Уже десятки українських прапорів повернулися на своє законне місце в межах оборонної операції – звернення Президента України

Уже десятки українських прапорів повернулися на своє законне місце в межах оборонної операції – звернення Президента України
35708 ПЕРЕГЛЯДІВ

Бажаю здоровʼя, шановні українці!

Сьогодні маємо хороші новини з півдня.

Кількість українських прапорів, які повертаються на своє законне місце в межах оборонної операції, що триває, – вже десятки. 41 населений пункт звільнено.

Я дякую всім нашим героям, які забезпечують це просування. Збройні Сили, розвідка, спеціальні служби... Всім.

А особливо відзначу бійців 28-ї окремої механізованої бригади, 46-ї десантно-штурмової бригади, 60-ї окремої піхотної бригади і 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади. Тих, хто реалізовує наступальні дії. Дякую вам, хлопці!

Зараз ми всі щасливі бачити, як українці, що залишалися в окупованих селах і містах, зустрічають наших воїнів.

Багато хто зараз майже щогодинно звіряє, куди ж дійшли наші підрозділи і де ще піднято наш Державний прапор.

Але, радіючи, всі ми маємо памʼятати і зараз, і завжди, що означає цей рух, що кожен крок наших сил оборони – це життя наших воїнів. Життя, які віддаються за свободу для українців. Усе, що відбувається зараз, досягнуто місяцями жорстокої боротьби. Досягнуто і хоробрістю, і болем, і втратами. Це не ворог іде. Це українці великою ціною женуть окупантів. Як і на сході нашої країни, на Харківщині. Як іще раніше на півночі – Київщина, Сумщина, Чернігівщина. Зараз –Миколаївщина, Херсонщина.

Маємо пройти весь шлях – на полі бою та в дипломатії, – щоб на всій нашій землі, по всьому нашому міжнародно визнаному кордону були наші прапори, українські прапори, і більше ніколи – жодних ворожих триколорів. Це буде.

Фактично одразу за нашими воїнами у звільнені райони йдуть ті, хто відновлює всі умови для нормального життя.

Перше й базове – це розмінування. Окупанти залишають по собі тисячі мін і боєприпасів, що не розірвалися. Я часто чув оцінки, що очищення України від російських мін вимагатиме десятиліть часу. Ми не можемо стільки чекати.

Ми повинні за роки зробити те, що десь іще у світі могло відбуватися десятиліттями після боїв.

Передусім розміновуються будинки, соціальні об’єкти, комунікації, дороги – увесь простір життя людей.

Але окупанти мінують усе: лінії електропередачі, будівлі підприємств, поля, ліси.

На піку мінного забруднення в Україні ми мали 300 тис. кв. км небезпечної для життя території.

Сьогодні завдяки справжньому героїзму українських саперів і піротехніків, наших рятувальників і всіх, хто їм допомагає, площу забрудненої мінами та боєприпасами землі вдалося скоротити.

Тепер залишилося для розмінування близько 170 тис. кв. км. Зокрема це й у найскладніших місцях – там, де бойові дії ще тривають, там, де ворог ще додасть мінувань перед своїм відходом, як це зараз у Херсоні... Плюс ліси, плюс величезна площа полів.

Я вдячний нашим партнерам, які вже реалізують проекти допомоги в розмінуванні. Це США, Канада і Велика Британія, а також Данія, Норвегія, Естонія, Австрія, Польща, Японія, Швейцарія, Швеція, Словаччина, структури ООН.

Свій особистий внесок може зробити й будь-яка людина на землі – усі, хто підтримує Україну, – через нашу благодійну платформу United24.

Зокрема завдяки такій допомозі вже придбали першу найбільш ефективну машину для розмінування – Armtraс 400, яка зараз працює на Харківщині.

Вона за годину проходить 1,5 га, повністю гарантуючи знешкодження мін. І передусім очищує територію вздовж ліній електропередачі, щоб могли працювати енергетики та відновлювати постачання.

Будемо додавати ще таку й іншу подібну техніку і пришвидшувати розмінування всюди – всюди, куди ми повертаємо наш прапор, наше нормальне українське життя.

У звільнені райони одразу за воїнами йдуть і сили Національної поліції.

Сьогодні поліція зайшла в Калинівське, Бобровий Кут, Євгенівку, Коцюбинське та Снігурівку. Там розпочалися стабілізаційні заходи.

Провів сьогодні дві важливі телефонні розмови.

З Премʼєр-міністром Британії обговорили подальшу оборонну підтримку нашої держави, обмінялися оцінками операцій, що тривають на передовій.

Готуємося до важливих міжнародних подій наступного тижня, зокрема до саміту «двадцятки», координуємо позиції з партнерами.

З Премʼєр-міністром Канади також обговорили G20, наші ініціативи в ООН – маємо важливі проекти резолюцій, які пропонуємо підтримати Генеральній Асамблеї.

Окремо пройшлися по тих лініях оборонної та безпекової взаємодії, які вже є з Канадою. Плануємо розширювати співпрацю.

Завтра у графіку ще є важливі переговори.

Хочу сьогодні також подякувати Нідерландам за черговий крок на посилення нашої оборони. 100 млн євро спрямовуються у фонд підтримки нашого захисту.

Ці кошти, а також кошти від інших партнерів будуть використані для закупівлі техніки безпосередньо у виробників і працюватимуть на перспективу. На те, щоб Україна ставала тільки міцнішою.

І ще одне.

Сьогодні маємо оголошення нового пакету військової допомоги від Сполучених Штатів Америки. Важливі засоби протиповітряної оборони. Якраз те, що треба, те, що ми просили.

Слава всім, хто воює й працює заради нашої держави і наших людей!

Дякую всім, хто допомагає!

Вічна слава всім, хто віддає життя за Україну і хто своє життя віддав.

Слава Україні!

Джерело

Теги: Президент,Президент України,Президент України Володимир Зеленський,Президент України Зеленський,Президент Зеленський,Президент Володимир Зеленський,Володимир Зеленський,Володимир Зеленський Вікіпедія, Володимир Олександрович Зеленський,Зеленський Вікіпедія,Україна,Війна, війна в Україні, Війна з РФ, Війна з Росією, Війна проти Росії, Війна проти України, Війна Росії проти України, Російська агресія , Російська Федерація,РФ,Херсонщина,Херсон, Херсонська область,Київщина, Сумщина, Чернігівщина,Київ, Київська область,Суми,Сумська область,Чернігів, Чернігівська область, Миколаївщина,Миколаїв, Миколаївська область,Окупант,Окупанти,Окупація, Збройні Сили, Збройні Сили України,ЗСУ,ЗС України,США, Канада, Велика Британія, Данія, Норвегія, Естонія, Австрія, Польща, Японія, Швейцарія, Швеція, Словаччина, ООН,United24,Armtraс 400,Харків, Харківська область,Харківщина,G20,Сполучені Штати,Сполучені Штати Америки,Генеральна Асамблеїя,Америка
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР