Дністровську ГАЕС після обстрілів обстежить компанія, що пов’язана з росіянами

Дністровську ГАЕС після обстрілів обстежить компанія, що пов’язана з росіянами
291999 ПЕРЕГЛЯДІВ

ПАТ «Укргідроенерго» без проведення відкритих торгів замовило за 10 млн гривень проведення інструментально-технічного обстеження обладнання Дністровської ГАЕС для визначення придатності після ракетного удару. Про це стало відомо з інформації на порталі ProZorro.

Підрядником робіт було обрано державний консорціум «Науково-виробниче об’єднання «Укргідроенергобуд». Згідно з договором від 20 грудня оцінка технічного стану та визначення експлуатаційної придатності після ракетного удару Дністровської ГАЕС триватиме до 31 травня 2023 року. При цьому вартість робіт складе 10,01 млн гривень.

Зазначимо, консорціум «НВО «Укргідроенергобуд» створено у 2005 році. Серед засновників компанії вказані ПАТ «Метробуд», ТОВ «Науково-технічна компанія «Енпаселектро», ТОВ «Дніпро-спецгідроенергомонтаж», ТОВ «ШДСУ» та ТОВ «Інтергідробуд». Керує консорціумом Валентина Зіміна.

Варто зазначити,  «Дніпро-Спецгідроенергомонтаж» до 2016 року належало російському ВАТ «ОТЧПТ «Спецгiдроенергомонтаж» та українцям Сергію Поливаному і Юрію Ковальову. Сьогодні вони залишаться власниками компанії, втім російський слід у реєстрі приховали.

Кримінальна справа

У  2017 році консорціум «НВО «Укргідроенергобуд» переміг у тендері на будівництво першочергових об’єктів та споруд Канівської ГАЕС вартістю 496,62 млн гривень, значно завищивши вартість робіт. Зокрема, на бетон планувалось витратити 42,82 млн гривень. При цьому, кошторисна вартість бетону М100 була закладена в розмірі 789 гривень за тону, в той час, як ринкова вартість складала на той час до 700 гривень, марки М350 — 1452 гривні за тону, натомість на ринку — від 900 гривень.

Варто зазначити, на той час в умовах спаду виробництва постачальники бетонів, були готові йти на суттєві знижки будь-кому, кого можна хоч якось назвати замовником. Можна було очікувати на відчутний «дисконт» навіть при замовленні 500 кубометрів. А у Канівську ГАЕС планують залити майже 50 тис. кубів. Відтак при замовлені бетону на 43 млн гривень кожен відсоток «компліменту» від постачальника конвертується в півмільйона гривень готівки. 5,42 млн гривень у договорі було закладено на щити опалубки, ширина 300-750 мм і 800-1200 мм, товщина 40 мм по 2500 гривень за квадрат. При цьому, вартість аналогічної опалубки на інших будівництвах на той час рідко сягала навіть 250 гривень за «квадрат». Раніше, згідно з ухвалою Шевченківського райсуду, протягом 2012-1015 років посадові особи Консорціуму неодноразово перераховували кошти на рахунки підприємств з ознаками фіктивності.

Зокрема, лише протягом 2015 року «Укргідроенергобуд» при придбанні струмопроводу для першої черги будівництва Дністровської ГАЕС сформував фіктивний податковий кредит в розмірі 21 млн гривень. А згідно з кримінальною справою №12013100150000333 «Укргідроенерго» і Консорціум підозрюють у розтраті державного майна в особливо великих розмірах.

Розслідуванням встановлено, що службові особи ПАТ «Укргідроенерго», протягом 2010-2015 років, зловживаючи своїм службовим становищем організували злочину схему заволодіння бюджетними коштами шляхом закупівель товарів, робіт та послуг у підконтрольних компаній за значно завищеними цінами, серед яких ТОВ «Консорціум «НВО Укргідроенергобуд», ТОВ «ШДСУ», ТОВ «Грин Лайт», ТОВ «Будмонтажсервіс 1», ТОВ «Укренержи», ТОВ «Кабельтехпостач», які в свою чергу, з метою мінімізації податкових зобов’язань, а також легалізації, перераховували грошові кошти на рахунки низки фіктивних суб’єктів господарської діяльності, та переводили їх з безготівкової форми в готівкову.

368.media

Теги: Дністровська ГАЕС,Укргідроенерго,Укргідроенергобуд,Спецгiдроенергомонтаж,Інтергідробуд,Енпаселектро
ПРЯМИЙ ЕФІР