"Хто не платить, той стоїть": перевізники розповіли про побори з гумвантажів на Одеській митниці

"Хто не платить, той стоїть": перевізники розповіли про побори з гумвантажів на Одеській митниці
319678 ПЕРЕГЛЯДІВ

Від 50 до 200 гривень з машини за проїзд поза чергою: саме таку неофіційну "таксу" одеських митників не на камеру озвучили водії, що скупчились в очікуванні оформлення на пункті пропуску "Орлівка". За словами перевізників, співробітники митниці й ДПСУ створюють штучні бар'єри для розмитнення вантажів з метою отримання неправомірної вигоди.

Що насправді коїться на українському кордоні? І чому Одеську митницю називають однією з найкорумпованіших? З'ясовувала журналістка "СтопКору" Наталія Дігтяр.

Знімальна група "СтопКору" вирушила на кордон України з Румунією – до пункту пропуску "Орлівка" на Одещині – через повідомлення про кричущу ситуацію. У грудні 2022 року співробітники митниці безпідставно затримали там важливий гуманітарний вантаж, що мав прямувати на Херсонщину і Запоріжжя для відбудови деокупованих територій та облаштування позицій на передовій.

Водій вантажівки майже місяць днював і ночував у відстійнику

За словами власника вантажу, йдеться про запчастини до бензопил і бензотримерів, переважна кількість яких призначалась регіонам, що постраждали від російської агресії, та підрозділам ЗСУ. Водій мав усі необхідні для перетину кордону документи, але співробітниця департаменту боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Держмитслужби Стропова в "ручному режимі" призначила вантажу форму контролю "повний митний огляд". У підсумку машина з продукцією "застрягла" на кордоні на понад 20 діб.

Редакція "СтопКору" спрямувала запити до митної та прикордонної служб, аби повне вивантаження фури відбулося за присутності журналістів. А прибувши до "Орлівки", медійники відчули на собі "неквапливість" роботи одеських митників. В очікуванні на дозвіл для допуску на митну територію репортери провели 10 годин.

''СтопКор'' звернувся із запитом до керівництва Держмитслужби та ДПСУ

Не на камеру декілька водіїв, яких журналісти зустріли у пункті пропуску, погодились розповісти про неконтрольовані побори на Одеській митниці. Ця ситуація не є секретом і для Асоціації Міжнародних Експедиторів України.

"Що робити водію, якщо "не дати"? Водія затримують в пункту пропуску і не оформлюють. Я маю статистику і аналітику від департаменту митної служби щодо кількості доглядів, переоглядів кількості та часу митного оформлення. Найвищий показник – в Одеській митниці", – наголосив президент Асоціації Віктор Берестенко.

Віктор Берестенко

Зауважимо, "рекордні" показники одеситів пов'язують із призначенням в.о. керівника Одеської митниці Михайла Мірошниченка. У листопаді 2020 року ДБР провело обшук вдома у Мірошниченка, а також у директора Департаменту по боротьбі з контрабандою Ігоря Резніка та ексрадника голови Державної фіскальної служби Геннадія Романенка через підозру у контрабанді.

stopcor.org

Теги: перевізники ,побои,Одеська митниця,Одеська митниця корупція,Орлівка,ДПСУ,розмитнення
ПРЯМИЙ ЕФІР