Тухла свинина с присмаком колабораціонізму (Pecunia non olet)

Тухла свинина с присмаком колабораціонізму (Pecunia non olet)
315876 ПЕРЕГЛЯДІВ

Практично в кожному виступі наш Президент наголошує, «Ми – народ, який перемагає терор. Мільйони людей, які, кожен на своєму місці, наближають вирішальний день – день перемоги. День перемоги у війні за нашу свободу. У війні за наші цінності. У війні за незалежність для всіх наших людей в усіх куточках України» Давайте на одному єдиному прикладі покажемо як начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Аранчій Яніна Сергіївна перебуваючи на посаді «наближає», про що мріє та здобуває неймовірними зусиллями кожен Українець.

26 квітня 2022 року з відкритих джерел інформації стало відомо, що СБУ були проведені оперативно - слідчі дії на виробничій потужності з виробництва м’ясних консервів ФОП Сергієнко, м. Полтава, вул. Харчовиків, 6а . Однією з підстав для проведення слідчих дій стали випадки отруєння громадян, що отримали цю продукцію в якості гуманітарної допомоги, попутно в ході заходу виявилося, що м’ясо тухле, а умови в цеху — антисанітарні, що наглядно видно з фотофіксації. Зі слів правоохоронців смерділо так, що більше п’яти хвилин фізично в цеху не можливо було перебувати.

Ось таким лайном намагалися частувати тимчасово переміщених осіб в якості гуманітарної допомоги. Відповідно до чинного законодавства єдиним органом який уповноважений контролювати обіг харчових продуктів є Держпродспоживслужба. Перед початком виробництва даного продукту, суб’єкт господарювання зобов’язаний отримати експлуатаційний дозвіл підписаний начальником Головного управління, після проведеного позапланового заходу державного нагляду та контролю який підтвердить безпечність виробництва, а процес виготовлення продукту має відбуватися під постійним наглядом офіційного лікаря. Це мінімальні вимоги, за дотриманням яких можливе виробництво. З огляду на отриманий фотоматеріал зрозуміло, що дотримуватися законодавства ніхто не збирався.

Матеріали слідчих дій як і медіа повідомлення є обґрунтованою підозрою невідповідності харчового законодавства, що дає право Держпродспоживслужбі провести перевірку. Такий позаплановий захід на потужності ФОП Сергієнко був проведений, складений акт з порушеннями та обов’язковий до виконання припис, але Головним управлінням Держпродспоживслужби в Полтавській області не було вчинено жодної дії реагування, а саме не винесено:

  • Рішення про відбір зразків сировини та готового харчового продукту для лабораторних досліджень;
  • Рішення про тимчасове припинення виробництва та/або обігу харчових продуктів;
  • Рішення про вилучення харчового продукту;
  • Не проведено заходів, щодо відкликання харчового продукту,
  • Не подано до суду, щодо анулювання експлуатаційного дозволу;
  • Не притягнено суб’єкта господарювання до адміністративної відповідальності за порушення харчового законодавства, підстав було більш ніж достатньо, «порушення встановлених законодавством гігієнічних вимог до виробництва та/або обігу харчових продуктів, якщо це створює загрозу для життя та/або здоров’я людини, невиконання законних вимог (рішень) посадових осіб компетентного органу, відмова у допуску посадових осіб компетентного органу до здійснення державного контролю» та інші.

Керівництвом Головного управління були проігноровані вимоги ЗУ «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти …» які забезпечують безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, що виробляються та перебувають в обігу. Є можливість задати питання, а до чого тут Яніна Аранчій на день перевірок та прийняття рішень вона офіційно ще не перебувала на посаді. Так на посаді не перебувала, але інститут «Смотрящих» з числа відставних правоохоронців створила. Всі перевірки інспекторами управління безпечності харчових продуктів проводились під суровим наглядом начальника відділу з питань запобігання та виявлення корупції Корнійчука Артура Сергійовича, а рішення не приймались без погодження з в.о. заступника начальника Головного управління Першина Юрія Едуардовича. За даних умов участь перевіряючих у заходах мали декларативний характер, права голосу не надавалось та виступали в ролі статистів. Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області тільки створювало вид бурхливої діяльності, але свідомо не використовувало увесь наявний ресурс можливостей у служби повноважень.

