Багаторічне протистояння: столична громадськість бореться з будівництвом ЖК “Подол Град Vintage”

Багаторічне протистояння: столична громадськість бореться з будівництвом ЖК “Подол Град Vintage”
305041 ПЕРЕГЛЯДІВ

Громада Подільського району не полишає спроб в судовому порядку повернути до комунальної власності Києва земельну ділянку площею 0,57 га на Вознесенському узвозі, 28-30 та не допустити будівництво на ній житлового комплексу (ЖК) бізнес-класу “Подол Град Vintage”. Місцеві мешканці впевнені, що зведення житла на цій території (цим займається девелопер “Edelburg Development”, якого пов’язують з сином ексмера столиці Степаном Черновецьким і екскерівником київського ДАБК Сергієм Кучером) завдасть непоправної шкоди цінним землям історико-культурного призначення, адже земля входить в межі пам'ятки археології "Культурний шар Копиревого кінця ХІ-ХІІ ст". Також громадський актив Подолу наголошує на тому, що столична міськрада, передаючи цю ділянку в постійне користування підприємству “Українському товариству сліпих” (УТОС), порушила встановлену законом процедуру щодо погодження землевідводу з державною владою. Паралельно з цим, активісти звертають увагу на те, що активна забудова в даній локації вже призвела до виникнення низки інфраструктурних проблем (надмірна запаркованість, затори тощо), а одна із місцевих шкіл нарікає, що новий ЖК фактично оточить навчальний заклад “кам’яним кільцем”.

Як стало відомо КВ, на 14 лютого 2023 року заплановане засідання Господарського суду Києва по справі №910/11316/19 щодо повернення столичній громаді земельної ділянки на Воскресенському узвозі, 28-30.

Позивачами в даному провадженні виступають орган самоорганізації населення (ОСН) “Вуличний комітет (ВК) “Воздвиженка” і ТОВ “Оптимум Капітал”. Вони вимагають визнати протиправним рішення столичної міськради, яким було погоджено землевідвід, а також скасувати державний акт на право постійного користування даною ділянкою (кадастровий номер – 8000000000:85:381:0029). Відповідачами у цій справі є Київрада і підприємство об`єднання громадян “Київське учбово-виробниче підприємство №3 (УВП-3) УТОС” – землекористувач вказаної ділянки. 

Дане провадження розглядається судами вже “по другому колу”: раніше суд першої інстанції відмовив позивачам у задоволенні їхніх вимог, апеляційний суд переглянув такий вердикт і все ж став на бік ОСН “ВК “Воздвиженка” і ТОВ “Оптимум Капітал”, але касаційний суд за скаргою відповідачів відправив справу на новий розгляд.

Громада Подільського району вже декілька років підряд намагається оскаржити вказаний землевідвід та не допустити будівництва на цій землі ЖК “Подол Град Vintage”. 

Схематозне коріння скандалу

15 липня 2004 року Київрада рішенням №419-20/1829 погодила передачу Київському учбово-виробничому підприємству №3 (УВП-3) УТОС земельної ділянки площею 0,57 га на Вознесенському узвозі, 28-30 в оренду на 5 років для будівництва житлового комплексу. Вказана ділянка була сформована за рахунок земель міської забудови (0,07 га), земель запасу житлової та громадської забудови (0,21 га), а також за рахунок земель, які столична влада відвела УТОС під будівництво виробничого корпусу ще в 60-х роках минулого століття (0,29 га).

У березні 2005 року між Київрадою та УВП-3 УТОС було укладено договір оренди вказаної ділянки. Надалі, 13 грудня 2007 року Київрада рішенням №1439/4272 дещо змінила цільове призначення цієї землі, дозволивши будувати на ній “житловий будинок з об'єктами соціально-культурного призначення та підземним паркінгом” замість “житлового комплексу”.

Після цього, 6 жовтня 2011 року, столична міськрада рішенням №341/6557 погодила зміну виду користування згаданою землею – замість оренди зазначена земля була передана УВП-3 УТОС на праві постійного користування, тобто безстроково. 9 липня 2012 року УВП-3 УТОС отримало від столичної влади державний акт на право постійного користування цією ділянкою.

