Ефективніші за ATACMS: Україна може отримати від Ізраїлю ОТРК Lora, – Defence Express (відео)

Ефективніші за ATACMS: Україна може отримати від Ізраїлю ОТРК Lora, – Defence Express (відео)
300007 ПЕРЕГЛЯДІВ

Заява голови ізраїльської ради нацбезпеки Еяля Хулата про можливе постачання ракетних комплексів ЗСУ у відповідь на появу іранських Fateh-110 та Zolfaghar у росії: попередження Тегерану чи позитивний сигнал для Києва? Україна може отримати надзвичайно ефективні ізраїльські балістичні ракети Lora, які за низкою параметрів є навіть кращими за ATACMS.

Про це пише видання Defence Express, аналізуючи виступ Еяля Хулата 21 листопада під час безпекового форуму у Бахрейні.

Як зазначає ізраїльський канал 9tv із посиланням на місцевих військових експертів та аналітиків, у промові чиновника йдеться саме про можливість передачі Україні балістичних ракет ізраїльського виробництва. І одним з найбільш вірогідних варіантів є ізраїльський оперативно-тактичний комплекс Lora. Ця зброя вже постачалась Ізраїлем на експорт, зокрема Азербайджану та була успішно випробована ним у війні за Нагірний Карабах у 2020 році.

Своєю чергою, профільне видання Defense Express оцінює ОТРК Lora як кращий за американський ATACMS за більшістю параметрів – дальність польоту вища на 100 км, а вага бойової частини – у 2,5 раза.

"Оперативно-тактичний комплекс Lora, який розроблений Israel Aerospace Industries свої перші випробування пройшов лише у 2017 році та належить до нового покоління далекобійного високоточного озброєння", – зазначають автори матеріалу та виділяють низку переваг цієї ОТРК:

  • Може знищувати цілі на дальності до 400 км.
  • Розмір бойової частини – 570 кг.
  • Окрім звичайної осколково-фугасної, може бути оснащена спеціальною протибункерною бойовою частиною.
  • Має телевізійну систему наведення, яка дозволяє влучати у ціль з мінімально можливою похибкою.
  • Може маневрувати під час польоту, що ускладнює її перехоплення.
  • Через малі розміри ракети можна запускати з шасі звичайної вантажівки.

Шеф-редактор видання OBOZREVATEL, автор проєкту "Орестократія" Орест Сохар зазначає, що наразі реальна ймовірність отримання Україною цієї зброї – під питанням, оскільки Еяль Хулат скоро йде у відставку, а відтак може дозволити собі подібні заяви. Але, на думку оглядача, є два чинники, які грають на нашу користь:

  • По-перше, уряду Нетаньяху буде ганебно відкликати цю обіцянку попереднього уряду, бо це виглядатиме як слабкість перед Іраном
  • По-друге, військовий союз рф та Ірану й можливість отримання Тегераном ядерних технологій – це величезна загроза безпеці Ізраїлю.

"Тож варіантів два – або росія відмовиться від іранських ракет, щоб не отримувати "бавовну" у відповідь, або ж у ЗСУ з’явиться зброя і додаткові можливості для стримування ворога", – резюмує журналіст.

stopcor.org

Теги: ОТРК Lora,Ізраїль, війна в Україні,оперативно-тактичний комплекс Lora,іранські ракети,ЗСУ,ATACMS
ПРЯМИЙ ЕФІР