Мер Полтави Олександр Мамай визнав провину у розтраті

Мер Полтави Олександр Мамай визнав провину у розтраті
337878 ПЕРЕГЛЯДІВ

Міський голова Полтави Олександр Мамай визнав провину в організації розтрати 570 тис. гривень. Як повідомляє САП, суд призначив йому покарання у вигляді п’яти років умовного позбавлення волі.

Колегія суддів ВАКС затвердила п’ять угод про визнання винуватості по справі «домогосподарок» — це Олександр Мамай, керівниця «Інститут розвитку міста» Тетяна Татаріна, бухгалтер «ІРМ» Оксана Шпіньова, домогосподарки-урбаністки Валентина Кропивна та Ольга Кубай.

Відповідно до матеріалів справи, після переобрання на посаду очільника міста у 2020 році, Олександр Мамай працевлаштував до КО «Інститут розвитку міста» на посади фахівців-урбаністок двох жінок без вищої освіти, які в реальності виконували обов’язки хатніх робітниць за місцем проживання міського голови — у приватному будинку на вул. Світанковій та у квартирі на вул. Великотирнівській. Як згодом встановило слідство, впродовж січня 2021-го — березня 2022 року фіктивні працівниці комунальної організації отримали з бюджету зарплату на загальну суму майже 572 тис. гривень.

За результатами розслідування, яке розпочинала поліція, а завершувало НАБУ, міського голову Полтави Олександра Мамая, Тетяну Татаріну та Оксану Шпіньову обвинуватили за двома статтями: ч. 4 ст. 191 КК (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем); ч. 1 ст. 366 КК (службове підроблення).

Перед оголошенням вироку Олександр Мамай визнав свою вину і попросив його суворо не карати, адже він має на утриманні трьох неповнолітніх дітей. Міський голова зізнався у тому, що на початку 2021 року сам покликав до себе Тетяну Татаріну і дав їй вказівку: фіктивно влаштувати на роботу до «Інституту розвитку міста» двох прибиральниць. З початку повномасштабного вторгнення він отримував тільки зарплату, без премії (бо вважав, що отримання премій — це аморально), тому зараз не може сам собі пояснити, що його тоді спонукало на те, щоб порушити законодавство. І від себе особисто, і від інших фігуранток він пообіцяв, що вони сумлінно виконуватимуть умови угоди і більше не порушуватимуть закон.

Тетяна Татаріна також зізналася, що Ольга Кубай і Валентина Кропивна на роботу в «ІРМ» не ходили, але отримували зарплатню коштом бюджету Полтавської громади.

Бухгалтер Оксана Шпіньова показала суду, що свідомо нараховувала кошти фіктивним «урбаністкам». При цьому Тетяна Татаріна завчасно попередила її про те, що жінки не ходитимуть на роботу, але все одно потрібно підписувати табелі робочого часу.

Домогосподарки Ольга Кубай та Валентина Кропивна також визнали свою вину, при цьому Кубай під час засідання стало погано, тому суд змушений був оголосити нетривалу технічну перерву.

Мер міста відшкодував завдані збитки, повністю визнав свою провину та щиро розкаявся. Тому суд призначив йому покарання у виді 5 років позбавлення волі із забороною обіймати посади, пов’язані з організаційно-розпорядчими чи адміністративно-господарськими функціями строком на 1 рік. На підставі ст. 75 КК України суд звільнив особу від покарання з іспитовим строком 1 рік.

Крім того, за умовами угоди міський голова зобов’язується перерахувати у фонд United 24 на проєкт «Армія дронів» два мільйони гривень.

Два виконавці та два пособники отримали іспитові строки в один рік.

368.media

Теги: Міський голова Полтави,Мер Полтави,Олександр Мамай,розтрата,Тетяна Татаріна,Оксана Шпіньова,Валентина Кропивна,Ольга Кубай
ПРЯМИЙ ЕФІР