Держрибагенство віддало власний флот в оренду російському бізнесмену

Держрибагенство віддало власний флот в оренду російському бізнесмену
324604 ПЕРЕГЛЯДІВ

Флот Державного агентства меліорації та рибного господарства потрапив в оренду компанії Victoria Celeste LLP, котра належить громадянину росії Акмалю Мамарахимову, що відомий махінаціями на продажі гірничо-видобувного обладнання. 

Зазначимо, Акмаль Мамарахимов є власником групи компаній Empyrean, котра зареєстрована в Дубаї та займається постачанням гірничо-видобувного обладнання. Компанія була створена у 2018 році та постачає обладнання відомих світових виробників, зокрема, вантажівки Caterpillar і Komatsu, шини Michelin та мастильні матеріали Shell. Лише за три роки компанія Мамарахимова виграла тендерів в Узбекистані на суму понад 293 мільйони доларів. Брат Мамарахімова, Муслім, раніше був старшим менеджером Навійського гірничо-металургійного комбінату (НГМК) і працював на московському підприємстві гірничодобувного гіганта.

У Акмаля Мамарахимова також з’явилися зв’язки в Москві після того, як він придбав 60% акцій компанії ТОВ «ЦСП», яка, як і Empyrean, займалася постачанням обладнання та техніки для гірничодобувної промисловості. ТОВ «ЦСП» було створено 11 березня 2016 року, але закрито через два роки.

На початку своєї кар’єри Мамарахімов був директором готелю «Гранд М» в Навої. Мамарахімов також вказаний як особа, що має значний контроль над компанією Perok Alliance LLP, яка зареєстрована в Лондоні 17 лютого 2009 року та ліквідованою 24 серпня 2021 року. Вона тісно пов’язана з фізичними та юридичними особами, яких звинувачують у корупції.

У розслідуванні Transparency International UK адреса реєстрації компанії фігурує, як місце масової реєстрації британських LLP.

Дослідження викриває, зловживання британськими LLP в промислових масштабах і те, що цей тип компаній використовувався для нанесення збитку на мільярди доларів. - Дункан Хеймс, політичний директор Transparency International UK

Зазначимо, посадові особи Perok Alliance LLP контролюють компанії Ferton Impex Limited і Sturari Impex Limited. Останні фігурують як засновники компанії Victoria Celeste LLP, котра стала новим фрахтувальником флоту Держрибагенства, зокрема суден «Капітан Русак» та «Професор Михайло Олександров».

Договір бербоут-чартеру суден було укладено у жовтні 2021 року за ціною 50 тисяч євро на місяць. Під час позапланового внутрішнього аудиту Fishing Company SA ревізори Держрибагентства з’ясували, що дії керівництва були спрямовані на пошук заздалегідь визначеного нового фрахтувальника суден. Зокрема, компанія надсилала листи на неіснуючі адреси електронної пошти. Також відсутні відповіді найбільших компаній щодо можливості фрахту.

Новий фрахтувальник Victoria Celeste LLP зареєстрований за кілька тижнів до дати надання листа Держрибагенству керівництвом Fishing Company SA про результати пошуку потенційних контрагентів. Крім того, під час проведення аудиту керівництвом компанії не було надано відомостей про: страхування, повну інвентаризацію судів «Професор Михайло Олександров» та «Капітан Русак» та встановлено факт провадження діяльності з оперування суднами компанією Victoria Celeste LLP з порушенням безпеки судноплавства. Таким чином, існують ризики втрати контролю Держрибагентством над вказаними вище судами.

Нагадаємо, у 2019 році росіяни домоглися арешту майна України на Британських Віргінських островах. Східно-Карибський верховний суд Британських Віргінських островів за клопотанням ВЕБ.РФ ухвалив заарештувати акції судноплавної компанії Fishing Company SA.

Україну зобов’язали відшкодувати російській держкорпорації витрати, понесені в ході арбітражного розгляду з інвестиційного спору.

Держава відмовилася добровільно виконати рішення арбітражу. У жовтні 2020 року Східно-Карибський верховний суд Британських Віргінських островів визнав та ухвалив рішення Стокгольмського арбітражного суду на території БВО.

368.media

Теги: Держрибагенство ,Victoria Celeste LLP,Акмаль Мамарахимов,флот Держрибагенства,Ferton Impex Limited,Sturari Impex Limited
ПРЯМИЙ ЕФІР