Суддя-хабарниця з Дніпра намагалась імітувати психічне захворювання

Суддя-хабарниця з Дніпра намагалась імітувати психічне захворювання
324153 ПЕРЕГЛЯДІВ

Екссуддя Кіровського райсуду Дніпра Наталія Овчаренко, котру визнали винною у корупції, намагалася імітувати психічне захворювання. Про це стало відомо з вироку ВАКС.

Протягом трьох років розгляду справи Овчаренко переважно брала участь у засіданнях у режимі відеоконференцзв’язку. Останні місяці перед вироком екссуддя нехтувала своїм обовʼязком прибути на виклик суду, передаючи довідки, що вона лікується.

Овчаренко неодноразово пояснювали, що не будь-яке погіршення стану здоровʼя або хронічні захворювання є підставою для неприбуття у судове засідання. Захист не надав до суду доказів тяжкої хвороби або перебування Овчаренко в закладі охорони здоровʼя у звʼязку з лікуванням і неможливості тимчасово залишити цей заклад.

Судове засідання 23 січня 2023 року перервалося безпосередньо перед спробою допитати Овчаренко, яка поскаржилась на погіршення самопочуття. Наступного дня обвинувачена у суд не прибула без жодних пояснень.  Вже 10 лютого адвокат обвинуваченої подав заяву, що Овчаренко госпіталізована до КП «Дніпропетровська багатопрофільна клінічна лікарня з надання психіатричної допомоги».

Суд ухвалював застосувати до Овчаренко привід у судове засідання. Директор закладу повідомив, що немає перешкод для участі екссудді у засіданні з лікарні в режимі відеоконференції. Детектив організував включення Овчаренко, яка лежачи в лікарняному ліжку, обмежилась кількома коментарями щодо свого поганого самопочуття.

Коли колегія суддів констатувала відмову обвинуваченої давати показання, вона заявила відвід колегії суддів, підтвердивши, що добре розуміє, що відбувається.

У судовому засіданні 27 лютого  Овчаренко вкотре продемонструвала неповагу до суду, лаялася та нецензурно висловлювалася. Вона сипала прокльонами на адресу суду, працівників лікарні, поводилась агресивно, періодично полишала палату, всіляко провокувала головуючого і членів колегії на оголошення перерв у судовому засіданні.

Замість дати показання суду, виступити в дебатах і проголосити останнє слово, Овчаренко наполягала на проведенні щодо неї психіатричної експертизи. Адвокат говорив про неадекватність поведінки обвинуваченої в судових засіданнях протягом січня-лютого 2023 року, що викликає сумнів в її психічному стані, зокрема, що Овчаренко може правильно сприймати обставини справи і давати показання.

Але в клопотанні було відмовлено. Поведінку обвинуваченої суд розцінив як таку, що спрямована на затягування розгляду справи і відтермінування ухвалення вироку. Раніше Овчаренко на обліку лікаря-психіатра не перебувала.

Колишню суддю визнали винною у пособництві в одержанні неправомірної вигоди і одержанні неправомірної вигоди для судді за вплив на прокурорів, а також у підкупі працівника установи, підбурювання до підроблення документів і використанні підроблених документів (ч. 4 ст. 368, ч. 3 ст. 369-2, ч. 1 ст. 354, ч. 4 ст. 27, ч. 3 ст. 358, ч. 4 ст. 358 КК).

За сукупністю злочинів Овчаренко засуджено до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Суд ухвалив одразу її затримати і помістити під варту.

368.media

Теги: Наталія Овчаренко,корупція,Наталія Овчаренко корупція,Наталія Овчаренко суддя
ПРЯМИЙ ЕФІР