Заступника голови Федерації профспілок Володимира Саєнко арештували під заставу у 124 млн гривень

Заступника голови Федерації профспілок Володимира Саєнко арештували під заставу у 124 млн гривень
295770 ПЕРЕГЛЯДІВ

Заступника Голови Федерації профспілок України Володимира Саєнко заарештували за підозрою в розтраті чужого майна в особливо великих розмірах. Ухвалу виніс Печерській райсуд Києва за ч. 5 ст. 191 КК.

Саєнко інкримінують продаж Київської курортної бальнеолікарні у серпні 2019 року. За версією обвинувачення, ця нерухомість була державною і профспілкова організація не мала права нею розпоряджатися.

Саєнко, що був головою наглядової ради ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» і підписав рішення про недоцільність подальшого використання курортної бальнеолікарні, а згодом щодо організації торгів і сам  договір продажу.

У переліку письмових доказів є протокол допиту цього посадовця в якості свідка, коли «він фактично визнав інкриміновані йому події, але вважає, що діяв відповідно до вимог законодавства» і протокол огляду мобільного телефона підозрюваного щодо історії чату в месенджері WhatsApp.

Підозрюваний та захисник заперечували щодо клопотання прокурора і просили про запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання. Захисник казав про необґрунтованість підозри і недоведеність ризиків. На думку адвоката, інкриміновані його клієнту дії не стосуються розтрати державного майна, а тому державі не могли бути завдані збитки.

Втім, суд вважає аргументи прокурора переконливими і взяв посадовця під варту із заставою в 124 млн гривень.

У 1960 році міністерство охорони здоров’я УРСР передало госпрозрахункові санаторії, будинки відпочинку та пансіонати Українській республіканській раді профспілок з метою подальшого поліпшення організації відпочинку і санаторно-курортного обслуговування трудящих і підвищення ролі профспілок. При цьому всі ці об’єкти залишалися т.з. соціалістичною власністю.

У 1992 році Верховна Рада до визначення правонаступників передала все до Фонду державного майна. У 1994 році  вирішено, що це майно тимчасово, до законодавчого визначення суб’єктів права власності майна загальносоюзних громадських організацій колишнього Союзу РСР, є загальнодержавною власністю.

Водночас правонаступником радянських профспілок себе визначила Федерації профспілок України, яка потім заснувала свої юридичні особи: ПрАТ «Укрпрофоздоровниця», ПрАТ «Укрпрофтур» та ПРАТ «Вінницятурист».

Надалі виник спір за санаторії й будинки відпочинку. Держава вважає, що майно радянських профспілок досі є державним, адже за часів УРСР  передавалось профспілкам тільки у відання, аналогічно й тепер профспілкові організації незалежної України мали б тільки управляти цим майном, але не розпоряджатися.

За версією слідства, фактично з 1992 року і по теперішній час, службові особи ПрАТ «Укрпрофоздоровниця», ПрАТ «Укрпрофтур», та Федерації професійних спілок України, діючи за попередньою змовою групою осіб із невстановленими спільниками, розпродають курортно-оздоровчі, спортивні та інші державні комплекси, які перебувають у їхньому відданні, без погодження із ФДМУ.

Суть схеми зводиться до того, що спершу описується ганебний стан об’єкта, проводиться його занижена оцінка підконтрольними експертами, щоб покупець офіційно заплатив мінімальну суму, адже решту коштів він нібито передає службовим особам профспілкової організації.

Із 1992 року по теперішній час лише ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» незаконно оформлено право власності на 102 об’єкти нерухомості.

Окрім цього «Укрпрофоздоровниця» без погодження із ФДМУ передано до статутних фондів суб’єктів господарювання, комунальної власності, громадських та релігійних організацій за період з 1994 по 2021 роки — 161 об’єкт нерухомості, а всього відчужено 330 таких об’єктів.

Загалом через суди повернуто у власність держави — 83 об’єкти нерухомості, які в подальшому рішенням Кабінету Міністрів України передано у віддання іншим органам державної влади, а деяку нерухомість реалізовано Фондом держмайна України на аукціонах.

За таким же механізмом у серпні 2019 році продано курортну бальнеолікарню площею 11,6 тис. кв. м та будівлю гаражів на 356,9 кв. м. Нерухомість знаходиться в Києві на вулиці Попудренка, 34. За договором, ТОВ «Київінвест» заплатило 74 млн гривень. Слідство має висновок оціночно-будівельної експертизи, що вартість цієї нерухомості майже удвічі більша – 138 млн гривень.

Ще на початку лютого 2022 року суд арештував бальнеолікарню як речовий доказ. У червні це приміщення та ще низку інших суд передав в управління АРМА. Але 25 листопада — через три дні після появи висновку експертизи про ринкову вартість об’єкта — суддя Печерського суду Світлана Гречана за клопотанням адвоката ТОВ «Київінвест» як покупця арешт бальнеолікарні скасувала.

Адвокат повідомляв, що фірма є добросовісним набувачем і придбала майно у ПрАТ «Укрпрофоздоровниця», якому воно належало на праві приватної власності, а твердження щодо вибуття цього об’єкта з державної власності є безпідставним.

Суддя з такими доводами погодилась, зазначивши, що версія сторони обвинувачення, що це майно є доказом злочину не підтверджена достатніми доказами та спростовується. Досудове розслідування триває протягом тривалого часу, але не надано доказів, які б свідчили про підстави для арешту. Підозра посадовим особам ТОВ «Київінвест» не оголошувалась, цивільний позов не заявлено, як і не встановлено розміру збитків у вигляді тяжких наслідків, які нібито заподіяні державі.

368.media

Теги: Заступник голови Федерації профспілок,Володимир Саєнко,Укрпрофоздоровниця,Федерація профспілок України,Київінвест
ПРЯМИЙ ЕФІР