Біля станції метро “Героїв Дніпра” збираються побудувати черговий висотний ЖК

Біля станції метро “Героїв Дніпра” збираються побудувати черговий висотний ЖК
358741 ПЕРЕГЛЯДІВ

Столична міськдержадміністрація запропонувала Київраді змінити цільове призначення земельної ділянки на просп. Оболонському, 52 – впритул до станції метро “Героїв Дніпра” і ринку “Оболонь”. Таким чином орендар цієї землі – ТОВ “Форца Груп” (компанія має полтавське “коріння”) – зможе побудувати 23-поверховий житлово-офісний комплекс на місці колишнього магазину будматеріалів, посиливши транспортні та соціальні проблеми району. Не дивлячись на те, що на “крайньому” пленарному засідання міськради депутати перенесли розгляд цього питання, найімовірніше, процес забудови вже не зупинити. Адже дані роботи були фактично легалізовані при затвердженні скандального Детального плану території (ДПТ) північно-західної частини Оболонського району (наразі оскаржується в суді).

Як стало відомо, найближчим часом на затвердження столичної міськради може бути винесено проєкт рішення №08/231-210/ПР від 25 січня 2022 року щодо зміни цільового призначення та заміни орендаря земельної ділянки на просп. Оболонському, 52 в Оболонському районі Києва.

Суб'єктами подачі вказаного документу виступили заступник голови Київської міськдержадміністрації (КМДА) з питань здійснення самоврядних повноважень Петро Оленич (на колажі) і Департамент земельних ресурсів КМДА. Дане питання муніципалітет Києва планував розглянути на пленарному засіданні, яке відбулося 24 листопада 2022 року, але тоді депутатський корпус проголосував за його перенесення. 

Мова йде про земельну ділянку площею 0,57 га з цільовим призначенням “для експлуатації та обслуговування фірмового магазину”, яку в столичної громади з 30 серпня 2002 року орендує ПАТ “Фірмовий магазин “Будматеріали” (кадастровий номер ділянки – 8000000000:78:036:0010). Згідно із проєктом рішенням, депутатам Київради запропоновано внести зміни до вказаної орендної угоди, щоб орендарем цієї землі стало ТОВ “Форца Груп”, а цільове призначення стало “для будівництва, експлуатації та обслуговування житлово-офісного комплексу з приміщеннями торгівельного призначення та підземним паркінгом”. Термін дії договору оренди при цьому не змінюється – угода як і раніше розрахована до 30 серпня 2027 року.

Ділянка знаходиться приблизно в трьох сотнях метрів від станції метро “Героїв Дніпра” та впритул до ринку “Оболонь”

Як зазначено в документі, згідно з Генпланом Києва, за функціональним призначенням ця ділянка входить до території громадських будівель та споруд. Разом з тим, відповідно до ДПТ північно-західної частини Оболонського району, де знаходиться ця земельна ділянка (затверджено рішенням Київради №2242/2283 від 31 серпня 2021 року), її функціональне призначення відрізняється – “територія багатоквартирної житлової забудови (17 поверхів і вище)”.

У проєкті рішення уточнюється, що на вказаній ділянці розташована нежитлова будівля площею 2,2 тис. кв.м (за даними місцевих блогів, раніше там “базувався” магазин будівельних матеріалів, а наразі ці приміщення використовує один із банків та магазин “секонд-хенда”. – KВ). Її власником раніше було ПАТ “Фірмовий магазин “Будматеріали”, яке у липні 2018 року продало цей об'єкт ТОВ “Форца Груп”. При цьому, у документі зазначено, що право оренди на дану ділянку за вказаним ТОВ було зареєстровано  ще 8 вересня 2021 року (про це були внесені відповідні відомості до Держреєстру речових прав на нерухоме майно). Тобто, депутатам Київради по суті пропонують формально засвідчити вже доконаний факт.

Примітно, що 11 червня 2022 року Управління правового забезпечення діяльності Київради  повернуло вказаний проєкт рішення без погодження. 

Зокрема, у правовому висновку зазначено, що код виду "нового" цільового призначення, запропонований до затвердження (02.10 "для будівництва і обслуговування житлово-офісного комплексу з приміщеннями торгівельного призначення та підземним паркінгом”) не відповідає функціональному призначенню землі, визначеному згаданим вище ДПТ. При цьому, дане зауваження юристів Київради є досить дивним, адже спеціальним Класифікатором, який було затверджено Кабінетом Міністрів України та на який є посилання в правовому висновку, дозволяється таке співвідношення коду виду цільового та функціонального призначень. 

Крім того, в Управлінні правового забезпечення діяльності міськради звернули увагу на те, що ДПТ, до якого входить ця ділянка, наразі оскаржується в судовому порядку.  Мова йде про судову справу №640/35801/21, яку має розглянути Окружний адмінсуд Києва (ОАСК). Позивачем у ній виступає киянка Людмила Микитюк. У тому ж суді досі “лежить” ще одна справа щодо оскарження зазначеного ДПТ (справа №640/5558/22), яка була ініційована громадською організацією (ГО) “Оболонська січ”. До речі, Людмила Микитюк є одним із засновників цієї ГО. Нагадаємо, на думку деяких активістів та представників столичного політикуму, реалізація вказаного ДПТ може призвести до значного посилення навантаження на транспортну  та соціальну інфраструктуру Оболонського району та навіть руйнації окремих будівель.

Також юристи Київради у своєму висновку вказали на те, що вносити до договору оренди нового орендаря, який є новим власником розташованої на ділянці будівлі, взагалі не потрібно – мовляв, Земельний кодекс України не вимагає таких змін до угод.

Чим була обгрунтована необхідність перенесення розгляду цього питання, під час пленарного засідання ні чиновники КМДА, ні депутати Київради не повідомили. Втім, 24 листопада міськрада вирішила перенести більшість проєктів рішень, направлених на забудову столичної землі, адже чимало таких документів викликали значний суспільний резонанс.

Зазначимо, у згаданому вище ДПТ якраз і було прописано, що на цій ділянці можливо розмістити "житлово-офісний комплекс з приміщеннями торгівельного призначення та підземним паркінгом". У детальному плані уточнювалися деякі попередні техніко-економічні показники такого комплексу: висота – 23 поверхи, площа забудови – 4,2 тис. кв.м., загальна кількість квартир – 300 і т.д. (показники можуть уточнюватися при розробці проєктної документації. – КВ). При цьому, в ДПТ було вказано, що для будівництва даного комплексу потрібно отримати позитивний висновок “Украерорух” та  Міністерства охорони здоров'я України.

За даними аналітичної системи Youcontrol, столичне ПАТ “Фірмовий магазин “Будматеріали” було зареєстроване у травні 1994 року. Керівником компанії вказано Гліба Вакунова, власниками крупних пакетів акцій – мешканців Києва Павла Тимошенка (45,6% акцій) і Юлія Зінченко (29,4% акцій).

ТОВ “Форца Груп” було створене у березні 2017 року. Керівником компанії зазначено Олександра Путівника, засновником – ТОВ “АДНД Груп”, кінцевим бенефіціаром – громадянку Азербайджану Айнур Ахмєдову (проживає у Полтаві).

Зазначимо, згаданий вище Олександр Путівник також є керівником ПП “Полтавський гостинний двір” – замовника будівництва житлового комплексу преміум-класу “Парковий” на просп. Першотравневому в Полтаві біля місцевого парку “Перемога” і  літературно-меморіального музею Івана Котляревського. Ще одна особа, яка поєднує вказане ПП і ТОВ “Форца Груп” – Дашгин Ахмєдов (громадянин Азербайджану, зареєстрований у Полтаві), який у до 2019 року був одним із засновників “АДНД Груп” і “Полтавського гостинного двору”. 

25 серпня 2022 року столична міськрада погодила зміну цільового призначення ділянки площею 1,22 га на вул. Північній, 1 (Оболонський район), яка до останнього часу використовувався в якості автостоянки і яку в громади з 2008 року орендує ТОВ “Авва-Сервіс”. Тепер ця компанія (входить до орбіти впливу керівника будівельного холдингу “МЖК “Оболонь” Олександра Антонова) може збирати дозвільні документи на зведення на даній землі свого 26-поверхового житлово-громадського комплексу. Таке “перепрофілювання” землі також було погоджено саме ДПТ, який зараз оскаржується в суді.

Нагадаємо, Департамент земельних ресурсів КМДА з 29 червня 2021 року очолює Валентина Пелих (виконувала обов'язки керівника цієї структури з 2 квітня 2021 року). З 27 липня 2018 року по 1 квітня 2021 року, цим департаментом керував згаданий вище Петро Оленич, який з 2 квітня 2021 року обіймає посаду заступника голови КМДА та курує в Києві земельні та містобудівні питання.

КиївВлада

Теги: новини києва, КМДА, дпт, київрада, жк, будівництво, валентина пелих, тов, петро оленич, земельна ділянка, земельне питання, оболонський район, житловий комплекс, договір оренди, прат, детальний план території, цільове призначення, форца груп, тов форца груп, прат фірмовий магазин будматеріали, фірмовий магазин будматеріали, аднд груп, тов аднд груп, олександр путівник, айнур ахмєдова, договір оренди землі, житлово-офісний комплекс
ПРЯМИЙ ЕФІР