Хімзавод за ціною квартири: екснардеп Загорій "нагрів" бюджет на пів мільярда під носом в АМКУ?

Хімзавод за ціною квартири: екснардеп Загорій "нагрів" бюджет на пів мільярда під носом в АМКУ?
67012 ПЕРЕГЛЯДІВ

Одного конкурента – засудив, іншого – викупив за копійки: колишній нардеп від БПП й бізнесмен Гліб Загорій будує у Києві власну фармацевтичну імперію, використовуючи зв'язки у владних кабінетах. Чому Антимонопольний комітет закриває очі на сумнівні угоди? До чого тут юридична фірма "Аекво" давнього соратника Порошенка – Олексія Філатова? А також де і як власник "Дарниці" заробляє під час війни?

Секрети успіху ФК "Дарниця" і політичні важелі впливу Гліба Загорія дослідила журналістка "СтопКору" Діана Ловська.

Фармкомпанія "Дарниця", яка належить родині екснардепа від Блоку Петра Порошенка Гліба Загорія, навіть під час повномасштабної війни не втрачає обертів, збільшуючи частку ринку й наздоганяючи давнього конкурента – "Фармак". Перевагу над конкурентами столичному виробнику ліків, імовірно, забезпечують рекордний бюджет на рекламу медпрепаратів і старі політичні зв'язки.

Іноді компанія Загорія виходить уперед завдяки судовим процесам і рішенням АМКУ.

Наприклад, цікава історія трапилась із "Цитрамоном". АМКУ оштрафував на понад 10 млн гривень ТОВ "Фармацевтична компанія "Здоров’я" за використання схожого зовнішнього пакування ліків "Цитрамон-Дарниця" під час виробництва власного продукту – пігулок "Цитрамон-Здоров’я".

А за право на ще одне всім відоме торгове найменування "Корвалол" "Дарниця" уже понад 20 років судиться з іншим гігантом ринку – "Фармаком" Філі Жебровської.

Іноді Загорій просто викуповує конкурента за безцінь, як це сталось із Борщагівським хімзаводом.

Так, свого часу бізнесмен придбав 30% акцій комунального Борщагівського хімфармзаводу, заплативши за них ціну, у шість разів нижчу від ринкової вартості, при цьому дивним чином уникнувши пильної уваги Антимонопольного комітету України.

СБУ визнала угоду про купівлю акцій БХФЗ сумнівною
СБУ визнала угоду про купівлю акцій БХФЗ сумнівною

Як з'ясували слідчі СБУ, стартова ціна аукціону в розмірі 143,2 млн грн (або 6 млн доларів за тодішнім курсом) бута суттєво заниженою, а відчуження виробничих активів територіальної громади міста планували здійснити на адресу зацікавлених осіб за заниженою вартістю. Варто додати, що за 6 млн доларів у Києві, наприклад, можна придбати простору 5-кімнатну квартиру в елітному "пентхаусі" на Печерську. Однак ця ціна аж ніяк не може бути достатньою для великого стратегічного заводу.

У Службі безпеки рекомендували скасувати результати аукціону. А законність сумнівної угоди ще з 2018 року вивчають суди різних інстанцій.

Сам Гліб Загорій не приховує бажання повністю поглинути конкурента.

В інтерв'ю пресі бізнесмен публічно підтвердив наміри повністю викупити конкурента. Він назвав це "відновленням історичної справедливості": адже за радянських часів БХФЗ був частиною фармоб'єднання "Дарниця".

Команда "СтопКору" вирішила завітати до Антимонопольного комітету, щоб з'ясувати деталі цієї справи, однак, виправдовуючись секретністю матеріалів, журналістів так і не допустили до засідання. Що ж за таємниці там приховують?

Адвокат Микола Павленко
Адвокат Микола Павленко

"Тільки їхні, мабуть, інтимного характеру відносини. Я маю на увазі – корупційного характеру. Мені здається, є очевидні ознаки "замовлення" справи, і їм некомфортна участь ЗМІ. Ваша присутність буде дещо пригнічувати як ініціаторів, так і провайдеров корупції в АМКУ. Триває судовий спір, і АМКУ вирішили долучитися. Зараз здійснюється тиск на процесуальних опонентів, щоб домогтися якогось позитивного рішення в Господарському суді", – коментує адвокат, представник БХФЗ у судових процесах Микола Павленко.

Здавалося б, до чого тут юрфірма колишнього заступника голови адміністрації Порошенка?

Як розповідає журналістка Діана Ловська, на правовому фронті інтереси екснардепа Загорія виборює вітчизняна юридична еліта в особі фірми "Аекво". Засновником цього адвокатського обʼєднання є ексзаступник голови Адміністрації президента часів каденції Петра Порошенка Олексій Філатов. Саме він відповідав за судову реформу в країні.

Олексій Філатов
Олексій Філатов

Тоді ж, за даними наших колег з проєкту "Бігус.інфо", на посаду першого заступника голови Антимонопольного комітету України потрапила кума Філатова Марія Ніжник. Усе це відбувалось саме в той час, коли Загорій намагався викупити прибутковий пакет акцій БХФЗ.

Зауважимо, що попереднім робочим місцем пані Марії була юрфірма "Аекво" – одна з найуспішніших фірм-консультантів стосовно концентрації та процесів злиття і поглинання підприємств, згоду на які дає Антимонопольний комітет.

Де перебуває і чим займається пан Філатов зараз, під час повномасштабної війни у країні?

"З анонімних джерел нам стало відомо, що Олексій Філатов під час повномасштабного вторгнення має неабияку жагу до подорожей", – зазначає Діана Ловська.

За інсайдерською інформацією, перетин кордону відбувається у місті Устилуг через систему "Шлях". На новорічні свята, 25 грудня, у пана Філатова була важлива волонтерська місія, задля якої він використав легковий "Мерседес".

Однак Житомирській ОВА чомусь невідомо про тонни гуманітарної допомоги, яку начебто мав везти Філатов.

Житомирська ОВА про ''гуманітарну місію'' Філатова
Житомирська ОВА про ''гуманітарну місію'' Філатова

Але не лише йому вдалось безперешкодно виїхати закордон. Гліб Загорій, своєю чергою, має посвідку на постійне проживання Республіки Кіпр. До того ж, на даний момент 93% акцій заводу належить офшорній кіпрській компанії Darnitsa Group Limited, де Загорій – бенефіціар. А його близьких родичів журналісти "Української правди" помітили в одному з найдорожчих готелів Відня "Хаят".

Ідеться про сестру Загорія Наталію Огньову, яка свого часу була членом наглядової ради фармацевтичної фірми "Дарниця", та її чоловіка Дмитра Огньова.

Родичів Загорія помітили у найдорожчому готелі Відня
Родичів Загорія помітили у найдорожчому готелі Відня

А поки родичі й друзі Загорія проводять час у демократичній і безпечній Європі, пігулки під брендом "Дарниці" досі продаються в рф.

Придбати продукцію "Дарниці" під час повномасштабної війни можна вільно й у декілька кліків на російському сайті "Лікіторія".

Хоча представники компанії відхрещуються від співпраці з агресором.

"У перші п’ять місяців гострої фази війни експорт "Дарниці" становив менше 10% від запланованого. Торік компанія мусила навіть перезавантажити стосунки з більшістю експортних партнерів, враховуючи нову складову взаємин. Вони розділилися на два табори: тих, хто вірить в Україну, і тих, хто взяв паузу у зв’язку з форс-мажором. Ми припинили будь-які відносини з Білоруссю, в тому числі вилучили наші продукти з Державного реєстру лікарських засобів цієї країни. З росією не співпрацюємо з 2014 року", – переконує Інна Деняк, директор з розвитку компанії.

Препарат ''Дарниці'' на російському сайті
Препарат ''Дарниці'' на російському сайті

Але чи це справді так? На сайті "Дарниці" можна знайти дату, коли востаннє оновлювався дизайн логотипа компанії: 2019 рік. А на російському сайті препарат "Капторес-Дарниця" наявний саме в новенькій упаковці. Тож наскільки щирою є позиція компанії? Питання відкрите.

Нагадаємо, за часів свого депутатства Гліб Загорій встиг "засвітитися" у скандалах із фінансуванням "тітушок" для Антимайдану, викупом "квартир Луценка", блокуванням роботи НАБУ у справі Насірова та низці інших. Однак щоразу виходив сухим з води – ймовірно, завдяки впливовим і дуже різностороннім зв'язкам. І не лише в українському політикумі: заступниця голови уряду рф Валентина Матвієнко виявилась приятелькою молодості матері екснардепа.

Джерело

Теги: війна з Росією,Війна, війна в Україні, Війна з РФ,Росія, Російська агресія ,агресія, Російська Федерація,РФ, Війна проти Росії, Війна Росії проти України, Війна проти України,екснардеп ,Корупція ,рейдерство ,СБУ , СБ України, Служба Безпеки, Служба Безпеки України,Гліб Загорій,Гліб Володимирович Загорій,Валентина Матвієнко,Матвієнко,Лікіторія,Дарниця,Бенефициар фармкомпании “Дарница” Загорий,Бенефициар фармкомпании “Дарница” Глеб Загорий,Дарница,Наталія Огньова,Огньова,Огньов,Darnitsa Group Limited,Марія Ніжник,Олексій Філатов,Аекво,Микола Павленко,Петро Порошенко,Порошенко,Адвокат Микола Павленко,БХФЗ,Цитрамон-Здоров’я,Цитрамон,Дарниця та Антимонопольний комітет України (АМКУ),Антимонопольний комітет України (АМКУ),Антимонопольний комітет України АМКУ,АМКУ, Антимонопольний комітет, Антимонопольний комітет України
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР