Справа на мільярд, а застава – на копійку: як проросійський банкір Омельяненко уникнув правосуддя?

Справа на мільярд, а застава – на копійку: як проросійський банкір Омельяненко уникнув правосуддя?
66883 ПЕРЕГЛЯДІВ

Чудодійна сила молитви чи корупція? Ексрегіонал Олексій Омельяненко підозрювався у змові з метою виведення сотень мільйонів державних гривень з "Укргазбанку", але розмір застави для нього спершу зменшили в 30 разів, а потім – взагалі відпустили банкіра з-під варти безкоштовно. Обійшлося навіть без електронного браслету. Як промосковському діячу допомогли друзі-священники? Та де Омельяненко ховається від санкцій тепер?

Деталі справи і подробиці російського "шлейфу" Омельяненка " target="_blank" rel="follow noopener">дослідила журналістка "СтопКору" Наталія Дігтяр.

За часів Януковича Олексій Омельяненко входив до наглядової ради "Укргазбанку" та очолював провладну фракцію "Партії регіонів" у Київській міськраді. Крім цього, банкір займався благодійністю – підтримував здебільшого церкви Московського патріархату.

Ймовірно, Омельяненко щедро спонсорував "російське православ'я" за державний кошт: як з'ясували правоохоронці, протягом 2008-2010 років діяч за попередньою змовою з керівником однієї з дирекцій "Укргазбанку" організував схему виведення бюджетніх коштів.

За даними слідства, кошти надходили у якості кредитів на рахунки фіктивних підприємств, які належали самому Олексію. Далі гроші виводилися з цих кишенькових структур в офшори. При цьому кредити банку ніхто не повертав.

Олексія Омельяненка підозрювали у виведенні державних коштів через ''Укргазбанк''
Олексія Омельяненка підозрювали у виведенні державних коштів через ''Укргазбанк''

У 2018 році прізвище Омельяненка фігурувало у кримінальному провадженні про крадіжку 100 мільйонів гривень з "Укргазбанку". У листопаді 2018 року Генпрокуратура завершила розслідування. А у лютому 2019 року банкіра взяли під варту на два місяці з заставою у 90 млн гривень.

Та дивним чином за декілька місяців розмір застави зменшився у 30 разів. А потім Омельяненка взагалі відпустили "під особисте зобовʼязання", без сплати жодної копійки застави. При цьому на нього навіть не вдягали електронного браслета, а паспорт не вилучили на зберігання.

Подейкують, що швидким звільненням Омельяненко завдячує молитвам друзів-священників з Московського патріархату. Невипадково саме на території одного з монастирів ексрегіонал заснував громадську організацію проросійського характеру.

Обійстя ексрегіонала на Печерських пагорбах у столиці
Обійстя ексрегіонала на Печерських пагорбах у столиці

Нагадаємо, нардеп Павло Халімон у розпал війни придбав розкішний особняк на 500 квадратів у колишнього секретаря покійного владики Московського патріархату Володимира Сабодана. А його сусідом і частим гостем виявився Олексій Омельяненко, який свого часу дивом уник відповідальності за привласнення сотень мільйонів бюджетних гривень.

Джерело

Теги: привласнення бюджетних коштів,бюджетні кошти,Кошти,бюджет, Україна,привласнення ,Як проросійський банкір Омельяненко уникнув правосуддя за привласнення бюджетних коштів,проросійський банкір Омельяненко,банкір Омельяненко,проросійський банкір ,банкір ,Омельяненко,Ексрегіонал Олексій Омельяненко,Ексрегіонал Омельяненко,Олексій Омельяненко,Янукович,Міськрада, Партія Регіонів,Київська міськрада,Укргазбанк,Московський патріархат,Генпрокуратура ,Павло Халімон,Халімон,Маєток для Халімона,Павло Халімон Вікіпедія,Халімон Вікіпедія,Володимир Сабодан,Сабодан
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР