Розпродаж "білих білетів" і побори з моряків: у чому СБУ підозрює одеську активістку Король

Розпродаж "білих білетів" і побори з моряків: у чому СБУ підозрює одеську активістку Король
357748 ПЕРЕГЛЯДІВ

Від 4,5 до 8 тисяч доларів за безпроблемне складання іспитів і отримання сертифікату моряка та 6 тисяч – за "білий білет" для виїзду за кордон на роботу під час воєнного стану. Такі потоки, ймовірно, проходили через руки недоброчесних морських ділків. В Одесі СБУ затримала активістку Христину Король, яка нібито відстоювала права моряків: що їй закидають та в який спосіб організатори схеми "обходили" електронний реєстр?

Деталі морської оборудки розслідував журналіст "СтопКору" Артем Поліковський.

Новина про затримання відомої блогерки та громадської діячки Христини Король сколихнула Одесу. У медіапросторі після цього відбулася серія дивних подій: спершу інформацію про затримання жінки оприлюднили, а "Перший міський" випустив спецрепортаж про її "діяльність". Однак потім у ЗМІ почалась "зачистка", і матеріали про Король почали випаровуватись, а "Перший міський" видалив відео.

У зниклому сюжеті "Першого міського" був цікавий момент: чоловік Христини Король Руслан розповідав, як його дружина та керівник так званого "Навчального центру фахівців морського транспорту" Валерій Постолатій за винагороду прискорювали видачу необхідних сертифікатів через власний центр – в обхід реєстру.

Ймовірна схема масштабної оборудки

Утім, прийняття закону 3944, який передбачав запровадження єдиної електронної бази, мало б поставити на цій схемі хрест. І тоді в хід пішли сумнівні методи: від організованих акцій протесту до блокування реєстру через правоохоронні органи.

"Кожна силова акція, якою ми займалися разом із Христиною, коштувала близько 20-30 тисяч доларів, залежно від кількості людей, які брали участь у такій масовці", – розповів журналістам Святослав Захарченко, один з організаторів так званих "мітингів моряків", який співпрацював із Христиною Король.

stopcor.org

Теги: Христина Король,Христина Король Одеса,моряки,Валерій Постолатій,Король Руслан
ПРЯМИЙ ЕФІР