Крали гроші та особисті дані: у Києві викрили шахрайський колцентр з російським корінням

Крали гроші та особисті дані: у Києві викрили шахрайський колцентр з російським корінням
315378 ПЕРЕГЛЯДІВ

Називали себе інвестиційними брокерами, а виявились звичайними телефонними аферистами? В одному з бізнес-центрів Києва діяла шахрайська контора, яка збирала персональні дані українців на користь країни-агресорки. Журналісти "СтопКору" викрили нову схему "розводу", за допомогою якої псевдоброкери видурювали у людей гроші та особисту інформацію.

Подробиці шахрайської схеми з російським корінням – у матеріалі Артема Реброва.

Інвестування у бінарні опціони, Форекс, криптобіржі, мікрокредитування – саме під такими гаслами шахраї з легкістю виманюють сотні тисяч гривень у довірливих громадян. Офіси інвестиційних аферистів зазвичай розташовують у великих бізнес-центрах Києва та інших міст-мільйонників, маскуючи їх під колцентри. А працюють там десятки "консультантів", які за підготовленим сценарієм маніпулюють свідомістю українців – інструкції, як треба розмовляти з клієнтами, розписані заздалегідь і покроково.

Нещодавно у столичному бізнес-центрі "Wave" стопкорівці виявили чергову контору інвестиційних шахраїв, які телефоном або через інтернет-рекламу видурювали у людей гроші. Аферисти обіцяли прибутки з великими відсотками. А щоб виглядати солідніше, прикривались іменем відомого у Києві адвоката Миколи Ковальчука. Брокерську рекламу з його обличчям вони розміщували в російському пошуковику Рамблер. Сам правник про це дізнався випадково.

Аферисти використовували обличчя відомого адвоката для реклами на російському ресурсі

"Було використано його фото на російському сайті в об'яві, де була написана недостовірна інформація. Тим самим була спаплюжена бездоганна репутація адвоката. Відповідну заяву спрямовано до правоохоронних органів, СБУ. Наразі вона скерована до Печерського відділу поліції. Інформацією щодо відкриття кримінального провадження ми поки не володіємо", – розповідає представниця Миколи Ковальчука Олена Хромченко.

Представниця Миколи Ковальчука Олена Хромченко

На місце, де працював так званий офіс, прибули представники поліції. Утім, "охоронці" контори відмовились показувати документи й перешкоджали проведенню слідчих дій – намагались не пропустити оперативників на об'єкт.

"До нашого візиту робота в цьому офісі "кипіла". Та як тільки на горизонті з'явились журналісти і правоохоронці, світло погасло, а самі аферисти порозбігалися. Офіс набув вигляду непрацюючого. Ми намагались потрапити всередину, але нам заблокували шлях та закрили двері", – коментує репортер Артем Ребров.

Активісти СтопКор

До приміщення приїхав адвокат орендаря – Олександр Стефанович, який повідомив, що співробітники компанії начебто займаються цілком легальними продажами в Google. Чому ж тоді, побачивши правоохоронців, діяльність швиденько згорнули? Пан Стефанович зізнався, що в офісі раніше вже проходили обшуки в рамках розслідування справи про шахрайство – за статтею 190 ККУ.

Адвокат орендаря Олександр Стефанович

Нагадаємо, "СтопКор" робить усе можливе, аби мінімізувати злочинну діяльність "колцентрів" в Україні. Посередництвом ЗМІ журналісти намагаються донести до пересічних громадян, які небезпеки та ризики може нести для них один телефонний дзвінок. Адже подібні шахрайські контори зазвичай не лише ошукують людей, а й тісно співпрацюють з росіянами, "зливаючи" їм особисті дані українців.

stopcor.org

Теги: Олександр Стефанович,Олена Хромченко,бізнес-центр Wave,Микола Ковальчук,шахрайський колцентр
ПРЯМИЙ ЕФІР