Дарницьке депо ремонтуватиме краматорська фірма та компанія вінницького сімейства бізнесменів

Дарницьке депо ремонтуватиме краматорська фірма та компанія вінницького сімейства бізнесменів
321701 ПЕРЕГЛЯДІВ

В КП "Київпастранс" вирішили причепурити Дарницького депо, замовивши на понад 11 млн гривень капітальні ремонти в двох його будівлях. За кожен з цих підрядів боролася рекордно велика кількість компаній. Зрештою капремонти замовили у двох фірм, що погодилися виконувати роботу значно дешевше (в одній із закупівель майже вдвічі) тих цін, які планувало витратити на роботи КП. Переможцями стали краматорське ТОВ “Крамбудіндустрія”, яке три роки тому переїхало до Ірпеня, а замовлення “Київпастрансу” на ремонт депо є найбільшим бюджетним підрядом цієї компанії за всі роки роботи, та вінницьке СП “Кооператор”, керівник якого намагався стати місцевим депутатом, а натомість став фігурантом кримінального провадженні за підозрою в причетності до організації та проведення азартних ігор.

Як стало відомо з оголошень електронної системи ProZorro, 3 та 7 березня 2023 року КП "Київпастранс" (*) уклало два договори на проведення капітальних ремонтів будівель Дарницького трамвайного ремонтно-експлуатаційного депо на вул. Павла Усенка, 6 у Дніпровському районі Києва. Загальна ціна двох договорів склала 11,28 млн гривень.

Перший договір (ціна – 1,48 млн гривень) підписано зі споживчим товариством “Кооператор” (**) на проведення ремонтних робіт на 4-му поверсі адмінбудівлі депо. Згідно з договором, підрядник до кінця 2023 року повинен виконати там демонтажні роботи, улаштувати електику, виконати внутрішні оздоблювальні роботи та замінити радіатори.

Пропозиції для участі у вказаній закупівлі подали аж десять компаній, серед яких СП “Кооператор” запропонувало найнижчу ціну. 

Другий договір (9,8 млн гривень) КП "Київпастранс" уклало з приватним підприємством “Крамбудіндустрія” (***) на проведення капремонту в нежитловій будівлі “Б” в депо. Договір передбачає виконання до кінця поточного року демонтажних робіт, улаштування цементної стяжки, покрівель, скління сталевих ліхтарних рам армованим склом та влаштування водостічної системи.

В цьому тендері приймали участь також значна кількість компаній – вісім. ПП “Крамбудіндустрія” вдалося перемогти, запропонувавши найнижчу ціну, яка майже вдвічі менша за очікувану вартість закупівлі. На хід цього тендеру звернули увагу в Держаудитслужбі, і в день підписання договору, 7 березня, оголосили про старт його перевірки. Станом на 10 березня результати моніторингу в ProZorro ще не опубліковані.

Згідно з даними аналітичної системи Youcontrol, споживче товариство “Кооператор” (отримує від “Київпастрансу” 1,48 млн гривень) зареєстровано у 2002 році у місті Липовець Вінницької області. Статутний фонд компанії – 20 тис. гривень. Основний вид діяльності – роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах переважно продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами. Засновники – Ірина Мількевич, Тамара та Юрій Турбовці (директор).

За інформацією ЗМІ, свого часу Тамарі Турбовець за мінімальною вартістю вдалося викупити частину нерухомості Липовецької районної спілки споживчих товариств, що й стало основою для майбутнього сімейного бізнесу – СП “Кооператор”. В подальшому “Кооператор” використовував вказану спілку для отримання бюджетних підрядів. Зокрема, для участі в тендері Головного управління Нацполіції в Житомирській області на проведення капремонту фасаду СП “Кооператор” подало аналогічний договір з Липовецькою спілкою на ремонт фасаду адмінбудівлі за 1,72 млн гривень. Згодом журналісти запідозрили, що вказаний договір міг бути фіктивним, адже на сайті ДАБІ не виявили жодних дозволів на початок цих робіт та декларації про завершення робіт (вони зобов'язані були там бути, оскільки в документах клас наслідків робіт був вказаний СС2).

