Помічник Азарова Микола Петренко вкрав понад 1,7 млрд гривень на тендерах Міноборони

Помічник Азарова Микола Петренко вкрав понад 1,7 млрд гривень на тендерах Міноборони
356056 ПЕРЕГЛЯДІВ

Директор компанії «Танос Текнолоджи» Микола Петренко разом з радником заступника міністра оборони  підозрюються у привласненні понад 1,7 млрд гривень на закупівлі військової амуніції під час війни. Про це стало відомо з матеріалів справи  ч. 4 ст. 190, ч. ч. 3, 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209, ч. 2 ст. 366 КК.

За даними слідства, радник заступника міністра у період з 27 лютого по 9 червня минулого року заволодів 1,72 млрд гривень, які були отримані ТОВ «Танос Текнолоджи» як попередня оплата за договорами.

Микола Петренко залучив до злочинного плану інших учасників, в тому числі заступника міністра оборони, котрий не був наділений повноваженнями щодо підготовки та супроводження договорів на закупівлю товарів для потреб ЗСУ.

Згідно з планом, між «Танос Текнолоджи» та Міноборони мали бути укладені договори на постачання товарів військового призначення для потреб ЗСУ.

При цьому всебічну допомогу із погодження питання про укладення договорів повинен був узяти на себе радник заступника міністра оборони, який мав вплинути на керівництво.

Враховуючи, що у березні окупанти намагались захопити столицю, Петренко розраховував на повалення конституційного ладу в державі, а тому фактично не мав наміру виконувати постачання товарів в обумовлені в договорах строки.

У період з 27 лютого до 14 березня 2022 року були укладені сім договорів, на придбання шоломів, бронежилетів, військової форми, комплектів тактичної форми, та іншого. Всі зі 100% авансовими оплатами.

До 18 березня 2022 року ТОВ «Танос Текнолоджи» отримало на свій рахунок 1,72 млрд гривень в якості 100% попередньої оплати.

Надалі, директор компанії переказав кошти в сумі 1,65 млрд гривень на рахунки компаній-нерезидентів CAA INDUSTRIES LTD зареєстрованої в Ізраїлі, Megar Lab. LTD, DEMSAGROUP HOLDING, FNX ULUSLARARASI LOJISTK зареєстрованих у Туреччині, WORLDWiDE AEROS CORP зареєстрованої в США, MKU Limited зареєстрованої в республіці Індія. Іще 43 млн гривень ТОВ «Танос Текнолоджи» перерахувало на рахунки фізичних осіб-підприємців для придбання товарів військового призначення.

Після провалу планів російської федерації Петренко аби створити видимість виконання умов укладених договорів, організував постачання  товарів неналежної якості. Однак, зазначені спроби зазнали невдачі, оскільки представники Міноборони виявили їх невідповідність, заявленим у вищезгаданих договорах.

Усвідомлюючи невідворотність відповідальності за непоставлений товар, Микола Петренко спільно з іншими учасниками схеми забезпечили часткове постачання товарів на суму 59 млн гривень.

Радника заступника міністра оборони наразі помістили під домашній арешт.

Микола Петренко відомий як член ОПЗЖ та колишній радник з питань АПК та інвестицій одіозного прем’єра-регіонала часів Януковича – Миколи Азарова.

До вступу в ОПЗЖ Петренко встиг змінити декілька партій: у різні часи він балотувався до ВР від «За ЕдУ!», політичної партії «Партія зелених України», виборчого блоку «КУЧМА» та як самовисуванець. Щоправда, жодного разу так і не був обраний. А от у парламенті 8-го скликання встиг попрацювати помічником нардепа Сергія Драюка, що представляв «Народний фронт» – кнопкодава і фігуранта антикорупційних розслідувань.

За інформацією ресурсу Opendatabot, він пов’язаний з майже сотнею українських компаній, як керівник, засновник, підписант чи бенефіціар. За даними ЗМІ, радником заступника міністра оборони, котрий є учасником злочинної схеми, є Костянтин Слюсар.

368.media

Теги: Микола Петренко,Міноборони,тендери Міноборони,Танос Текнолоджи
ПРЯМИЙ ЕФІР