів. Лише Нацполіцією зареєстровано понад 42 тис. проваджень. Також уже ідентифіковано близько 150 тис військовослужбовців рф, які зі зброєю в руках перебували на території України. Наступне завдання - вийти на рівень підозр та судових вироків.

"Виявлення сексуального насильства є для нас відносно новою сферою, оскільки досі так масово і настільки жорстоко в нашій країні не скоювали такі категорії злочинів. Тому в кожному правоохоронному органі створюють нові підрозділи – як частина процесу спеціалізації. Йдеться про вже утворені спеціальні поліцейські мобільні групи, що працюють у кожному деокупованому населеному пункті й виявляють, зокрема, і вчинені російськими військовими злочини на сексуальному грунті. Це ефективний інструмент", - розповів міністр внутрішніх справ України.

Іншим інструментом такої спеціалізації, на думку Дениса Монастирського, є навчальні тренінги для поліцейських з виявлення потерпілих та роботи з ними. Ця робота триває і актуалізується, оскільки з деокупацією нових територій зростає потреба у новій кількості таких підготовлених фахівців.

"А щоб не допускати повторної віктимізації, яка все ще трапляється, потрібно координуватися із Міністерством соціальної політики, офісом Генерального прокурора, аби дійсно, коли виявляється постраждала, з нею одразу на місці могли працювати фахові психологи й долучалися соціальні служби. Така координація сил і засобів допоможе виявити й встановити злочинців, допоможе постраждалим".

Департамент комунікації МВС України

Теги: Денис Монастирський,МВС,Поліцейські мобільні групи,МВС України, війна в Україні
ПРЯМИЙ ЕФІР