25 вересня 2012 року Головне управління містобудування та архітектури КМДА видало УВП-3 УТОС містобудівні умови та обмеження (МУО) на проектування будівництва житлового будинками з об'єктами соціально-культурного призначення та підземним паркінгом на Вознесенському узвозі, 28-30. 

Згідно з цим документом, столична влада дозволила землекористувачу проєктувати будівництво двосекційного десятиповерхового будинку (плюс цокольний поверх) на 185 квартир. Крім того, чиновники погодили, що цей будинок може мати вбудовано-прибудовані приміщення, у яких можна облаштувати кафе, офісні приміщення, фітнес-центр тощо.

При цьому, в МУО уточнювалося, що ділянка проєктування входить до території державного історико-культурного заповідника "Стародавній Київ", території ландшафтної пам'ятки "Історичний ландшафт Київських гір і долини річки Дніпро" і Центрального історичного ареалу столиці. У зв'язку з цим гранично допустима висота цього будинку повинна була бути визначена відповідно до висновків історико-містобудівного обґрунтування.

22 травня 2018 року Департамент Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ, нині ліквідована, – KВ) у Києві прийняв рішення про скасування дії містобудівних умов та обмежень забудови ділянки на вул. Вознесенський узвіз, 28-30 (документ відсутній у відкритому доступі. – KВ). Це було зроблено за результатами перевірки, за результатами якої посадовці встановили, що наміри забудови вказаної землі не відповідають вимогам містобудівної документації на місцевому рівні. Мова йшла про те, що, згідно з Генеральним планом Києва, функціональне призначення цієї ділянки – “територія громадських будівель та споруд”, тоді як УВП-3 УТОС вирішило зводити там житловий будинок.

В УВП-3 УТОС не були згодні з таким вердиктом ДАБІ, у зв'язку з чим підприємство подало позов до Окружного адмінсуду Києва (ОАСК, нині ліквідований,) щодо визнання вказаного рішення від 22 травня 2018 року протиправним і його скасування. 6 березня 2019 року ОАСК відкрив провадження по цій справі.

В обґрунтування своїх вимог УВП-3 УТОС повідомили суду, що це підприємство є належним землекористувачем ділянки на Вознесенському узвозі, 28-30 і що ця ділянка відноситься до категорії “землі житлової та громадської забудови”, а тому наміри її забудови, мовляв, відповідають вимогам містобудівної документації на місцевому рівні. Крім того, в УВП-3 УТОС зазначили, що ДАБІ не опублікувала на своєму офіційному сайті інформацію про спірне рішення від 22 травня 2018 року, хоча цього вимагає законодавство України. 

Юристи Департаменту ДАБІ в Києві під час розгляду справи знову наголосили на тому, що будівництво цього житлового комплексу заплановане на території громадських будівель та споруд. Крім того, відповідачі звернули увагу на те, що вихідні дані обєкта будівництва, зазначені в передпроєктних пропозиціях, містобудівні розрахунки та МУО суперечать історико-містобудівному обґрунтуванню (ІМО). Зокрема, мова йшла про те, що в ІМО була вказана висота будинку 27 м, в містобудівному розрахунку було зазначено, що “висоту окремих структурних блоків об`єкта можливо підвищити до 47 м”, а на схемі розрізу об`єкта проектування була вказана максимальна позначка об`єкта 37,4 м.

Врешті-решт, суди першої та апеляційної інстанцій були на боці позивача. Департамент ДАБІ в Києві формально намагався оскаржити такі рішення в Касаційному адмінсуді України, але 17 серпня 2021 року цей суд повернув посадовцям їхню скаргу без розгляду. Причина – представники ДАБІ не додали до скарги документ про сплату судового збору, а після того, як суд вказав їм на це, даний недолік не був виправлений. Таким чином УВП-3 УТОС змогло добитися того, що видані йому МУО залишилися чинними.

Треба зауважити, що ДАБІ почала підігрувати забудовникам ще під час розгляду вказаної судової справи -  5 квітня 2019 року ДАБІ вже видала УВП-3 УТОС дозвіл № ІУ113190951307 на виконання будівельних робіт щодо будівництва житлового будинку з об'єктами соціально-культурного призначення та підземним паркінгом на  Вознесенському узвозі, 28-30 (де-юре це було коригування існуючого дозволу, виданого в 2010 році, але про це мова йтиме нижче). Генеральним підрядником цих робіт було визначено ТОВ “Мостицький 2”. 

ЖК “Подол Град Vintage” на карті

Повна версія цього дозволу з усіма вихідними даними будівництва відсутня у відкритому доступі. Втім, судячи з інформації на паспорті об’єкта, яку опублікував портал "Нерухомі", ДАБІ дозволила зводити десятиповерховий будинок на 175 квартир. Цей житловий комплекс бізнес-класу, як зазначалося вище, отримав назву “Подол Град Vintage”, а його девелопером виступила компанія “Edelburg Development”. Варто зазначити, що наразі даний ЖК ще не введений в експлуатацію.

Надалі громадськість Подолу ініціювала скасування МУО та дозволу на будівництво в судовому порядку. Так, у серпні 2019 року ОСН “ВК “Воздвиженка” спільно з трьома місцевими громадськими активістами подали відповідний позов до ОАСК. Відповідачами в цьому провадженні були визначені Департамент містобудування та архітектури КМДА і ДАБІ. 

Головним аргументом позивачів було те, що наміри забудови не відповідають вимогам містобудівної документації на місцевому рівні, в першу чергу чинному Генплану. У зв'язку з цим, на думку громадського активу Подолу,  МУО на проєктування потрібно відмінити, а дозвіл на будівництво є протиправним саме тому, що виданий на підставі незаконних містобудівних умов та обмежень. Розв'язка цієї справи була досить незвичною: 12 травня 2020 року позивачі програли в суді першої інстанції, а надалі протягом 2020-2021 років почергово просто відмовилися від свого позову.

Вищезгадана справа щодо повернення земельної ділянки в комунальну власність Києва на Вознесенському узвозі, 28-30 була ініційована також у серпні 2019 року. Як зазначалося вище, одним із позивачів у цій справі виступило ТОВ “Оптимум Капітал” – компанія-власник науково-дослідницької школи “Базис” для дітей, яка розташована на сусідній ділянці на вул. Кожум’яцькій, 12-Б. Протягом декількох років у вказаній школі, зокрема, неодноразово нарікали, що будівництво ЖК “Подол Град Vintage” оточить навчальний заклад “кам’яним кільцем”.

Свої позовні вимоги ОСН “ВК “Воздвиженка” і ТОВ “Оптимум Капітал” пояснили тим, що Київрада, здійснюючи цей землевідвід, не отримала погодження Верховної Ради, хоча повинна була це зробити, адже вказана ділянка розташована в межах території пам'ятки археології місцевого значення "Культурний шар Копиревого кінця ХІ-ХІІ ст" та в межах території Державного історико-архітектурного заповідника "Стародавній Київ". Таким чином, на думку позивачів, була порушена “процедура виділу особливо цінних земель”.

При цьому, як вважають позивачі, будівництво на цій ділянці багатоповерхового ЖК "Подол Град Vintage" завдає непоправну шкоду землям історико-культурного призначення, що призвело до порушення інтересів мешканців суміжних вулиць – Воздвиженської, Дегтярної, Кожум'яцької та Гончарної.

У свою чергу в УВП-3 УТОС вказували на те, спірна ділянка, відповідно до Генплану Києва, відноситься до земель житлової та громадської забудови, які в свою чергу не є особливо цінними землями. А тому, на думку юристів підприємства, Київрада не була зобов'язана погоджувати цей землевідвід з українським парламентом. Також в УВП-3 УТОС зазначили, що діяльність ОСН “ВК “Воздвиженка” не поширюється на спірну земельну ділянку, а отже цей орган самоорганізації населення, мовляв, не уповноважений представляти в суді інтереси громади. Крім того, на думку юристів вказаного підприємства, позивачі належним чином не обґрунтували, яким чином цей землевідвід порушив їхні права та законні інтереси.

23 грудня 2019 року Господарський суд Києва повністю відмовив ОСН “ВК “Воздвиженка” і ТОВ “Оптимум Капітал” у задоволенні їхніх вимог. Надалі, 2 березня 2021 року Північний апеляційний господарський суд скасував рішення суду першої інстанції і став на бік позивачів, задовольнивши таким чином апеляційну скаргу ОСН “ВК “Воздвиженка”. Але вже 11 серпня 2021 року Касаційний господарський суд, за результатами розгляду касаційних скарг Київради і УВП-3 УТОС, які не погодилися з рішенням апеляційного суду, постановив повернути цю справу на новий розгляд.

Скріншот рішення суду від 23 грудня 2019 року

Крім згаданих вище претензій до землекористувачів на Воскресенському узвозі, 28-30, громадськість Подолу неодноразово заявляла про низку проблем, до яких призведе будівництво ЖК “Подол Град Vintage” та інших житлових комплексів у цій місцевості. Зокрема, місцеві жители наголошували на тому, що “забудовники невблаганно ущільнюють Поділ”, і мало хто зважає, що “на Подолі майже немає зелених зон та соціальної інфраструктури”. Також громадські активісти звертали увагу на те, що на Подолі катастрофічно не вистачає місць в дитячих садках і школах, що тротуарами у цьому районі буквально не пройти через запарковані автівки, що декілька вулиць постійно “стоять у заторах” тощо.

Зазначимо, забудовникам допомагала навіть Нацполіція. У вересні 2020 року Нацполіція Києва повідомила директору школи “Базис” Андрію Дуднику про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 206 Кримінального кодексу України  – “протидія законній господарській діяльності, вчинена організованою групою”. У той період правоохоронці рапортувалищо “викрили злочинне угруповання з восьми осіб, яке намагалося заволодіти житловим комплексом”, – мовляв, вони блокували будівництво та влаштовували акції протесту, щоби потім купити недобуд за зниженою вартістю. Наразі у відкритих джерелах відсутня інформація, що хтось із активістів, яких у Нацполіції вважають злочинцями, отримав покарання.

Що цікаво, ЖК “Подол Град Vintage” є своєрідним продовженням двох інших житлових комплексів, які були побудовані в урочищі Гончари-Кожум'яки (на вулицях Воздвиженській, Гончарній, Кожумяцькій та Дегтярній). Мова йде про ЖК “Воздвиженка” і ЖК “Подол Градъ”

Цікавий факт – на усі ці три комплекси спочатку було видано один дозвіл на будівництво. Мова йде про дозвіл №1873-Пд/С на будівництво житлових будинків з об'єктами соціально-громадського призначення, який ще 10 лютого 2010 року погодила Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю в Києві. Замовником будівництва цих будинків, згідно з дозволом, мало б виступати ПАТ “Трест "Київсміськбуд-1" ім М.П. Загороднього. Але, врешті-решт, це акціонерне товариство самотужки побудувало лише ЖК “Воздвиженка”, виступивши в цьому проєкті і замовником, і генпідрядником. У випадку з ЖК “Подол Градъ” і ЖК “Подол Град Vintage” функції замовника були передані іншим компаніям, задля чого у дозвіл на будівництво від 2010 року вносилися відповідні коригування, про що якраз і повідомлялося вище.

Будівництвом ЖК “Подол Градъ” спочатку займалися компанії із орбіти “Укрбуду”, а коли у фактичного керівника цієї “державно-приватної” корпорації, скандально відомого Максима Микитася, почалися проблеми із законом і бізнесом, вказаним проєктом зайнявся “Київміськбуд”. 

Причетні до будівництва

За даними аналітичної системи Youcontrol, УВП-3 УТОС було зареєстроване у квітні 1992 року. Це підприємство з грудня 2016 року очолює Марія Івасенко, а його засновником є громадська організація (ГО) “Всеукраїнська організація інвалідів” УТОС”, яка де-факто була створена ще у 1933 році, але за діючим українським законодавством була зареєстрована в 1992 році. Вже більше 28 років, з травня 1994 року, цю організацію очолює Євген Більчич.

