Рф готує ракетну атаку чи морський десант: група суден вийшла з Новоросійська, – Naval News

Рф готує ракетну атаку чи морський десант: група суден вийшла з Новоросійська, – Naval News
274372 ПЕРЕГЛЯДІВ

Раптовий сплеск активності на кораблях і підводних човнах російського флоту в Чорному морі: Сили оборони України зафіксували вихід групи російських військових кораблів і підводних човнів із їхньої бази в Новоросійську.

Про це з посиланням на власні джерела та дані супутникового моніторингу повідомило ввечері 11 січня видання Naval News.

Військово-морська база з російського боку Керченського мосту знаходиться далі від українського узбережжя, ніж знаменита база в Севастополі. Проте цей незвичайний рух може бути важливим, зазначають журналісти.

11 січня група кораблів та підводних човнів ВМФ рф масово залишили базу в Новоросійську в Чорному морі. Це дуже незвично і може свідчити про поточні операції противника.

Джерела Naval News підтверджують рейд. До складу групи входить великий десантний корабель проекту 11711 типу "Іван Грен" – "Петро Моргунов", найбільший десантний корабель Чорного моря.

З Новоросійська також вийшли усі три підводні човни проекту 636.3 Improved-Kilo класу, які були присутні на базі. Аналіз супутникових зображень показує, що інші військові кораблі також відпливли, залишивши в порту лише декілька допоміжних суден. База у Новоросійську, мабуть, виглядає найбільш спорожнілою за багато місяців.

Щонайменше 3 підводні човни і великий десантний корабель вийшли з Новоросійська. Це дуже незвично і може свідчити про поточні операції

Журналісти зазначають, що "Петро Моргунов" перевозив постачання з рф до Севастополя після вибуху на Керченському мосту 8 жовтня 2022 року. Незважаючи на те, що окупанти провели певний ремонт, пропускна здатність мосту все ще залишається обмеженою. Тож десантні кораблі російського флоту несуть службу як транспортні. Однак одночасний вихід у море підводних човнів свідчить про те, що це може бути чимось більшим, аніж місія з поповнення запасів. Зокрема, розглядають наступні версії:

Можлива реакція на українську загрозу.

Одним із пояснень масового виходу кораблів може бути навчання для перевірки готовності екіпажів. Або, ймовірно, запобіжний захід проти вхідної загрози.

База у Новоросійську поки що зазнавала атак з боку українських безпілотників. З іншого боку, незважаючи на віддаленість від узбережжя, яке контролює Україна, порт перебуває в зоні дії українських морських дронів.

Росія вже запровадила посилений захист на своїх військово-морських базах, а військові кораблі та підводні човни тепер захищені кількома плавучими бонами, покликаними забезпечувати захист від атак морських БПЛА. Тому це пояснення виглядає менш переконливим.

Підготовка до масованого ракетного удару.

Минулого разу незвичний сплеск активності ВМС рф передував масштабним ракетним ударам по Україні. На користь цієї версії свідчить і те, що протягом останнього тижня Сили оборони фіксують активність безпілотних розвідників росіян.

"Активність безпілотних розвідників, яку ми спостерігаємо за крайній тиждень, говорить якраз про підготовку до такого масованого обстрілу. Оскільки вони спочатку збирають інформацію про ті цілі, які вони хочуть уразити. Скоріше за все це будуть об’єкти критичної інфраструктури. Вони продовжують намагання створити техногенні незручності нашому населенню, зокрема й в умовах похолодання. Вони продовжують вишукувати системи протиповітряної оборони, які мріють уразити", – повідомила 11 січня в коментарі "Суспільному" начальниця координаційного пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталія Гуменюк.

Підводні човни класу Improved-Kilo вже використовувалися для нанесення ударів по Україні крилатими ракетами "Калібр". Вони були в основному виведені з Севастополя у вересні 2022 року після атак українських безпілотників. Проте вони все одно повертаються до Севастополя для завантаження "Калібрів". Але три з п’яти таких човнів (чотири покращених класу кіло і один оригінальний класу кіло) перебували в Новоросійську тижнями.

Водночас, поєднання кораблів-амфібій і підводних човнів також говорить про те, що може йтися не просто про підготовку ракетних ударів.

Найризикованіший крок: висадка десанту.

Одне з пояснень, яке прпонують аналітики, – це певна форма десантування. Рейд може бути спрямований у бік південно-західного узбережжя Чорного моря в Україні (Одеська область) для встановлення "сухопутного мосту" до Придністров’я. Підводні човни можуть брати участь у розвідувальних операціях або підтримці кораблів-амфібій.

Висадка окупантів на Одещині видається нереальною, враховуючи попередніх російських спроб десантування на початку війни. Незважаючи на те, росіяни часто погрожували висадкою, вона так і не відбулась. Водночас російська морська піхота була задіяна в операціях на сході України. Ціпідрозділи були значно виснажені, і їхнє відновлення потребуватиме місяців або років.

Однак, попри все це, не слід повністю виключати певну форму десантної операції. Військові аналітики та командувачі в Україні, безсумнівно, уважно спостерігатимуть за рухом російських кораблів. 

Нагадаємо, днями українські захисники відбили спробу висадки ворожого десанту на правий берег: російський катер з ДРГ знищили біля острову Білогрудий у херсонських плавнях.

stopcor.org

Теги: Одеська область, війна в Україні,підводні човни,Чорне море,морський десант,ракетна атака,десантний корабель,Петро Моргунов,ВМФ рф
ПРЯМИЙ ЕФІР