Мітить на нову посаду? Чому колишній керівник Українського Дунайського пароплавства Олексій Хомяков активно зачищає інтернет

Мітить на нову посаду? Чому колишній керівник Українського Дунайського пароплавства Олексій Хомяков активно зачищає інтернет
37842 ПЕРЕГЛЯДІВ

Особистість Олексія Хомякова хоч і не є публічною, у вузьких колах річкового флоту про нього відомо багато. Причому там інформація, яка ходить про Хомякова у галузі далеко не найкраща.

Це підтверджується і тим, що після його «бравого» керівництва Українським Дунайським пароплавством у підприємстві утворилася величезна фінансова діра, а його майно почало «губитися» в Угорщині. Служба безпеки України не пройшла повз таку зухвалу крадіжку майна державної компанії. Проти Олексія Хомякова порушили кримінальну справу за статтею 111 КК України (державна зрада). Але зараз справа «стоїть на паузі». Сам злочинний чиновник залишається на волі, і намагається за будь-яку ціну вирішити свою проблему для того, щоб повернуться до державних структур і далі красти.

Хомяков розікрав УДП, отримав кримінальне провадження з особливо тяжкого злочину, але далі залишається на волі. Наразі колишній чиновник старанно намагається зачистити інтернет від негативних згадок про себе, адже він хоче повернутися до державного середовища. Мабуть, закінчилися накрадені з УДП кошти і треба заново запускати схематоз.

Докладніше про те, як Хомяков розікрав бюджет УДП, і якими методами він очищує інтернет від негативу у нашому матеріалі.

Боротьба за флот

Українське дунайське пароплавство є однією з найбільших компаній на ринку річкового транспорту. Оскільки вона державна, багато нечистих на руку чиновників намагаються підім’яти під себе такий цікавий актив. Дійсно, є за що боротися: основними профілями діяльності компанії є пасажирські, річкові та морські перевезення.

Для цього в УДП у своїй власності має понад 300 кораблів. Крім цього, ще понад 100 суден є в операційному керівництві підприємства. Тобто вони числяться за спільними українськими та європейськими підприємствами.

Але це не все. Гордістю морського флоту УДП є 7 суховантажів вантажопідйомністю від 3300 до 4050 тонн. Шість із них типу «Ізмаїл» та один — «Десна».


Суховантаж типу «Ізмаїл»

Скільки коштує все майно УДП передбачити важко. Крім пристойної флотилії, підприємства має свої землі, базу технічного обслуговування кораблів, Кілійський суднобудівно-судноремонтний завод і навіть базу відпочинку «Схід».

  
База відпочинку «Схід»

Статутний капітал підприємства – майже 580 мільйонів гривень. Якщо врахувати те, що вносився він при створенні УДП в 1997 році (тоді курс гривні до долара був близько 1 до 2), виходить, що балансова вартість державної компанії становить майже 300 мільйонів доларів. 2020 рік УДП закінчило із прибутком майже 80 мільйонів гривень. Подальша фінансова звітність не розкривається через початок війни.


Фінансова звітність УДП

Але й без цього зрозуміло, що прибуток підприємства почав падати. І тому є конкретні пояснення.

Прихід схемників

Не можна сказати, що до 2020 року УДП було якимось підприємством, що стрімко розвивається. Справа в тому, що пароплавство мало величезні ресурси, тому керівники компанії не надто звертали увагу на розвиток. Але в цей же час не було такого гігантського розпилу, який розпочався за нового керівництва.

21 листопада 2019 року на посаду голови Українського Дунайського пароплавства указом міністра інфраструктури України Владислава Криклія було призначено Олексія Хомякова. У галузі річкового флоту це ім’я було зовсім невідомим.


Олексій Хомяков

Справді, раніше він не працював з кораблями, і взагалі немає жодної підтвердженої інформації про роботу Хомякова у сфері інфраструктури. Але це, мабуть, Криклія не цікавило. Звідки ж узялася взагалі невідома людина, яка відразу ж очолила багатомільйонну державну компанію?

