Костянтин Жеваго. Портрет олігарха

Костянтин Жеваго. Портрет олігарха
34850 ПЕРЕГЛЯДІВ

Дані зі звіту Центру економічної стратегії «Олігархічний український капітал».

Наймолодша з найбагатших людей України. Має інтереси у металургії, фармацевтичний галузі, транспорті та енергетиці. Найбільшими активами є компанії Ferrexpo та «Артеріум». Був депутатом III-VIII скликань від партії «Батьківщина» та самовисуванцем за мажоритарним округом. До 2015 року йому належав банк «Фінанси та Кредит», який нині перебуває у стані ліквідації.

ГАЛУЗІ, В ЯКИХ ПРЕДСТАВЛЕНІ ІНТЕРЕСИ

  1. МЕТАЛУРГІЯ (FERREXPO)

Костянтин Жеваго є акціонером і СЕО компанії Ferrexpo. Їй належить низка активів в Україні, зокрема Полтавський, Єристівський та Беланівський гірнично-збагачувальні комбінати. Також вона має ліцензію на видобуток у Галищанському гірничому родовищі та ліцензію на розвідку ще на п’ятьох гірничих родовищ. Окрім того, Ferrexpo володіє власним транспортом і потужностями з переробки, а отже, є вертикально інтегрованою.

Акції Ferrexpo торгуються на London Stock Exchange. Окрім активів в Україні у неї є представництва в низці інших країн, зокрема у Британії, Швейцарії, Японії, Китаї.

 

  1. ФАРМАЦЕВТИЧНА ГАЛУЗЬ

Український ринок фармацевтики характеризується великою часткою імпорту. З локальних виробників найбільшими є «Фармак», «Дарниця», НВЦ «Борщагівський ХФЗ», «Артерiум», КВЗ та Sanofi, а найбільшими за обсягами продажів ліків є «Фармак» (Україна), «Артеріум» (Україна), Teva (Ізраїль), «Дарниця» (Україна) та Sanofi (Франція).

Костянтину Жеваго належить корпорація «Артеріум», яка була створена у 2005 році. До неї входять підприємства «Київмедпрепарат» і «Галичфарм». Ця компанія є другою за прибутком в Україні у галузі. Корпорація має представництва у багатьох країнах СНД та є орієнтованою на експорт.

  1. ТРАНСПОРТ

49,9% акцій компанії ТОВ «ТІС-РУДА» належить Полтавському ГЗК, що входить до складу групи Ferrexpo Костянтина Жеваго. «ТІС-РУДА» займається транспортним обробленням вантажів, а саме їм належить термінал з перевалки окатків. Крім того, у складі Ferrexpo є 150 барж та 2252 вагони.

  1. ЕНЕРГЕТИКА

Костянтину Жеваго належить Білоцерківська ТЕЦ. Журналістські розслідування показують, що неодноразово компанії, що пов’язані з Жеваго, вигравали тендери на обслуговування Білоцерківської ТЕЦ, зокрема переведення її на спалювання твердого вугілля.

  1. МАШИНОБУДУВАННЯ

Костянтину Жеваго належить компанія ПрАТ «АвтоКрАЗ». До неї також входять Зовнішньоторговельна фірма «КрАЗ», ТОВ «КрАЗ Лізинг», Полтавський автоагрегатний завод, Херсонський завод карданних валів, Кам’янець-подільський автоагрегатний завод, Токмацький ковальсько-штампувальний завод, Сімферопольський завод авторулів (розташований на окупованій території), «Авторадіатор». За даними OpenDataBot, наприкінці липня 2019 року на ПрАТ «АвтоКрАЗ» порушили справу про банкрутство. За даними YouControl, «АвтоКрАЗ» є збитковим.

Окрім того, Жеваго належить Стаханівський вагонобудівний завод, однак він розташований на окупованій території.

 

РЕГУЛЯЦІЇ, В ЯКИХ ПРИСУТНІ ІНТЕРЕСИ

  1. ТАРИФИ НА ОРЕНДУ ДЕРЖАВНИХ ВАГОНІВ

Оренда державних вагонів дешевша за оренду приватних. Через це компанії, які хочуть перевозити свої товари, надають перевагу саме державним вагонам. Але кількість таких вагонів обмежена, тому попит є більшим за пропозицію. Доповідь Українського інституту майбутнього стверджує, що через це існують певні тіньові тарифи — додаткова доплата за перевезення вантажу, яка йде поза касою. За даними Українського інституту майбутнього, компанія Ferrexpo є одним із головних бенефіціарів цієї схеми

  1. ПОЗОВ ДО АМКУ

У 2015 році Полтавський ГЗК, який належить Костянтину Жеваго, подав позов, що група Ostchem, яка належить Дмитру Фірташу, є монополією. Розгляд цієї справи закінчився 3 вересня 2019 року, коли АМКУ визнав, що Фірташ зловживав монопольним становищем на ринку добрив, оштрафував його на 107 млн грн та змусив розділити Ostchem в частині азотних мінеральних добрив.

  1. ОБОРОННЕ ЗАМОВЛЕННЯ

У 2013 році компанія «АвтоКрАЗ», що належить Костянтину Жеваго, підписала угоду з Міноборони на суму 136,5 млн грн, яка передбачала, що компанія поставить вантажівки для Міноборони. Згідно з дослідженням Незалежного антикорупційного комітету, рівень закритості державно-оборонного замовлення становить 90%, тоді як у інших країнах 10-20%. Попри те що Костянтин Жеваго обіцяв у своїй передвиборчій програмі відновити систему оборонного замовлення, він не голосував за відповідний закон (не прийшов не відповідне засідання).

  1. ІМПОРТ МЕДИЧНИХ ЗАСОБІВ

Компанії Жеваго, які контролюють виробництво шприців, ініціювали антидемпінгове розслідування Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі щодо імпорту шприців з інших країн. Розслідування триває майже два роки — з листопада 2017 роки, і поки що марно.

  1. ПРОГРАМА «ДОСТУПНІ ЛІКИ»

У 2017 році уряд запустив програму «Доступні ліки». За цією програмою, українці, що мають серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу та бронхіальну астму та мають рецепт від лікаря можуть отримати певні медичні препарати безкоштовно або з частковою доплатою. При цьому держава відшкодовує вартість лише найдешевшого препарату для кожної категорії ліків. Якщо пацієнт хоче  отримати дорожчий препарат, він може доплатити різницю. Станом на 2019 рік у реєстрі ліків, вартість яких держава компенсує повністю, є 14 препаратів, які вироблені підприємством «Київмедпрепарат», що належить Жеваго.

  1. РЕЄСТРАЦІЯ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ

Порядок реєстрації (перереєстрації) лікарських засобів затверджується постановою Кабміну. Чинна версія постанови передбачає, що реєстрація здійснюється Міністерством охорони здоров’я на підставі результатів експертизи Державного експертного Центру МОЗ.

Костянтин Жеваго або компанії, що з ним пов’язані, є (або були нещодавно) фігурантами декількох судових справ. Такі справи умовно можна розділити на ті, що пов’язані з банком «Фінанси та Кредит», (перебуває у стані ліквідації) та ті, що пов’язані з «АвтоКрАЗ» (у стані банкрутства).

  1. СУДИ ЩОДО БАНКУ «ФІНАНСИ ТА КРЕДИТ»

Як зазначалося вище, банк «Фінанси та Кредит» зараз перебуває у стані ліквідації. Ліквідатори банку подали низку позовів проти інших компаній, пов’язаних із Жеваго, наприклад, Білоцерківський ТЕЦ, ФК «Ворскла». Окрім того, поліція розслідує справу щодо відсутності у банку «Фінанси та Кредит» договорів поруки там, де поручителями були Полтавський ГЗК, Єристівський ГЗК та інші компанії, підконтрольні Жеваго.

  1. СУДИ ЩОДО КРЕДИТУВАННЯ «АВТОКРАЗ»

Уже декілька років тривають судові процеси між «АвтоКрАЗ» та Ощадбанком. У липні 2019 року Апеляційний суд відхилив скаргу «АвтоКрАЗ» та підтвердив, що він має погасити заборгованість у 899 млн грн через реалізацію своїх акцій на відповідну суму на торгах.

Окрім Ощадбанку позови до «АвтоКрАЗ» мають і інші компанії, причому у багатьох із них власником також є Костянтин Жеваго (наприклад, ТОВ «Торговий дім «АвтоКраз», ПАТ «Галичфарм», тощо).

Вимоги до «АвтоКрАЗ» заявляли і ліквідатори деяких банків, до яких у «АвтоКрАЗ» була заборгованість: Дельта-банк, «Фінанси та Кредит» (раніше належав Жеваго), «Укрексім», Промінвестбанк.

Окремою судовою справою «АвтоКрАЗ» є судовий позов, поданий Міноборони. У 2013 році «АвтоКрАЗ» та Міноборони підписали контракт на постачання вантажівок. Через підвищення курсу долара сума договору зросла, але Генпрокуратура вважає підвищення суми неправомірною.

Крім того, «АвтоКрАЗ» звинувачують у зриві строків постачання вантажівок. У 2015 році суд ухвалив рішення на користь Міноборони та зобов’язав «АвтоКрАЗ» виплатити 6,69 млн грн. Цього досі не відбулося, тому від листопада 2018 року поліція веде розслідування щодо цих невиплат.

ПОТЕНЦІЙНІ РИЗИКИ

Враховуючи структуру бізнес-інтересів Жеваго, його можуть цікавити наступні регуляторні преференції:

  • Мінімізація мит на імпорт обладнання для власного виробництва — лікарських засобів та (за умови продовження діяльності «АвтоКрАЗ») автомобілів.
  • Продовження практики приховування якнайбільшої частини інформації щодо оборонного замовлення та недопущення до нього іноземних виробників техніки.
  • Впровадження у законодавство про публічні закупівлі норм, які дозволятимуть дискримінувати іноземних виробників ліків та медичних засобів на користь вітчизняних.
  • Лібералізація ринку залізничних перевезень таким чином, щоб вертикально інтегровані компанії на кшталт Ferrexpo мали преференції перед іншими вантажовідправниками для здійснення перевезень власним рухомим складом.

СПОРТ

Жеваго є спонсором почесним президентом ФК «Ворскла» з Полтави з 2004 року. У полтавському регіоні також розташовані найголовніші активи олігарха.

Жеваго 6 термінів підряд обирався народним депутатом за мажоритарним округам, в тому числі завдяки впливу на електорат через футбол.

Завдяки цим інвестиціям «Ворскла» стабільно виступає у чемпіонаті України на рівні «вище середнього» і регулярно бере участь у єврокубках.

Також підприємство Жеваго Полтавський ГОК фінансувало Гірник-Спорт, маленьку команду з другого за силою чемпіонату України.

ДІЯЛЬНІСТЬ ОЛІГАРХІВ ПІД ЧАС ПОВНОМАСШТАБНОЇ ВІЙНИ

Костянтина Жеваго, колишнього власника банку «Фінанси та Кредит», розшукує Бюро економічної безпеки України. Його бачили у Монако в серпні 2022 року, коли він насолоджувався літнім відпочинком на своїй яхті під назвою Z. Компанія Ferrеxpo, 51% якої належить Жеваго, виділила 12,5 млн дол. гуманітарному фонду.

Джерело

Теги: Медицина, Метал,Україна,Костянтин Жеваго, Жеваго,Константин Жеваго ,Батьківщина,Ferrexpo ,Артеріум,Фінанси та Кредит,МЕТАЛУРГІЯ (FERREXPO),London Stock Exchange,Фармак, НВЦ «Борщагівський ХФЗ», КВЗ, Фармак, Артеріум, Teva, Дарниця, Sanofi , НВЦ Борщагівський ХФЗ,Борщагівський ХФЗ,Галичфарм,Київмедпрепарат,ТОВ «ТІС-РУДА»,ТОВ ТІС-РУДА,ТІС-РУДА,Транспорт,Машинобудування,Енергетика,Білоцерківська ТЕЦ,КрАЗ,ПрАТ «АвтоКрАЗ»,ПрАТ АвтоКрАЗ,АвтоКрАЗ,ТОВ «КрАЗ Лізинг»,ТОВ КрАЗ Лізинг,КрАЗ Лізинг,Авторадіатор,АМКУ,Ostchem,Дмитро Фірташ,Дмитро Фірташ Вікіпедія,Фірташ,Фірташ Вікіпедія,Міноборони,ДОСТУПНІ ЛІКИ,МОЗ,ФК «Ворскла»,ФК Ворскла,Ворскла,Ощадбанк,ТОВ «Торговий дім «АвтоКраз», ПАТ «Галичфарм»,ТОВ Торговий дім АвтоКраз, ПАТ Галичфарм,Торговий дім АвтоКраз,Укрексімбанк,АТ Укрексімбанк,Промінвестбанк
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР