Український адвокат з сумнівним минулим захищає в суді російського торговця наркотиками

Український адвокат з сумнівним минулим захищає в суді російського торговця наркотиками
266393 ПЕРЕГЛЯДІВ

Кому війна, а кому й мати рідна. На жаль, ця приказка під час повномасштабної війни з росією лише зайвий раз підтверджує свою актуальність. Гроші та перспектива вигоди часто перетягують і найкращих представників суспільства на темний бік. Що вже казати про інших – тих, хто і до війни не дуже дружив із законом.

Наприклад, Роман Берковський, український адвокат, народжений в Росії. Саме він вже довгі роки захищає одіозного лідера російського наркокартелю “Химпром” – Олександра Щипцова. Останній зараз перебуває в київському СІЗО, затриманий українськими силовиками.

Лише коротка довідка про біографію нового клієнта Берковського на будь-якого притомного адвоката справила б потрібне враження і призвела б до відмови захищати такого персонажа в суді.

Якщо дуже стисло – Щипцов, якого взявся адвокатувати Берковський, є засновником та багаторічним лідером російського наркокартелю “Химпром” з місячними оборотами в десятки мільйонів доларів та потужною мережею збуту в Україні зокрема.

Крім торгівлі власне наркотиками Щипцов незаконно отримав українське громадянство та декілька фальшивих паспортів. Перебував у міжнародному розшуку по лінії Інтерполу. І це далеко не все “подвиги”.

Адвокат зі темним минулим

Однак, як бачимо, такий послужний список не злякав адвоката Романа Берковського. Причин може бути багато. Якщо  - зокрема те, що сам пан адвокат не цурається порушувати закон і брати участь в сумнівних оборудках.

Розпочавши свій трудовий шлях скромним працівником ЖЕКу в Печерському районі Києва, Берковський, очевидно, швидко розчарувався в такому виді діяльності і вже з 2011 року починає практикувати індивідуальну адвокатську діяльність.

Вже через кілька років, а саме в 2016 році молодий адвокат фігурує обвинуваченим у кількох кримінальних впровадженнях. Мабуть, із захистом не склалося майже одразу, то ж Берковський вирішив спробувати щастя в царині криміналу – злочин було скоєно вже через рік після початку карʼєри адвоката – в 2012 році.

Берковський є обвинуваченим  у рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04.11.2016 за № 42016000000003153  у вчиненні кримінальних правопорушень (злочинів) передбачених ч. 4 ст. 190, ч. 4 ст. 368 КК України

Наш герой обвинувачувався в тому, що у жовтні - листопаді 2012 року шляхом обману, з використанням підроблених документів, у злочинній змові з двома спільниками заволодів земельною ділянкою, що належить територіальній громаді м. Києва за результатами протиправного набуття права власності на будівлі, розташовані на цій ділянці, тобто, у злочинах, передбачених ст. ст. 190 ч. 4, 358 ч. 4 КК України.

І це далеко не повний список впроваджень проти Романа Берковського. Він є (або був) фігурантом багатьох подібних справ (42014100000001671 (42016000000003153 було виділене з 42014100000001671) Майже всюди роль була однакова - підроблені документи, незаконне заволодіння земельними ділянками, завдані збитки державі у особливо великих розмірах.

Окрім цього Берковський засвітився в єдиному реєстрі боржників.

Ще в 2016 році Берковський разом із своїм одіозним підзахисним з “Химпрома” позивалися до Центрального управління Державної міграційної служби, вимагаючи визнати протиправним та скасувати раніше винесене рішення щодо Щипцова.

З останнього - Берковський фігурує у статусі обвинуваченого в кримінальній справі, яка зараз розглядається по суті – останнє засідання відбулося в жовтні 2022 року. Цікаво і дуже промовистим є те, що в цьому процесі Берковського захищає його дружина Олена – теж адвокатка.

Тачки, дві контори і впливова рідня

Очевидно, що діяльність у статусі адвоката, готового на все, оплачувалася, куди краще ніж робота в непримітному ЖЕК. Роман створив дві адвокатські контори до яких теж багато запитань – наприклад протягом довгого часу не подають фінансову звітність.

До речі, в 2021 році проти однієї з контор, а саме “Брок Партнерс позивався в Господарському суді міста Києва Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Фонд вимагав стягнення грошових коштів в розмірі 672 186, 34 грн. за договором про надання послуг з проведення комплексного аналізу неплатоспроможності Публічного акціонерного товариства «Міський Комерційний Банк» та Акціонерного товариства «Профін Банк» від 30.08.2019 та зобов`язати відповідача повернути позивачу всі документи (їх копії) та матеріали.

Примітно, що позов було повністю задоволено судом і компанія Берковського змушена була виплатити кошти позивачу.

Окрім цього, як і належить молодим та успішним, Берковський не цурається дорогих автомобілів. Тут і Nissan Murano, і Audi A5, і PORSCHE CAYENNE. Найскромніша з машин, якою будь-коли володів Берковський - Ford Fiesta.

Щодо оточення адвоката Берковського, то його родичі не менш цікаві ніж він сам. Його дружина Олена, починала свою карʼєру як фізособа-підприємець. Однак невдовзі теж стала адвокаткою. Її батько - Корнюшкін Микола довгий час працював у СБУ, а вийшовши на пенсію теж почав займатися адвокатурою і навіть у деяких процесах працював спільно з дочкою. А сестра дружини Берковського – Андрієнко Наталя – працює не аби де, а у Верховному суді України на досить високій посаді.

Можна припустити, що саме такі міцні та впливові родинні звʼязки і допомагають Роману Берковському й досі залишатися чинним адвокатом і захищати в розпал війни російських наркоторговців на кшталт Олександра Щипцова, замість того щоб бути вигнаним з ганьбою з професії.

Теги: Роман Берковський,Химпром,ОПГ Химпром,Химпром СИНДИКАТ,Роман Берковський адвокат,Олександр Щипцов,Александр Щипцов,Российский наркобарон Щипцов,Щипцов-Яшин-Печерский,Берковський адвокат,наркотики
ПРЯМИЙ ЕФІР