Хомяков мав дуже одіозний дах. На роботу в УДП він потрапив з метою лобіювання інтересів кримінального бізнесмена, власника групи компаній «Трансшип».


Андрій Іванов

З Івановим узагалі виникла цікава ситуація. До початку війни він публічно симпатизував Росії, але при цьому входив до влади. Після 24 лютого 2022 року жодного спогаду про Іванова у публічному просторі ви не знайдете. Або бізнесмен втік або ж засів на дно, очікуючи, як далі складеться ситуація.

Вже за півроку проти нового керівника УДП почалися масові страйки працівників підприємства.


Протести співробітників УДП

Співробітники побоювалися, що весь флот Українського Дунайського пароплавства може піти до рук приватної компанії, зареєстрованої в Угорщині. У свою чергу, угорське підприємство належало саме Хомякову. Про схеми, завдяки яким екс-керівник УДП намагався викрасти майно підприємства, ми неодноразово писали.

Довести до кінця злочинний задум Хомякову завадили. 09 жовтня 2020 року стало відомо про те, що НАБУ спільно із СБУ проводять обшуки в адміністративному приміщенні УДП. Хоча спочатку в міністерстві намагалися все викрутити так, ніби ситуація стосується винятково минулих керівників компанії, але так не вийшло. Правда спливла.


Обшук СБУ в УДП

Під тиском правоохоронців, ЗМІ та громадськості Хомякова усунули від виконання службових обов’язків наприкінці квітня 2021 року. За тиждень у ЗМІ з’явилася пафосна інформація про те, що Хомяков звільнився з УДП «на знак протесту». Мабуть тому, що не дали розкрадати підприємство.

Але це була не найбільша біда екс-керівника УДП. Мініфраструктури не просто так усунули Хомякова з посади. На цей час СБУ порушила кримінальну справу проти чиновника за статтею 111 Кримінального кодексу України (державна зрада).

На цьому моменті має бути жирна точка. Корупціонер вирушив до в’язниці, підприємство отримало нового керівника. Такий хеппі енд може бути у фільмах, але не у нас. Після того, як Хомякова прибрали, про нього всі забули.

Зачистка інтернету

Незважаючи на те, що правоохоронці «поставили на паузу» справу екс-глави УДП, громадські діячі та ЗМІ пам’ятають, як високопосадовець намагався вивести за кордон активи державної компанії.

За нашими даними, після дворічної перерви Хомяков домовився про призначення на нову державну посаду. Але за такого бекграунду ніхто не ризикує призначити його навіть на саму низову посаду на держслужбі. Відповідно, для Хомякова єдиним рішенням може бути зачистка інтернету, чим він зараз активно користується.

З мережі масово почали пропадати матеріали про злочини Хомякова. Ось тільки сам колишній керівник УДП не розрахував одного: якщо скаржитися у Гуглі на порушення авторських прав, ці матеріали зникнуть лише з пошуку. Вони далі залишатимуться у вільному доступі, і ті, хто захочуть без проблем можуть ознайомитися зі злочинами Хомякова.

Головне питання всієї цієї теми — як правоохоронці у воєнний час спускають із рук спробу розкрасти майно державного підприємства? Тим паче, що покровителем Хомякова був бізнесмен Андрій Іванов, який до війни постійно лобіювали проросійські наративи.

Джерело

Теги: Олексій Хомяков,Хомяков,Україна,Флот,Иванов Андрей, Трансшип, Криклий Владислав, річкові порти, Державна зрада, Угорщина, СБУ, розкрадання і привласнення майна, Корупція, Украинское Дунайское параходство, Українське Дунайське пароплавство, Хомяков Алексей,пароплавство,УДП,СБУ, СБ України, Служба Безпеки, Служба Безпеки України,Морський флот,Річковий флот,Пасажирський флот,Ізмаїл,Десна,Суховантаж типу «Ізмаїл»,Суховантаж типу Ізмаїл,Суховантаж Ізмаїл,Суховантаж ,База відпочинку «Схід»,База відпочинку Схід,База відпочинку ,Схід,Трансшип,Андрій Іванов,НАБУ
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР