Окупанти анонсують "форсування Дніпра": чи можливий наступ рф на Херсон і Запоріжжя (відео)

Окупанти анонсують "форсування Дніпра": чи можливий наступ рф на Херсон і Запоріжжя (відео)
293349 ПЕРЕГЛЯДІВ

Підготовка до штурму, показна бравада чи відволікаючий маневр для нанесення удару в іншому місці? Російські загарбники не припиняють "кошмарити" деокуповані населені пункти правобережжя Херсонщини з протилежного берега та акваторії Дніпра: інтенсивність обстрілів не вщухає, а проросійські ЗМІ натякають на можливість форсування ріки та повторний "похід на Херсону". На цьому тлі активізувався й Запорізький відтинок. Однак наскільки реальні ці погрози?

Попри численні ефективні удари ЗСУ у відповідь по вогневих позиціях ворога на лівому березі Дніпра, окупанти продовжують тероризувати мирних мешканців Херсона та його передмість з району Олешок, Голої Пристані та "сірої зони" у дніпровських плавнях. Відеокадри одного з нещодавніх таких обстрілів оприлюднила 21 січня спільнота "Херсон: війна без фейків".

 

За інформацією Херсонської ОВА станом на ранок 23 січня, за попередню добу російські загарбники 25 разів обстріляли територію області: гатили з артилерії, РСЗВ, мінометів та танків. Чотири удари противника прийшлися по місту Херсон: снаряди рф поцілили в суднобудівний завод та житлові будинки.

Як випливає з оприлюдненого відео та офіційної статистики обстрілів, найбільше від ворожих атак потерпає інфраструктура мікрорайону Острів та інші прибережні території. На цьому тлі, російські воєнкори поширюють чутки про підготовку армії рф до форсування Дніпра та повторного наступу на Херсон. На це звертає увагу херсонський репортер Костянтин Риженко. Утім, дійсну можливість такого штурму журналіст оцінює скептично: на його думку, це радше "димова завіса" для паралельних атак на іншому південному відтинку фронту – Запорізькому.

 

"Насправді вони будуть посилювати тиск і обстріли міста, аби відволікти увагу від реального наступу на Запоріжжя. Тому найближчі півтори-два місяці обстріли Херсона будуть більш інтенсивні і краще хоч на деякий час виїхати", – наголошує Риженко.

Слід зауважити, що реальні перспективи російського наступу на Запорізькому напрямку – також туманні. За оцінкою моніторингової ініціативи DeepState, на цьому відтинку ворог здійснив декілька одночасних спроб локальних проривів і досягнув незначних успіхів у вигляді максимального просування у 2 км, проте після відповіді ЗСУ росіянам не вдалося закріпитися і вони відійшли на попередні позиції.

 

На думку військово-політичного оглядача групи "Інформаційний спротив" Олександра Коваленка, аби розпочати повноцінний наступ на Запорізькому плацдармі, російським окупантам необхідний ресурс не менше 80 БТГр, які отримують своєчасне, цілодобове матеріально-технічне забезпечення. На сьогоднішній ж у ворожої армії там сконцентровано близько 30 БТГр.

"Найцікавіше в цій історії те, що росія не має вільних +50 БТГр, повністю укомплектованих, які б могли забезпечити окупантам просування та захоплення всієї Запорізької області та самого Запоріжжя. При цьому навіть мобілізація їм у цьому не допоможе. Адже ці 50 БТГр вимагають не лише піхотної складової, а ще й технічної. А технічного забезпечення згідно зі штатною комплектацією немає і не буде. Згідно з такою тактикою, росіяни закінчаться раніше, ніж вони зможуть захопити, наприклад, Оріхів", – зазначає експерт.

Водночас він відзначив суттєве накопичення військової техніки рф у Криму, особливо поблизу адміністративного кордону з материковою частиною України, а також знімання зі зберігання великої кількості старої, радянської техніки. Це мож свідчити про реальну підготовку ворога до наступу на півдні.

При цьому місцеві сили спротиву фіксують пересування техніки та живої сили противника в Запорізькому напрямку. Зокрема, окупанти перевозять заборонені касетні снаряди, навіть не приховуючи цього. 

В цілому, південний напрямок залишається гарячим. За даними оперативного зведення Генштабу ЗСУ станом на ранок 23 січня, на Запорізькому напрямку від артилерійського вогню постраждали понад 20 населених пунктів, зокрема, Вільне Поле, Времівка і Новопіль на Доннечині та Гуляйполе, Павлівка, Новоданилівка, Степове, Оріхів, Щербаки і Мала Токмачка.

На Херсонському напрямку, зокрема, обстрілів з РСЗВ зазнали райони населених пунктів Дудчани, Інгулець, Гаврилівка, Бургунка, Монастирське, Антонівка та Херсон.

З 18 по 21 січня поточного року, до населених пунктів Виноградове та Брилівка Херсонської області прибуло поповнення живої сили окупантів. Особовий склад був озброєний тільки стрілецькою зброєю, засоби індивідуального захисту, як то бронежилети, мали тільки одиниці, військову техніку не завозили.

stopcor.org

Теги: Херсон, війна в Україні, окупанти,наступ рф,Запоріжжя
ПРЯМИЙ ЕФІР