500 пілотів аеророзвідки підготувала Global Drone Academy

500 пілотів аеророзвідки підготувала Global Drone Academy
44713 ПЕРЕГЛЯДІВ

Про це кореспонденту АрміяInform повідомив головний інструктор Global Drone Academy Антон Векленко.

–  Ці навчальні курси з’явилися з відчуття дефіциту підготовлених операторів коптерів, особливо на передовій, –  каже Антон. – Ми згуртувалися і почали навчати людей. Спочатку цивільних, а згодом і військових.

Головний інструктор Global Drone Academy керує дроном з 2015 року, отож досвіду чимало. Його команда постійно вдосконалюється та підвищує рівень кваліфікації, адже отримує постійний фіт-бек від своїх випускників, зокрема з передової.

–  Скільки саме фахівців ви вже підготували для фронту?

­–  Загалом не менше ніж пів тисячі, з них приблизно 90 відсотків для ЗСУ. Нині наші студенти –  майже всі військові, або ті, хто готуються заздалегідь до військового контракту.

–  Для яких родів військ ви готуєте операторів дронів?

–  Через зрозумілі обмеження я не запитую у хлопців: «Ви з якої частини»? Однак можу сказати, що в мене є стяг від уславленої Закарпатської бригади. Безліч шевронів. Загалом – наші випускники задоволені рівнем навчання та звітують нам своїми відео про знищення бронетехніки та особового складу оскаженілого агресора.

…Ще один, зовсім молодий, але не менш досвідчений інструктор Global Drone Academy – Ілля на бойове псевдо «Шаман».

–  Я на початку війни пішов у ДФТГ, бо дуже хотілося допомагати захисникам України і в цьому була потреба, –  каже хлопець.

У підрозділі Іллю призначили заступником командира з тилу. Маючи попередній волонтерський досвід, хлопець забезпечував своїх, чим міг. Однак незабаром прочитав  звернення генерала Валерія Залужного про те, що ЗСУ потрібні пілоти дронів у великій кількості. Будучи досвідченим оператором, Ілля вирішив присвятити себе підготовці фахівців з аеророзвідки.

–  Які саме види дронів ви засвоїли?

–  Усі коптери цивільного призначення: Mavic, Autel та інші. Навіть на Mavic Mini літають дуже добре, тому що він набирає досить маленьку висоту, він досить безшумний –  це переваги. Під час бойових дій у міських умовах, коли потрібно проводити розвідку, умовно кажучи, за рогом будинку такий дрон незамінний, хоча, начебто, це просто іграшка. Дуже властиво нашим людям – уміння пристосуватися до будь-яких ситуацій. Особисто в мене це викликає замилування.

–  Звідки у вас досвід бойових дій?

–  Я працював із різними підрозділами, батальйонами та бойовими групами. Точково, із партизанами, через друзів, знайомих. Тобто, з тими, кому мало хто може допомогти. А ще маю приклад колишніх однокласників, хлопців, яким сьогодні трохи більше як 20 років. Вони воюють від початку повномасштабного вторгнення, без жодної ротації. І водночас без 300-х, без 200-х! Успіх їхньої бойової групи вимірюється значною кількістю знищеної техніки ворога. Тільки першого тижня вторгнення вони знищили понад восьми бензовозів. Це все завдячуючи застосуванню дронів.

­–  Чи маєте перспективи розширення курсів?

–  Антон Векленко постійно додає до навчальної програми нові опції. Загалом ми маємо перспективи розширюватися дуже сильно. Нещодавно зробили курс на дрон-крило, робимо –  на ФПВішні дрони, які управляються через віар-окуляри (окуляри віртуальної реальності). Чудова штука! Зазвичай окуляри йдуть у комплекті з дроном. Якщо немає, на ринку є звичайні, і їх можна прилаштувати. Загалом ціна на ФПВішні дрони може коригуватися від 120 тисяч гривень. Маю 40 годин нальоту на таки дронах. А для того, щоб навчитися бути інструктором, потрібно бути набагато кращим за інших.

–  Окрім підготовки пілотів, ми займаємося розробкою нових моделей дронів разом з інститутом Сікорського, –  додає Антон Векленко. – Цей напрямок здійснюємо спільно з ГО «Армія дронів». На останок хочу звернутися до читачів АрміяInform, якщо мрієте керувати сучасними безпілотниками, нищити ворога з повітря, записуйтеся на наші курси. Реєстрація за посиланням.

armyinform.com.ua

Теги: Global Drone Academy Антон Векленко,Global Drone Academy Векленко,Global Drone Academy ,Антон Векленко,Векленко,Украина,пілоти аеророзвідки,пілоти ,аеророзвідка,ДФТГ,ЗСУ, Збройні Сили, Збройні Сили України,Україна, Mavic Mini, Mavic ,Autel,ГО «Армія дронів»,ГО Армія дронів,Армія дронів,дрони
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР