Микола Голомша про діяльність правоохоронних структур і державних органів

Микола Голомша про діяльність правоохоронних структур і державних органів
341958 ПЕРЕГЛЯДІВ

Попри війну, хочу зупинитись на важливому питанні. Воно стосується діяльності правоохоронних структур і державних органів. Ми демократична держава і маємо усвідомлювати, що місія правоохоронних структур, держави, у першу чергу, - правозахисна і допоміжна.

Тому, для прикладу, підбігаючи до автомобіля, який зупинився на аварійці притулившись до краю проїжджої частини дороги поліцейський має поцікавитись, що трапилось, чи потрібна допомога водієві, а не «наїзд» з усіма присмаками совдепії. І це з усіх питань в усіх вказаних органах. На першому плані має стояти людина, її права і гідність. Це стосується всіх, і слідчих, і детективів, ну й звісно ж прокурорів та державних діячів. На першому плані має бути професійність, порядність і патріотизм у доборі кадрів - гідність людини і її права, а не якість «палочки» чи «галочки» для «результатів» роботи. Ми повинні відійти від бюрократії, де на першому плані в усіх правоохоронних і державних відомствах - контролі, замість людини. А маємо усвідомити. Реформа має децентралізувати впливи, дати більше не тільки автономії, а й відповідальності на місцях, а обласна і центральна ланка має бути також не упередженою в централізованому управлінні, а бути автономною від попередніх рішень, тоді зможе об‘єктивно і принципово реагувати на незаконні рішення і протиправні дії.

Представники влади мають заробити беззаперечну довіру до своєї діяльності, як це прийнято у західному світі. Пора покінчити із централізованим корпоративізмом. Для тесту стану справ задаймо собі питання, що значить заява людини до будь-якого органу, чи може люба людина захистити свої права. Якщо подивитись на саму технологічну схему розгляду звернень, починаючи з аналізу самого звернення і дій посадовців щодо розгляду, то приходиш до висновку, що - під час - зайнятість працівників різними бюрократичними контролями і відволіканнями, валом непотрібних переписок відбирає можливість реально вникати і розглядати такі звернення. Тому потрібно переглянути доцільність різного роду запитів, супровідних листів до всіх без вийнятку органів - просто як валу скарг, які не дають ніякого толку породжуючи зайву паперотворчість. Навіщо вищестоячі відомчі структури, чи потрібна підміна, дубляж ? Потрібна логістика і зістиковка повноважень в законах, щоб не було бюрократії, за якою не отримаєш захисту, та ще й не знайдеш крайнього.

Над усім потрібно попрацювати, кожен має мати свою компетенцію і відповідальність. 

А загалом Уряд має щорічно аналізувати на яких напрямках найбільше скарг, щоб визначати пріоритети в роботі державних органів і усувати причини і умови для скарг громадян, тим самим піднімати аторитет владі.

Вдосконалюймось. 

Слава Україні !

Теги: Микола Голомша,Голомша, війна в Україні,правоохоронці ,державні органи,голомша микола ярославович
ПРЯМИЙ ЕФІР