Оприлюднені зв’язки нардепа Ісаєнка з фірмою, що фігурує у кримінальному провадженні про землю Верховної Ради

Оприлюднені зв’язки нардепа Ісаєнка з фірмою, що фігурує у кримінальному провадженні про землю Верховної Ради
66456 ПЕРЕГЛЯДІВ

Журналісти Bihus.Info оприлюднили подробиці справи НАБУ щодо народного депутата Дмитра Ісаєнка.

10 березня НАБУ та САП повідомили про підозру Ісаєнку, за те що він, за даними слідства, домовлявся з керівництвом «Держбудкомбінату» Управління справами Апарату Верховної ради про ділянку на 8 гектарів на Лівому березі Києва.

«Ексдиректор ДП всупереч закону і без погодження парламенту провів аукціон для укладення інвестиційного договору на забудову земельної ділянки. У ньому перемогла підконтрольна нардепу-організатору схеми компанія», – йдеться у повідомленні НАБУ.

Фірма, яка виграла цей інвестиційний конкурс – компанія «Ніка ЛТД». Вона була створена більше 30-ти років тому і там серед співвласників кілька років офіційно світилася дружина Ісаєнка – Наталя.

Bihus.Info запитали у нардепа про його стосунок до компанії-переможця інвестиційного конкурсу:

– Вам вручили підозру НАБУ і САП. Скажіть, будь ласка, Ніка ЛТД це ваша компанія?

– Ні.

– Чому тоді ви домовлялися для її проекту про землю?

– Я ні про що не домовлявся…

«Ніка ЛТД» прописана на околиці Києва, де разом із нею записано ще кілька близьких до Ісаєнка компаній. Частина фірм з цієї групи вже фігурували у розслідуваннях Bihus.Info. Тоді ми встановили, що записані на підлеглих Ісаєнка компанії отримали мільйонні державні підряди на будівництво, у той час коли Ісаєнко очолював будівельний департамент Міноборони чи був замміністра в Мінрегіоні.

Крім того у 2019-му році ці фірми, і «Ніка ЛТД» зокрема, фігурували у кримінальному провадженні за підозрою у несплаті податків. У судовій ухвалі ці фірми називають частиною Perfect Group. Більше того у цьому ж судовому документі засвітився венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Княгиня Ярославна». Розрахункові рахунки саме цього фонду використовували компанії «Перфект груп» для залучення грошей інвесторів.

У свою чергу фонд «Княгиня Ярославна» зазначений в усіх доступних електронних майнових деклараціях, поданих нардепом Дмитром Ісаєнком (2019-2020 рр.).

У деклараціях Ісаєнко зазначає себе кінцевим бенефіціаром фонду «Княгиня Ярославна». Більше того, щороку нардеп декларував мільйонні дивіденди від «Княгині Ярославни»: у 2019-му цей фонд приніс йому 31,5 млн грн дивідендів, у 2020-му 67 млн, у 2021-му майже 114,5 млн.

А у 2022-му Нацгвардія купила через цей фонд квартири у будинках Perfect Group.

Загалом, за минулий рік з держбюджету на фонд Ісаєнка перерахувати майже 78 млн грн.

Нагадаємо, Ісаєнко до 2015 р. був заступником міністра регіонального будівництва. Тоді Мінрегіонбуд делегував кільком Саморегулівним організаціям повноваження щодо проведення професійної атестації експертів у будівельній галузі.

У 2022 році Верховна Рада з подачі голови партії «Слуга народу» Олени Шуляк прийняла законопроект 5655. Ним держава усувається від контролю за будівництвом на користь приватних компаній. Серед приватних фірм монополію отримають ті, що матимуть у своєму складі експертів, атестованих вищезгаданими організаціям. При цьому Ісаєнко і керівники цих СРО з 2016 року є співвласниками патентів на Програму підвищення кваліфікації будівельних експертів.

Докладніше «Схема корупційної удавки на будівельному ринку #5655»

nashigroshi.org

Теги: НАБУ ,Дмитро Ісаєнко,Ісаєнко,Україна,САП,Держбудкомбінат,Ніка ЛТД,Апарат Верховної ради,Верховна рада, Верховна Рада України,ВРУ,ВР,Міноборони ,Мінрегіон,Perfect Group,Перфект Груп,Перфект груп,Княгиня Ярославна,СРО,Олена Шуляк,Народний депутат Олена Шуляк,Слуга народу Олена Шуляк,Шуляк, Шуляк, Шуляк Елена,Елена Шуляк,Слуга народу
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР