Справа на 100 млн грн: на Сумщині прокурор "кошмарить" постачальника Міноборони?

Справа на 100 млн грн: на Сумщині прокурор "кошмарить" постачальника Міноборони?
37804 ПЕРЕГЛЯДІВ

Волонтерять, допомагають місцевому спорту й відшивають спецформу для ЗСУ та Нацгвардії. На початку широкомасштабного вторгнення виробник домашнього текстилю з Сумщини – компанія Lanavitta – не лише продовжив роботу під обстрілами, а й узявся виконувати замовлення Міноборони. Підприємство є одним з найбільших платників податків регіону, та це не врятувало його від надто пильної уваги з боку правоохоронців.

22 грудня 2022 року до Печерського районного суду Києва надійшло клопотання про арешт майна фірми у кримінальному провадженні від 29 вересня. У чому звинувачують постачальника української армії на Сумщині? І чому представники фірми вбачають у таких діях силовиків тиск на бізнес? " target="_blank" rel="follow noopener">Розбиралась журналістка Наталія Дігтяр.

Це подання ініціював прокурор Генпрокуратури – Ігор Чорний. У документі йдеться про те, що посадові особи підприємства начебто вступили у злочинну змову з посадовими особами податкових органів та здійснили привласнили бюджетні кошті через незаконне отримання податкового відшкодування з державного бюджету на суму 100 мільйонів гривень.

Пан Чорний є працівником Офісу Генерального прокурора України та курує розслідування кримінальних проваджень в економічному департаменті.

Утім, представники сумської текстильної компанії відкидають усі закиди щодо податкових махінацій.

"Коли ми вивчили більш детально зміст судових рішень, ми зрозуміли, що ініціатором вказаних рішень була Генеральна прокуратура України, офіс ГПУ в особі Ігоря Чорного – це прізвище нам вже досить давно знайоме. Тому що в 2019 році з подання цього прокурора на нас був здійснено фактично рейдерське захоплення, тому що були заблоковані всі рахунки, у тому числі і рахунки, з яких проводилась виплата заробітних плат всім працівникам, сплачувалися податки", – розповідає адвокат ТОВ "Шервул" Євген Страшок.

Ігор Чорний запропонував журналістам бесіду, але згодом відмінив зустріч

Редакція "СтопКору" зв'язалась із прокурором і попросила про коментар щодо справи постачальника Міноборони з Сумщини. Пан Чорний запросив журналістів до прокуратури й пообіцяв надати відповіді, однак потім в останній момент скасував зустріч.

Водночас, у митній і податковій службах офіційно спростували наявність у компанії будь-якої заборгованості перед бюджетом. Тож із чим насправді пов'язане блокування діяльності виробника спецформи для ЗСУ: з реальними фіскальними махінаціями чи з намаганням "вибити" гроші з підприємців під надуманим мотивом? Питання риторичне.

Нагадаємо, сумське підприємство ТОВ "Шервул", яке виготовляє важливу продукцію для бійців на замовлення Міноборони під брендом Lanavitta, опинилось в епіцентрі гучного скандалу. Прокуратура закидає текстильникам податкові махінації на 100 млн грн. Представники підприємства запевняють: звинувачення – безпідставні, і за ними стоїть спроба тиску на бізнес.

Джерело

Теги: Сумщина,Прокурор,Міноборони, Україна,постачальник Міноборони,постачальник ,Нацгвардія,Нацгвардія України,ЗСУ ,ЗС України,Збройні Сили України,Збройні Сили ,компанія Lanavitta,Lanavitta,Ігор Чорний,Офіс Генерального прокурора України,Офіс Генерального прокурора ,ГПУ,ТОВ "Шервул" Євген Страшок,ТОВ "Шервул" Страшок,Євген Страшок,ТОВ "Шервул" ,ТОВ Шервул,Шервул
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР