Універсальний дизайн книг для особливих людей створюють у Києві

Універсальний дизайн книг для особливих людей створюють у Києві
303686 ПЕРЕГЛЯДІВ

Кожна особистість унікальна. Кожна людина сприймає інформацію та навколишній світ по-своєму. Саме тому всі люди мають різні професії, різні хобі, носять різний одяг, дивляться різні фільми, спілкуються або не спілкуються з іншими людьми. Одних одна і та ж подія веселить інших розчаровує, а ще когось дратує. Це все безперечно можна продовжувати, але суть залишається незмінною. Усі люди від народження особливі, навіть ті, хто потребують інші способи для того, щоб сприймати світ.

В Україні дітей, для яких передбачені спеціальні форми та методи навчання й розвитку на законодавчому рівні називають особи з особливими освітніми потребами. Більшість із них, сьогодні, мають змогу навчатися у звичайних школах, але для того, щоб організувати їхній освітній процес застосовують часто спеціальні засоби, мову, шрифти тощо.

Так, для тих, хто погано чує, або зовсім не чують використовують жестову мову, незрячі та слабозорі - сприймають світ через дотик.

Сьогодні, 13 листопада, щороку відзначається Міжнародний день незрячих (International Day of the Blind), щоб привернути увагу або для привернення уваги суспільства до незрячих людей, поширити інформацію щодо людей що не бачать або погано бачать, а також згадати про їхні права.

На жаль, після воєнного вторгнення російського окупанта на територію Сходу України та повномасштабного терору цього року, зрозуміло що ті, хто захищають фронт крім інших проблем матимуть і погіршення зору також. Тому питання створення умов, для навчання, розвитку, сприйняття та навіть роботи таких людей стає досить актуальною.

Для того, щоб такі незрячі люди відчували себе повноцінними у суспільстві майже 200 років тому було розроблено універсальну систему рельєфно-точкового шрифту (шрифт Брайля).

При “написанні” слів шрифтом Брайля використовується всього шість крапок, які постійно об’єднуються у складні комбінації. 

Для слабозорих людей використовують спеціально збільшений шрифт. Команда одного із київських видавництв у процесі пошуку зручних книг для дітей та дорослих, що мають проблеми із зором, розробила спеціальні книги, які створенні в “універсальному дизайні”, тобто поєднано два шрифти одночасно.  

Саме видавництво “Антологія” із 2013 року не лише започаткувало термін “універсального дизайну”, а також, як лідер на ринку України з книговидання, стало виготовляти спеціалізовану літературу та продукцію  для забезпечення потреб особливих дітей та дорослих із вадами зору.

“Світ літератури захопливий та цікавий, а ми допомагаємо відчути його на дотик. За допомогою сучасного обладнання ми адаптуємо та редагуємо тексти, створюємо рельєфні малюнки відповідно до потреб кожного. Ліцензоване програмне забезпечення дає змогу комбінувати плоско друкований текст та рельєфно-крапковий шрифт Брайля. Тактильні малюнки сприяють розвитку фантазії, допомагають краще засвоїти матеріал та зробити навчання більш ефективним, оскільки під час читання діти мають можливість порівняти реальний предмет з його рельєфним зображенням”, - зазначив редактор видавництва.

Великий колектив професіоналів з високою відповідальністю ставиться до адаптації та видання книг шрифтом Брайля. Потужна виробнича база забезпечує якісне та оперативне виготовлення продукції шрифтом Брайля. Широкий спектр продукції складається з навчальної та художньої літератури, а також дидактичних матеріалів. 

Кілька днів тому, вся Україна активно доєдналася до написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності-2022. Твір був нескладний граматично, але сильний емоційний під символічною для кожного українця назвою “Твій дім”.

Ось, як це виглядає в універсальному дизайні

Лише за останній рік на виробництві виготовлено понад 19 тис. книг на основі шрифту брайля та універсального дизайну. 

У 2022 році в світ вийшли наступні видання шрифтом Брайля для сліпих та слабозорих діток: 

  • С Дерманського «Чудове Чудовисько  в країні Жаховиськ»

  • Дж.Роулінг «Гаррі Поттер і келих вогню»

  • «80 нових  хитромудрих запитань про…..»

Також навчальна література у серії «Шкільна бібліотека»: В.Барка «Жовтий князь», І.Багряний «Тигролови», О.Довженко «Вибрані твори».

Спільно із котом Інжиром було створено також особливий блокнот із використанням шрифту Брайля - “Інжир бук”

Також Антологія виготовляє шрифтом Брайля підручники для школярів, настільні ігри та ігрові карти, розмальовки та створювали пакування до ліків. 

Крім того, у межах проведення благодійної акції "Українським дітям - українську книгу", започатковану Держкомтелерадіо  спільно з  Офіс Президента України  та  Міністерство культури та інформаційної політики України видавництвом було безкоштовно надано художню літературу шрифтом Брайля та в універсальному дизайні для сліпих і слабозорих дітей.

Команда видавництва “Антологія” закликає не бути байдужими до людей, які втратили зір і потребують підтримки та допомоги. Якщо бажаєте замовити виготовлення книги шрифтом Брайля, або маєте цікаві ідеї тут готові до співпраці. 

Теги: книги для особливих людей,Антологія,видавництво Антологія,Міжнародний день незрячих,International Day of the Blind,шрифт Брайля,Твій дім,Українським дітям - українську книгу
ПРЯМИЙ ЕФІР