Штурм Вугледара: рф кидає в бій ПВК "Патріот" – аналог "вагнерівців" (фото, відео)

Штурм Вугледара: рф кидає в бій ПВК "Патріот" – аналог "вагнерівців" (фото, відео)
290247 ПЕРЕГЛЯДІВ

Бої за Вугледар можуть бути тривалими і кривавими: після попередніх невдалих спроб штурму рф змінює стратегію. Морську піхоту, ймовірно, підсилять підрозділами найманців з ПВК "Патріот" – дітища Сергія Шойгу, який прагне влаштувати тут "свій Соледар". Це також свідчить про стратегічне значення міста для російських командувачів.

Вугледар встояв – попередні атаки росіян (в основному, силами 40-ї та 155-ї бригад морської піхоти зс рф за підтримки 76-ї десантно-штурмової дивізії) провалились. Противник зазнав суттєвих втрат як живої сили, так і техніки. За даними оперативного оновлення проєкту DeepState станом на початок доби 2 лютого, змін лінії фронту немає. Ворог вкотре обстріляв Водяне і продовжує тиск на Вугледар. Ситуація в Авдіївці, Мар'їнці та Вугледарі – складна, але контрольована.

 

Втім, російське командування, вочевидь, не збирається відмовлятись від ідеї подальшого наступу на Вугледар і стягує на ділянку нові резерви, змінюючи тактику. Ситуацію на місці станом на 2 лютого доповів OSINT-дослідник та військовослужбовець ЗСУ, що працює у Твітері під псевдонімом Tatarigami_UA.

"Кілька днів тому я писав, що ворог прийняв кілька цікавих рішень. Після перших двох днів наступу на Вугледар командуванню рф стало зрозуміло, що їхній план швидкого і раптового штурму провалився. Спочатку я думав, що вони змиряться з невдачею і зосередяться на утриманні своїх досягнень замість того, щоб розвивати атаку. Особливо, коли частина підрозділів 155-ї бригади, а також резерви відмовилися штурмувати район "дачі". Натомість вони шалено почали перекидати підрозділи з інших районів", – коментує військовий.

Окупанти збільшують на цьому напрямку присутність військ і техніки.

На його думку, ворожі генерали діють як азартний гравець, який намагається повернути втрачені ставки, позичаючи ще більше грошей у друзів і родини: через це битва за Вугледар, швидше за все, буде значно більш тривалою і кривавою, ніж передбачалося раніше.

Деталі розкладу сил також проаналізував військово-політичний оглядач, координатор групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко.

"У порівнянні з минулорічним штурмом Вугледара російські окупанти накопичили цього разу більший ресурс, що складається з 6 БТГр. Але, як відомо, "тихоокеанська селедка" знову протухла. Проте командування окупаційної армії має намір завести бойові резерви складом до трьох батальйонів і, зверніть увагу, підрозділ ПВК "Патріот" – приватної військової кампанії, створеної під патронатом особисто Сергія Шойгу", – зазначає аналітик.

За його словами, ПВК "Патріот" створювалась у рф як спроба скласти конкуренцію "вагнерівцям" Пригожина. У бій їх вводять за підтримки 37-ї й 36-ї МСБр зс рф.

"Схоже, Вугледар особисто для Сергія Шойгу має принципове стратегічне значення. Приблизно таке саме, як для Пригожина – Соледар, але який у підсумку став кінцем самого ж Пригожина. От тільки на відміну від "кухаря", тувинець має можливість маневру", – наголошує Коваленко.

Нагадаємо, Вугледарський напрямок – один з найгарячіших: росіяни продовжують "кошмарити" місто з усіх наявних типів зброї та не полишають спроб просунутись до околиць. Однак жодного "плацдарму у Вугледарі", попри гучні заяви проросійських мілітарі-блогерів, не мають та зазнають суттєвих втрат.

stopcor.org

Теги: ПВК Патріот,Вугледар ,Соледар, війна в Україні, окупанти
ПРЯМИЙ ЕФІР