Що ж стало причинною такої бездіяльності Держпродспоживслужби в Полтавській області. А усе дуже просто ініціатор цієї оборудки з бюджетними коштами, є депутат облради В’ячеслав Стеценко якого ще називають «Бухгалтером» міського Голови Полтави Олександра Мамая являється кумом чоловіка Яніни Аранчій, Віталія Кулинич. Віталій Кулинич є дуже цікавим персонажем, зумів втертися в довіру до Голови державної адміністрації Полтавської області та зайняти посаду директора Департаменту будівництва, містобудування і архітектури ОДА, дякуючи що теща ректор Полтавського державного аграрного університету Аранчій Валентина Іванівна забезпечила купою дипломів. Але коли стало зрозуміло, що рівень професійних знань та морально – етичної поведінки близький до нуля, Дмитро Лунін маючи жорсткий та принциповий характер проявив наполегливість та звільнив з посади чоловіка Яніни Сергіївни. Що стало причиною протистояння між Губернатором Полтавщини та сім’єю Аранчій, такий публічний, відвертий ляпас вони не вибачать нікому. Віталій Кулинич миттєво подав позов до Полтавського Адміністративного суду на керманича області, так що у Дмитра Луніна є великі шанси виплачувати кошти своєму підлеглому за вимушений прогул, в цьому суді Аранчій завжди має 100 відсотковий результат.

Тож повернемося до нашої історії.

Основний фігурант справи з відмивання державних коштів на виробництві недоброякісної продукції В’ячеслав Стеценко отримавши підозру про скоєння кримінального правопорушення обдуривши правоохоронців накивав п’ятами з країни. Розпорядник міського бюджету за які були придбані неякісні консерви для продрезерву Полтави міський Голова Олександр Мамай врешті решт теж отримав підозру за свою антиукраїнську діяльність. Виробник консервів з тухлого м’яса ФОП Сергієнко є фігурантом кількох кримінальних проваджень. І тільки Яніна Сергіївна Аранчій знову вийшла сухою з води.

Постає питання – чи могла існувати ця оборудка без участі Яніни Сергіївни? Однозначно – ні! В механізмі відмивання держаних коштів у військовий час вона є основним учасником як кум її чоловіка В’ячеслав Стеценко, мер - колаборант Олександр Мамай, підприємець Володимир Сергієнко. Ціна питання вісім мільйонів гривень - міський бюджет виділяє кошти, з тухлого м’яса виробляється продукція, Держпродспоживслужба Полтавської області на усе закриває очі проявляючи злочину бездіяльність. Яніна Аранчій є кримінальним спільником українофоба Олександра Мамая так як безпосередньо приймала участь в реалізації злочинної схеми розкрадання бюджетних коштів, виконуючи свою роль.

Схаменіться люди добрі, чи не має нічого святого!

Вчергове звертаємося до Олега Кулініча Голови депутатської групи «Довіра» та Олександра Біленького Голови Полтавської обласної ради проявіть політичну принциповість. Та риторичне питання до Андрія Лордкіпанідзе т.в.о голови Державної служби з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів, Вам за нашу Державу так і не болить?

Теги: Олександр Мамай,Яніна Аранчій,Симоненко Василь Іванович,Першин Юрій Едуардович,Яковенко Юрій Валентинович,Корнійчук Артур Сергійович,Каспіч Валерій Олександрович,Держпродспоживслужба у Полтавській області,Головне Управління Держпродспоживслужби в Полтавській області,ФОП Сергієнко,Аранчій Яніна Сергіївна,В’ячеслав Стеценко,Віталій Кулинич,Дмитро Лунін
ПРЯМИЙ ЕФІР