ТОВ “Мостицький 2” (генпідрядник будівництва ЖК “Поділ Град Vintage”) було зареєстроване в Києві у вересні 2007 року. Керівником компанії зазначено Сергія Колесника. Засновниками та кінцевими бенефіціарами цього ТОВ є кияни Федір Мясковський та Микола Лященко.

ТОВ “Мостицький 2” є постійним генпідрядником будівництва житлових комплексів, які зводяться під прапорами девелопера “Edelburg Development”. Зокрема, ця компанія виконувала такі функції при реалізації проєкту ЖК “Edelweiss House”

За даними портала “ЛУН”, усього до портфоліо “Edelburg Development” входять 6 житлових комплексів у Києві та місті Вишневе (Київська область). Крім того, ще два проєкта реалізуються спільно з девелопером “Perfect Group”, який є дітищем Дмитра Ісаєнка – секретаря комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, обраного від “ОПЗЖ” за т.зв. “квотою Медведчука-Столара”, який в 2007-2015 рр працював заступником міністра регіонального розвитку, а до того займав високі будівельні посади в Міністерстві оборони та двічі обирався депутатом Київради від “Громадянського актива Києва” Олександра Пабата.

За даними аналітичної системи Youcontrol, ТОВ “Едельбург Девелопмент” входить до “групи родини Солоп”. Але, за даними ЗМІ, щонайменше на кінець 2020 року “Edelburg Development” був пов'язаний зі Степаном Черновецьким (на колажі праворуч) та його бізнес-партнером Сергієм Кучером (на колажі ліворуч). Хоча обидва таку інформацію не підтверджували.

Перший є сином ексмера Києва Леоніда Черновецького і має значні інтереси в сфері будівництва житла в столиці. Зокрема, Черновецькому-молодшому “приписують” відношення до девелоперської компанії “Futura Hata”. Під її “прапорами”, серед іншого, у Києві реалізується проєкт ЖК “Svitlo Park”, який неодноразово ставав обєктом критики серед громадських активістів та окремих депутатів, адже зводиться на землі, призначеній для будівництва готельно-офісного та торгового комплексів.

Сергій Кучер також є досить відомою персоною як в бізнесових колах, так і в столичному політикумі. Так, він був депутатом Київради у 2006-2008 роках (обирався від “Блоку Віталія Кличка”, а потім перейшов до складу фракції “Партія регіонів”), очолював столичне управління Держархбудконтролю (у 2010-2014 роках) тощо. Як мінімум до 2020 року Кучер був генеральним директором “Edelburg Development”. Крім того, ще декілька років тому ЗМІ повідомляли, що Сергій Кучер має тісні бізнес-зв'язки зі згаданим вище Максимом Микитасем.

Посаду директора Департаменту містобудування та архітектури КМДА з 1 листопада 2016 року обіймає Олександр Свистунов. Департамент земельних ресурсів КМДА з 29 червня 2021 року очолює Валентина Пелих (виконувала обов'язки керівника цієї структури з 2 квітня 2021 року). З 27 липня 2018 року по 1 квітня 2021 року, цим департаментом керував Петро Оленич, який з 2 квітня 2021 року обіймає посаду заступника голови КМДА та курує в Києві земельні та містобудівні питання. 

КиївВлада

Теги: новини києва, КМДА, укрбуд, київрада, будівництво, Edelburg Development, валентина пелих, тов, максим микитась, петро оленич, дабі, кримінальне провадження, земельна ділянка, департамент земельних ресурсів, земельне питання, олександр свистунов, департамент містобудування та архітектури, муо, містобудівні умови та обмеження, генеральний план києва, оренда землі, генплан києва, судовий позов, дозвіл на будівництво, землевідвід, судова справа, леонід черновецький, державна архітектурно-будівельна інспекція, futura hata, протести, жк подол град vintage, мостицький 2, тов мостицький 2, постійне користування, жк подол градъ, жк возвдиженка, жк подол град вінтаж, осн вуличний комітет воздвиженка, увп-3 утос, українське товариство сліпих, сергій кучер
ПРЯМИЙ ЕФІР