Король бензоколонки. «Схеми» знайшли новий бізнес Медведчука в Росії

Король бензоколонки. «Схеми» знайшли новий бізнес Медведчука в Росії
63635 ПЕРЕГЛЯДІВ
 

Із початку повномасштабного вторгнення Віктора Медведчука бачили різним. Засмученим – після затримання. Втомленим – після допитів. Роздратованим – після обміну на українських військових. Але несподівано для багатьох у січні 2023-го Медведчук, жвавий і усміхнений, з’явився в етері пропагандистського RT. Кум Путіна прийшов на інтерв’ю з новиною: він створює новий політичний рух, який, за його словами, «розвінчає те, що Україна монолітна у своїх поглядах і в своїй нібито підтримці Зеленського і його злочинного режиму».

Новий рух, за прогнозом самого Медведчука, може об’єднати мільйони людей: «Тих, які перебувають у Росії, тих, які перебувають частково в Україні, тих, які перебувають у Європі. Це ті мільйони, які не погоджуються з діями Зеленського».

Разом із тим політик дав зрозуміти, що чогось несподіваного очікувати не варто. Він знову говорить про «неонацизм в Україні» і виступає «за дружбу з Росією».

Журналісти проєкту «Схеми» (Радіо Свобода) припустили: якщо у Віктора Медведчука – новий політичний проєкт, то є висока ймовірність, що у Росії для цього підготували і фінансовий ресурс. Так було минулого разу: отримала його дружина Оксана Марченко нафтове родовище і завод – Медведчук вступив у партію «За життя» і пішов на вибори до Верховної Ради у компанії своїх соратників.

Тому «Схеми» спільно з проєктом Scanner Project вирішили перевірити, чи не з’явилася у родини підозрюваного в Україні у держзраді Медведчука якась нова фінансова «годівниця». І встановили, що пов’язаний з кумом Путіна нафтовий бізнес поповнився двома мережами заправок у Росії.

Віктор Медведчук в етері RT

Журналісти «Схем» помітили, що синхронно із тим, як Віктор Медведчук почав розповідати про свій політичний рух, рух почався і в нафтовидобувній компанії «НЗНП Трейд», яку контролює його дружина разом із подругою – дружиною екснардепа Тараса Козака Наталією Лавренюк. Ось що відбулося. У грудні 2022-го директор «НЗНП Трейд» Олександр Донцов очолив іще одну компанію – «ИНГТ», в січні 2023 року ще одну – «КНК», профілі діяльності – видобування нафти.

Ці дві компанії – нові, звітів про свою діяльність не подавали, і де саме збираються видобувати нафту – невідомо, бо ще не отримали відповідних ліцензій. «Схеми» звернули увагу на інший аспект. Засновником «ИНГТ» і «КНК», які мають спільного директора із компанією родини Медведчука, є маловідома структура – акціонерне товариство «ГК Маркет», – яка не розкриває у російських реєстрах інформацію про своїх власників.

НЗНП ТРЕЙД

А ця інформація важлива, оскільки «ГК Маркет» одночасно володіє ще двома бізнес-структурами – набагато потужнішими. Це нафтовий брокер – компанія «АТИ» та компанія «Трейдпроект», яка володіє мережами завправок.

АЗС ЛТК

«Схеми» сфокусувалися на цих двох компаніях. Частку в компанії «Трейдпроект», окрім «засекреченого» «ГК Маркету» (99,9999%), має громадянин Росії Павло Бабін (0,0001%). У російських ЗМІ його пов’язують із групою компаній «Регіон». Це підтверджується і даними з реєстру: Бабін справді очолював структури, якими напряму володіла група.

А російська група компаній «Регіон» відома ще з часів, коли Віктор Медведчук був народним депутатом і відвідував український парламент. Наприкінці 2020-го політик підтвердив «Схемам», що в «Регіоні» працює його рідний брат – Сергій.

Віктор Медведчук

«Схемам» вдалося отримати інформацію про операції на рахунках за 2022 рік компанії «ГК Маркет», яка володіє і «Трейдпроектом» із його АЗС, і нафтовим брокером – «АТИ». І там журналісти натрапили на осіб, пов’язаних із бізнесом родини Медведчука.

Відповідно до звітності 5 вересня 2022 року, власником цінних паперів компанії на 500 000 рублів став Тимур Абертасов. Того ж дня на таку ж суму викупив акції «ГК Маркету» Микола Сухов. Оскільки компанія має статутний капітал в один мільйон 20 тисяч рублів, можна сказати, що Абертасов і Сухов із вересня минулого року є власниками «ГК Маркету». А отже – і трейдера, і мережі заправок.

Хто ж ці двоє?

Відповідно до інформації від джерел у російській податковій, Тимур Абертасов у 2020 році працював у компанії «ЮГ Энерго» – тоді вона була під контролем дружини Медведчука Оксани Марченко. Інший акціонер – Микола Сухов є чинним директором представництва у Росії швейцарської компанії NewCoal Trading. І ця компанія теж відома: саме через неї, як довели «Схеми», нафтопродукти із заводу дружини Медведчука постачалися у США. Абертасов і Сухов отримали запитання журналістів, однак утрималися від коментарів.

Виктор Медведчук

Тепер докладніше про ці дві нововиявлені структури. «Трейдпроект» у Липецькій області постачає пальне комунальним підприємствам, а також володіє сімома заправками під брендом «ЛТК» – «Любимая топливная компания».

Але є і потужніша мережа АЗС «Трейдпроекту» – в Тюменській та Курганській області. Там 26 заправок, і вони працюють під брендом «Новый поток».

Новый-поток-АЗС

Друга знайдена компанія – «АТИ» – надає брокерські послуги на ринку природного газу, дизелю, бензину, нафти, нафтопродуктів та зріджених вуглеводневих газів. В «АТИ» запевняють, що мають «доступ до всіх товарно-сировинних бірж Росії».

Про доходи і фінансові успіхи і «Трейдпроекту», і «АТИ» можна буде дізнатися, коли вони подадуть свої фінансові звітності. Втім, заправки і продаж нафтопродуктів – очевидно, вигідний бізнес у Росії. Навіть попри санкції.

Таким чином «Схеми» встановили: після повномасштабного вторгнення і обміну Віктора Медведчука на українських захисників він заявив про створення нового політичного руху. Синхронно із цим структури, пов’язані із бізнесом його родини, почали розширюватися і освоювати нові ринки. Та і сам Медведчук переконує, що не бідує. «У дружини є підприємства у Росії, є бізнес, є гроші. Я продовжую бути заможною людиною», – заявив він в інтерв’ю для «Время покажет».

Медведчук

Російським обивателям Медведчук переважно не подобається. У коментарях під інтерв’ю на Rutube його називають «зрадником Росії», який провалив проросійську політику в Україні. Але той факт, що бізнес Медведчука і Марченко у Росії не лише працює, а і розростається, а федеральні канали дають йому трибуну для виступів, свідчить про те, що Володимир Путін, схоже, продовжує йому довіряти і вірить у нього як у політика.

Джерело

Теги: Король бензоколонки ,бізнес Медведчука в Росії,бізнес Медведчука ,Росія,Медведчук, Виктор Медведчук,Віктор Медведчук ,Медведчук ,Віктор Медведчук Вікіпедія,Медведчук Вікіпедія,НЗНП Трейд,ИНГТ,Наталія Лавренюк,Тарас Козак,Козак,Олександр Донцов,КНК,ГК Маркет,Трейдпроект,Павло Бабін,компанія Регіон,Регіон,АЗС,Тимур Абертасов,Микола Сухов,ЮГ Энерго,Оксана Марченко,Марченко,Оксана Марченко Вікіпедія,Марченко Вікіпедія,NewCoal Trading,ЛТК,Любимая топливная компания,топливная компания,топливо ,АЗС ,Новый поток,АТИ
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР