Три чверті з 200 млн гривень за “швидкі” для киян “Київмедспецтранс” сплатив сепаратисту Фісталю

Три чверті з 200 млн гривень за “швидкі” для киян “Київмедспецтранс” сплатив сепаратисту Фісталю
354646 ПЕРЕГЛЯДІВ

Комунальна організація “Київмедспецтранс” здійснила найбільшу за останні сім років закупівлю автомобілів швидкої медичної допомоги. Цього разу її автопарк поповниться на 68 карет “швидкої, що є наймасштабнішою закупівлею з 2015 року. Нинішня закупівля особлива ще і тим, що вперше “Київмедспецтранс”, скориставшись умовами проведення закупівель під час воєнного стану, обрав собі постачальників без конкурсів. 14 “швидких” за 56,7 млн гривень поставить столичне ТОВ “Ксенко Авто Продакшн”, ще 54 автомобілів за 143 млн гривень – ТОВ "Автоспецпром", яке фігурує в декільках кримінальних провадженнях та належить сім'ї Еміля Фісталя (донецький хірург, який співпрацює з владою в так званій “ДНР” та веде наукову діяльність у рф).

Як стало відомо з оголошень електронної системи ProZorro, 2 листопада 2022 року КО “Київмедспецтранс” (*) уклала два договори на поставку автомобілів швидкої медичної допомоги типу В та С з обладнанням. Ціна двох договорів склала 199,88 млн гривень.

Перший договір (ціна – 143,1 млн гривень) підписано з ТОВ "Автоспецпром" (**) на поставку 54 автомобілів швидкої медичної допомоги типу В на базі Citroen Jumper по 2,65 млн гривень за одиницю. Кожен автомобіль повинен бути укомплектований, зокрема, обладнанням для транспортування різних категорій пацієнтів, стаціонарним і портативним кисневим балоном, монітором тиску крові, пульсоксиметром, глюкометром, дефібрилятором, електрокардіографом, холодильником для зберігання медикаментів та льоду. Також у кожній швидкій мають бути прожектор, попереджувальні лампи, вогнегасник, система внутрішньої комунікації між водієм та відсіком пацієнта, відеореєстратором, навігатором та GPS-трекером.

Другий договір (ціна – 56,7 млн гривень) КО “Київмедспецтранс” уклала з ТОВ “Ксенко Авто Продакшн” (***), яке повинно поставити 14 автомобілів швидкої медичної допомоги типу С “Реанімобіль” на базі Volkswagen Crafter з обладнанням (9 авто по 3,92 млн гривень та 4 – по 4,3 млн гривень). Ці “швидкі” додатково до комплектації автомобілів типу В повинні мати транспортні апарати штучної вентиляції легень та капнографи (прилад для вимірювання рівня вуглекислого газу в потоці повітря, що видихається).

Автомобілі, за умовами обох договорів, повинні бути поставлені до 15 грудня 2022 року на вул. Куренівська, 16-В (офіс КО “Київмедспецтранс”).

Обидві закупівлі КО “Київмедспецтранс” провела без конкурсів, посилаючись на розпорядження Кабміну від 28 лютого 2022 року №169 про здійснення оборонних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану. 

Зазначимо, місяцем раніше КО “Київмедспецтранс” планувала закупити “швидкі” через відкриті торги. Так, 4 жовтня 2022 року КО “Київмедспецтранс” оголосила тендер на поставку 44 автомобілів екстреної швидкої медичної допомоги типу В з обладнанням та 13 автомобілів – типу С. Очікувана вартість закупівлі становила 200 млн гривень. Однак наприкінці жовтня відповідний тендер відмінили через “відсутність подальшої потреби в закупівлі товарів, робіт і послуг”.

Що цікаво, нинішня закупівля автомобілів швидкої допомоги КО “Київмедспецтранс” є найбільшою за весь час існування системи ProZorro (з 2015 року), через яку ця комунальна організація всього закупила 106 автомобілів “швидких” на 442,92 млн гривень  (з нинішніми договорами). В 2018 році було закуплено 24 “швидких” типу В, з яких 12 поставило ТОВ "Автоспецпром", решту 12 – ТОВ “Віді Юнікомерс” (****). Найпліднішим на закупівлі “швидких” був 2019 рік, протягом якого для столиці було закуплено 64 авто, з яких 50 (39 типу В, 7 – типу С та 4 типу С “неонатальний”) поставило ТОВ “Автоспецпром", ще 14 – ТОВ “Віді Юнікомерс”. В 2020 році закупівель “швидких” не було.

Крайній раз КО “Київмедспецтранс” замовляла партію автомобілів швидкої допомоги рік тому. Договір ціною 44,46 млн гривень на поставку 18 автомобілів типу В на базі Volkswagen Crafter було укладено з ТОВ “Ксенко Авто Продакшн”.

Отже, з 2018 року по сьогодні з 442,92 млн гривень, витрачених на “швидкі”, 282,63 млн гривень дісталося ТОВ “Автоспецпром", 101,24 млн гривень – ТОВ “Ксенко Авто Продакшн” і 59,05 млн гривень – ТОВ “Віді Юнікомерс”.

Відмітимо, що в тендерах ці компанія складали конкуренцію одна одній, лише у двох аукціонах були присутні інші учасники – ТОВ "Спец-Ком-Сервіс", яке запропонувало вищу ціну, та ТОВ “Бріорсон Моторс”, пропозицію якого відхили. ТОВ “Бріорсон Моторс” неодноразово скаржилося, що тендерні вимоги прописують так, що в аукціонах можуть брати участь тільки окремі компанії.

 

Згідно з даними аналітичної системи Youcontrol, ТОВ "Автоспецпром" зареєстровано в 2012 році в селі Петропавлівська Борщагівка Київської області. Основний вид діяльності – виробництво автотранспортних засобів. Засновники – ДП “Регіон 2002”, Еміль Володимирович та Артем Володимирович Фісталі, кінцеві бенефіціари – Герман, Артем та Світлана Фісталі. Директор – Світлана Курченко.

Світлана Курченко є директором також зареєстрованого в Петропавлівській Борщагівці ТОВ “Артоніка”, яке є одним із улюблених підрядників Департаменту охорони здоров'я Київської міськдержадміністрації (КМДА). Тільки за час повномасштабної війни з росією ця компанія отримала від департаменту замовлень на 100,1 млн гривень на поставку витратних матеріалів для гемодіалізу. 

Youcontrol відносить ТОВ "Автоспецпром" до групи братів Фісталів – Володимира та Германа Фісталів. Їхній батько, Еміль Якович Фісталь – відомий донецький хірург, який залишився на тимчасово окупованій території. У 2017 році Еміль Фісталь став “Людиною року” на території, підконтрольній так званій “ДНР”. Судячи з повідомлень на його сторінці у Facebook, Еміль Фісталь підтримує місцеву "владу", а наукову діяльність веде у росії.

За результатами участі у публічних закупівлях ТОВ “Автоспецпром” отримало 227 замовлень на 4,94 млрд гривень. Серед найбільших замовників КО “Київмедспецтранс”, з якою підписано 6 договорів на 282,63 млн гривень.

ТОВ “Автоспецпром” фігурує в декількох кримінальних провадженнях за підозрою у привласненні та розтраті майна шляхом зловживання службовим становищем. За матеріалами провадження № 12020210000000121, в 2019 році ТОВ “Автоспецпром” за замовленням Управління з експлуатації майнового комплексу Тернопільської облради поставило автомобілі швидкої допомоги, які, як виявилося згодом, не були обладнані кондиціонерами, підігрівачами паливопроводу та рідини, і відповідно не відповідали ДСТУ.

В рамках ще одного кримінального провадження (№ 42022110000000044) ТОВ “Автоспецпром” серед інших підприємств підозрюється в участі у схемі керівника Національного Інституту раку, пов`язаної з закупівлею медичного обладнання за державні кошти, яка призвела до заволодіння бюджетними коштами. А в рамках провадження № 42021100000000028 правоохоронці з'ясовують обставини ухилення службових осіб ТОВ “Автоспецпром” від сплати податків в особливо великих розмірах при поставці медпродукції закладам охорони здоров'я Києва та інших регіонів.

ТОВ “Ксенко Авто Продакшн” зареєстровано в 2020 році в Києві. Статутний капітал – 200 тис. гривень. Основний вид діяльності – виробництво автотранспортних засобів. Засновники – Валерій Відасов (кінцевий бенефіціар), Олександр Черкашин та Олександр Кучерявін (керівник). Олександр Кучерявін з 2008 по 2020 рік був директором ТОВ “Віді Юнікомерс”.

В результаті участі у публічних закупівлях ТОВ “Ксенко Авто Продакшн” уклало 47 договорів на 609,68 млн гривень. КО “Київмедспецтранс” з нинішнім та договором 2021 року – серед найбільших замовників цієї компанії.

ТОВ “Віді Юнікомерс” зареєстровано в 2008 році в Києві, з 2010 році має “прописку” в селі Софіївська Борщагівка Київської області. Статутний капітал – 8,39 млн гривень. Основний вид діяльності – торгівля автомобілями та легковими автотранспортними засобами. Засновники – ТОВ “Віді Груп” та ТОВ “Віді Алея”. Кінцевий бенефіціар – Віталій Джуринський, директор – Олег Любченко. 

ТОВ “Віді Юнікомерс” входить в групу “ВіДі Груп” Олега та Віталія Джуринських. До складу групи входять автомобільні дилерські центри у Києві, Одесі та Борисполі, логістичні компанії, підприємства девелоперського бізнес-напрямку, страхова та лізингова компанії.

ТОВ “Віді Юнікомерс” також активний учасник публічних закупівель, за результатами яких уклало 95 договорів на 1,22 млрд гривень. Найбільший замовник – АТ “Ошадбанк”, яке віддало ТОВ 6 замовлень на 657 млн гривень. Серед найбільших замовників також КО “Київмедспецтранс”, з яким підписано 6 договорів на майже на 61,5 млн гривень.

КО “Київмедспецтранс” заснована Київрадою в 1994 році. Керівник Віталій Безносюк (на колажі праворуч). “Київмедспецтранс” обслуговує цілодобово 22 відділення Центру екстреної медичної допомоги та закладів охорони здоров’я столиці.

Нацполіція розслідує кримінальне провадження, в якому фігурує керівництво КО “Київмедспецтранс” – за фактом можливих розтрат і присвоєння бюджетних коштів. Правоохоронці встановили, що у 2017-2018 роках підприємство уклало договори на постачання різних товарів із низкою фірм. Але, як з'ясувалося, багато хто з них мав ознаки фіктивності: їхні керівники нічого не знали про діяльність своїх компаній і заявляли про те, що нічого не продавали КО Київмедспецтранс.

КО “Київмедспецтранс” підпорядкована Апарату КМДА на чолі із Дмитром Загуменним (на колажі ліворуч). Діяльність апарату КМДА спрямовує, координує та контролює перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

  • КО “Київмедспецтранс” (код ЄДРПОУ: 01993807)
  • ТОВ "Автоспецпром" (код ЄДРПОУ: 38183310)
  • ТОВ “Ксенко Авто Продакшн” (Код ЄДРПОУ: 43516374)
  • ТОВ “Віді Юнікомерс” (Код ЄДРПОУ: 31778059)

КиївВлада

Теги: новини києва, медицина, prozorro, закупівлі, швидка допомога, автоспецпром, здоров’я, дмитро загуменний, еміль фісталь, швидкі, ксенко авто продакшн, брати фісталі, київмедспецтранс, віталій безносюк, автомобілі швидкої допомоги
ПРЯМИЙ ЕФІР