Юрій Турбовець в 2015 році на місцевих виборах намагався стати депутатом Липовецької міської ради від партії “Українське об'єднання патріотів – УКРОП”, але безуспішно.

Натомість в 2016 році Юрій Турбовець “засвітився” в кримінальному провадженні ГУ НП у Вінницькій області по статті незаконна діяльність з організації або проведення азартних ігор, лотерей (провадження № 12016020200000279 від 06.10.2016 року). Згідно з матеріалами справи, у місті Липовець по вул. 40 років Перемоги, 1 був виявлений гральний заклад, а знайдені там документи вказали на те, що орендодавцем комп'ютерів, комп'ютерних столів та стільців був директор “Кооператора” (яким з 2016 року є Юрій Турбовець), більше того, він був і суборендодавцем вказаного приміщення.

За даними Clarity Project, в результаті участі у СП “Кооператор” уклало 109 договорів на 40,73 млн гривень. Найдорожчі свої підряди компанія отримала на виконання робіт на Херсонщині, з КП “Київпастранс” нинішній договір – перший досвід співпраці.

ПП “Крамбудіндустрія” (отримує від “Київпастрансу” 9,8 млн гривень) було зареєстровано у 2004 році у Краматорську Донецької області, з 2019 року має “прописку” в Ірпені на Київщині. Статутний фонд компанії – 5,68 млн гривень. Основний вид діяльності – будівництво житлових і нежитлових будівель. Засновник та керівник – Сергій Поляков з реєстрацією в Краматорську.

За результатами участі в публічних закупівлях ПП “Крамбудіндустрія” отримало 13 пірядів на понад 18 млн гривень. Найбільшим замовником є КП “Київпастранс” з нинішнім договором. Підприємство також отримувало замовлення від столичних КП “Соціотерапія”, КНП “Київський міський психоневрологічний диспансер №2” та школи  №190 Деснянського району Києва.

Сергій Поляков також є засновником та співзасновником ще п’яти компаній, одна з яких – ТОВ “БК Буд Компані” – також отримує бюджетні підряди на виконання робіт в столиці. Найбільшим замовником цієї фірми є КП “Соціотерапія”, яке уклала з нею 5 договорів на 23 млн гривень.

КП “Київпастранс” засновано в 2011 році Київрадою. З 30 серпня 2016 року ним керує Дмитро Левченко.

На початку березня КП “Київпастранс” провело свою найбільшу з початку року закупівлю, за результатами якої замовило найбільшу партію залізничного обладнання для трамваїв за останні 7 років. Для того, щоб 130,84 млн бюджетних гривень отримав “улюблений постачальник” – ТОВ “МС Трейд Україна”, в перелік товарів по цій закупівлі “втиснули” 27 найменувань обладнання різних категорій. Це обурило учасників ринку, адже позбавило можливості взяти участь в тендері компанії, що виробляють окремі види товарів. Всі зауваження у “Київпастрансі” проігнорували та, не дочекавшись висновків Держаудитслужби, підписали договір з фірмою, яка в декількох кримінальних провадженнях фігурує як фірма-прокладка для відмивання бюджетних грошей.

КП “Київпастранс” підпорядковане Департаменту транспортної інфраструктури Київської міськдержадміністрації (КМДА), який з 1 вересня 2021 року очолює Руслан Кандибор. Діяльність зазначеного департаменту з 9 листопада 2021 року направляє особисто Віталій Кличко

* КП “Київпастранс” (код ЄДРПОУ: 31725604) 

** Споживче товариство “Кооператор” (код ЄДРПОУ: 25845497)

*** ПП “Крамбудіндустрія” (код ЄДРПОУ: 33270749)

КиївВлада

Теги: новини києва, prozorro, Віталій Кличко, закупівлі, київпастранс, руслан кандибор, департамент транспортної інфраструктури, дмитро левченко, кооператор, крамбудіндустрія, дарницьке тред, юрій турбовець, тамара турбовець
ПРЯМИЙ ЕФІР