Шахраї, котрі вимагали півмільйона доларів для Офісу генпрокурора, уникли покарання

Шахраї, котрі вимагали півмільйона доларів для Офісу генпрокурора, уникли покарання
39197 ПЕРЕГЛЯДІВ

У Києві закрив кримінальне провадження проти Тамари Алексєєвої та Віктора Панчука, звинувачених у закінченому замаху на заволодіння чужими коштами в особливо великих розмірах. Про це редакція дізналася з ухвали Оболонського райсуду за ч.2 ст.15 ч.4 ст.190 КК.

У 2019 році слідче управління Нацполіції почало розслідувати можливі шахрайські дії директора компанії Milsmex Trade Co. Limited, який за попередньою змовою з громадянином Канади начебто заволодів 9 мільйонами доларів, що належать компанії Emirate Business Group LLC. Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснювали прокурори Офісу генерального прокурора.

Компанія Emirate Business Group LLC мала представника в Україні, який займався юридичним супроводом кримінального провадження, підбором адвокатів і контролював їх діяльність.

У жовтні 2020 року  чоловік мав зустріч зі знайомою в столичному ресторані «Жовте Море»,  що на Оболоні. У розмові він пожалівся, що поліцейські не розслідують справу і не бажають притягувати винних до відповідальності.

У співрозмовниці начебто виник злочинний умисел збагатитися шляхом обману. Жінка запевнила, що може допомогти активізувати слідство, вплинувши на керівництво Офісу генерального прокурора. Згодом у месенджері Telegram вона надіслала повідомлення, що для активізації слідства треба передати 500 тис. доларів. І водночас зловмисниця, розуміючи, що самостійно не досягне задуманого, залучила спільника.

Жінка познайомила потерпілого зі своїм напарником, представивши його співробітником головного управління розвідки Міноборони.

У листопаді начебто відбулася передача 250 тис.  доларів як половини від обумовленої суми, після чого підозрюваних затримали. Вважається, що гроші вони просто хотіли привласнити, тому їх звинуватили в закінченому замаху на шахрайство.

У вересні 2022 року справу скерували до Оболонського суду.  У підготовчому засіданні адвокат заявив клопотання про закриття справи, оскільки обвинувальний акт направлено до суду поза межами строку досудового розслідування.

Суд погодився із доводами частково, а саме, що строк досудового слідства із порушенням підсудності продовжувався суддями Печерського районного суду Києва.

Кримінальне провадження розслідувалося, у тому числі за ознаками злочинів, передбачених ч. 4 ст. 368, ч. 3 ст. 369 КК. Зʼясовувалося можливе вчинення таких злочинів працівниками прокуратури і вимагання хабаря  у розмірі 500 тис. доларів. У такому випадку строки досудового розслідування мали продовжуватися ухвалами ВАКС.

Оскільки строк досудового розслідування був продовжений з істотним порушенням кримінального процесуального кодексу, то вважається таким, що сплинув.

Суд наголосив, що строк досудового розслідування — не є простою формальністю. Особа не повинна необмежений час перебувати в стані підозрюваного — якщо прокурор не може визначеного часу скласти обвинувальний акт і спрямувати його до суду — особа має бути звільнена від підозри. Строк досудового розслідування, що закінчився, поновленню не підлягає. Прокурор вже подав апеляцію на це рішення.

Джерело

Теги: ВАКС,Суд,Печерський районний суд Києва,районний суд Києва,суд ,Київ,районний суд ,Печерський районний суд ,Печерський районний суд міста Києва,Міноборони,Жовте Море,Ресторан Жовте Море,Emirate Business Group LLC,Milsmex Trade Co. Limited, Нацполіція,Віктор Панчук,Тамара Алексєєва,Шахраї, Офіс Генпрокурора,Офіс Генпрокурора України,Україна
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР