Сумнівні інвестиції та судові спори: чому НАБУ і САП зацікавилися забудовою Дмитра Ісаєнка

Сумнівні інвестиції та судові спори: чому НАБУ і САП зацікавилися забудовою Дмитра Ісаєнка
33236 ПЕРЕГЛЯДІВ

Схоже, не збутися планам секретаря комітету Верховної Ради (ВР) з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Дмитра Ісаєнка (обраний “ОПЗЖ” з т.зв квотою “Медведчука-Столара”, на колажі) щодо зведення висотного ЖК “NewTone” на вул. Клеманській (Позняки, Дарницький район Києва). Нещодавно НАБУ і САП повідомили парламентарю про підозру в спробі заволодіти землею під майбутнім комплексом – ділянкою площею більш ніж 8 га, користувачем якої є державне підприємство (ДП) “Держбудкомбінат”. Крім того, наразі тривають судові спори про розірвання інвестиційного договору на цю забудову. Підставами для цього називають відсутність погодження з Апаратом ВР, якому підзвітне держпідприємство, та “розмиті формулювання” щодо кількості “квадратних метрів”, які мають бути виділені працівникам парламенту в майбутніх будинках. 

Як стало відомо із нещодавніх повідомлень Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), наразі правоохоронці здійснюють слідство за фактом спроби заволодіння земельною ділянкою в столиці площею 8 га. 

Ще 10 березня 2023 року в рамках відповідного кримінального провадження було повідомлено про підозру: ексзаступнику керівника та керуючому справами Апарату ВР, ексдиректору та колишньому працівнику державному підприємству “Державний будівельний комбінат Управління справами Апарату Верховної Ради України” (ДП “Держбудкомбінат”), а також народному депутату України діючого IX скликання парламенту. Їхні дії кваліфіковані за ч. 3 ст. 15 ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 364 КК України – незакінчений замах на зловживання владою або службовим становищем, яке могло спричинити тяжкі наслідки.

У повідомленнях правоохоронців не вказані імена фігурантів. Проте голос на аудіозаписі, який виклало НАБУ, дозволив ідентифікувати секретаря ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Дмитра Ісаєнка. Він був обраний в 2019 році до парламенту від нині забороненої “Опозиційної платформи – За життя” ("ОПЗЖ") за т.зв. "квотою Медведчука-Столара". 

Ісаєнко також є віцепрезидентом Конфедерації будівельників України (КБУ) та фактичним власником групи девелоперських компаній “Perfect Group”. До речі, про ці факти в житті Дмитра Ісаєнка нещодавно вийшов сюжет на BIhus.Info: йдеться про те, як все життя державний службовець Дмитро Ісаєнко десятки років приховував і приховує свою будівельну імперію від громадськості та компетентних органів.

За свідченням слідчих органів, план заволодіти під висотну житлову забудову вісьмома гекатарами ДП "Держбудкомбінат" на вул. Клеманській, 6-8, з'явився у Дмитра Ісаєнка на початку 2020 року, коли він вже був секретарем містобудівного комітету ВР. Нардеп від "ОПЗЖ" вступив у змову з працівниками ДП та тодішнім заступником керівника Апарату ВРУ, до сфери управління якого входить ДП.

Після цього ексдиректор ДП, всупереч закону і без погодження парламенту, провів аукціон для укладення інвестиційного договору на забудову земельної ділянки. У ньому перемогла підконтрольна нардепу-організатору схеми компанія. В укладеному інвестиційному договорі розмір пайової участі держпідприємства визначили у сумі близько 300 млн гривень, натомість, як встановили НАБУ і САП, реальна вартість ділянки й майна становила понад 525 млн гривень.

“Згодом підозрювані планували знести будівлі й знищити майно комбінату нібито через їх застарілість і несправність, а також скоротити працівників держпідприємства. Їхнім планам завадив накладений у серпні 2021 року за клопотанням НАБУ і САП арешт на земельну ділянку. Завдяки цьому її забудові вдалося запобігти”, – сказано в одному з релізів правоохоронців. 

Найімовірніше, вказане слідство здійснюється в рамках кримінального провадження №52021000000000277, яке було відкрито 27 травня 2021 року – у всякому випадку, описана правоохоронцями “схема” має часткове відображення в судових ухвалах по вказаному провадженню. У цих документах майже немає подробиць стосовно дій фігурантів, але уточнюється, що мова йде про ділянку на вул. Клеманській, 6-8 з кадастровим номеро 8000000000:90:144:0009.

Дмитро Ісаєнко
Ділянка на вул. Клеманській, 6-8 на карті

Як виник скандал

14 липня 2011 року Київрада рішенням №728/6115 (за підписом міського голови Леоніда Черновецького) погодила надання ДП "Держбудкомбінат" права користування земельною ділянкою на вул. Клеманській, 6-8, площею 8,11 га для експлуатації та обслуговування виробничої бази. 21 лютого 2012 року ДП “Держбудкомбінат” отримало державний акт на право постійного користування ділянкою.

Зазначимо, цю ділянку створено на базі двох інши ділянок, ділянок 3,61 га 4,50 га, відповідно, які ще в 60-70-х роках XX століття столична влада відвела в користування Управлінню справами Центрального комітету КПУ під будівництво господарчої бази та частини комплексу з виробництва залізобетону. А питання стосовно того, як можна використовувати майно ДП “Держкомбінат” (вочевидь, підприємство на той час де-факто майже не працювало) у ВР почали обговорювати аж в 2020 році. Серед іншого, було вирішено побудувати тут житло для працівників Апарату ВР.

21 грудня 2020 року між ДП “Держбудкомбінат” і ТОВ “Ніка ЛТД” було укладено інвестиційний договір про забудову земельної ділянки на вул. Клеманська, 6-8. Договір було підписано за результатами інвестиційного аукціону, який провела товарна біржа "Український центр біржової торгівлі". Інвестдоговору немає у відкритому доступі, але можна знайти деякі подробиці стосовно його умов.

Згідно з цією угодою, ДП “Держбудкомбінат” делегувало ТОВ “Ніка ЛТД” частину функцій замовника будівництва, а "Ніка ЛТД" зобов'язался забезпечити будівництв – “за рахунок власних або залучених сил, коштів, матеріалів, засобів, техніки та устаткування ”. В договорі зазначалося, що загальна кількість та площа житлових і громадських приміщень, які планується звести на цій ділянці, буде визначено проєктною документацією. Також в договорі вказано, що ДП “Держбудкомбінат” повинне здійснити “відповідні дії щодо зміни цільового призначення земельної ділянки з метою її житлової забудови та отримання відповідних правовстановлюючих документів”.

Окремі техніко-економічні показники гіпотетичної забудови були вказані в оголошенні про проведення згаданого інвестаукціону: мова йшла про будівництво 10-12 житлових будинків (25 поверхів, 3644 квартири), 8-поверхового торгово-офісного комплексу та наземного 9-поверхового паркінгу на 1760 машиномісць. 

У квітні 2021 року до Господарського суду Києва із позовом щодо визнання недійсними протоколу проведення аукціону та укладеного за його результатами договору звернулося ТОВ “Альтіс-Констракшн” – компанія, яка програла у цьому аукціоні. Свої вимоги “Альтіс-Констракшн” пояснило зокрема тим, що ДП “Держбудкомбінат” не отримало погодження на укладання вказаного договору з Управлінням справами апарату ВР, як того вимагає законодавство України. 7 липня 2021 року столичний госпсуд відмовив ТОВ “Альтіс-Констракшн” у задоволенні його вимог. Компанія подала апеляційну скаргу до Північного апеляційного господарського суду, але через невідомі причини відмовилася від свого позову.

Водночас, 17 травня 2021 року,  Департамент містобудування та архітектури Київської міськдержадміністраці (КМДА) видав ТОВ “Ніка ЛТД” і ДП “Держбудкомбінат” Містобудівні умови та обмеження (МУО) на проєктування будівництва на вул. Клеманській, 6-8, житлового комплексу (ЖК) з приміщеннями громадського призначення, в тому числі, з об'єктами соціального обслуговування та дитячими дошкільними установами.

Відповідно до МУО, на ділянці можна проєктувати будинки висотою до 84 метрів, але не більше 24 поверхів. В МУО уточнювалося, що забудовники мають погодити свої проєктні рішення у з держорганами, які організовують повітряний рух (Украерорух, – KВ). Це було пов'язано з тим, що ця земля входить до зони особливого контролю – смуги повітряних підходів. 

Відсоток забудови ділянки не повинен перевищувати 30%, а максимально допустима щільність населення – 450 осіб на 1 га. Остання вимога вимога ґрунтується на проєктних рішеннях Детального плану території (ДПТ), до якого входить ця земля та який затверджено рішенням Київради №691/2853 від 6 липня 2017 року.

Крім того, в МУО було зазначено, що ділянка проєктування потрапляє в зону звукового тиску до 70 дБ, у зв'язку з чим, серед іншого, КМДА зобов'язала забудовників передбачити санітарно-технічні заходи зі зменшення несприятливого впливу наднормативних рівнів шуму.

Наголошуємо, в МУО було прямо вказано: цільове призначення ділянки на вул. Клеманська, 6-8 – “для експлуатації та обслуговування виробничої бази”. 

Через місяць, 16 червня 2021 року, КМДА розпорядженням №1365 надала ДП "Держбудкомбінат" дозвіл на розроблення проєкту землеустрою щодо зміни цільового призначення вказаної землі. Тобто, щоб цю ділянку можна було використовувати "для будівництва, обслуговування та експлуатації ЖК, будівель та споруд закладів освіти, в тому числі з об'єктами соціального, громадського, побутового призначення та облаштування зеленої зони загального користування". І ще через місяць, 16 липня, КМДА своїм розпорядженням №1573 погодила таку зміну цільового призначення.

8 вересня 2021 року Державна архбудінспекція (ДАБІ, нині ліквідована, замість неї ДІАМ) видала ДП “Держбудкомбінат” і ТОВ “Ніка ЛТД” дозвіл №ІУ013210904220 на будівництво ЖК з приміщеннями громадського призначення, у тому числі, з об'єктами соціального обслуговування та дитячими дошкільними установами, на вул. Клеманська, 6-8. Генпідрядником будівництва було зазначено ТОВ “Бориспільміськбуд”.

Дозвіл ДАБІ також відсутній у відкритому доступі, бо на період дії воєнного стану в Україні портал Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (ЄДЕССБ, який глава партії "Слуга народу" Олена Шуляк вважає чи не набільшим досягненням в реформуванні галузі містобудування) закритий для громадськості. Втім, деякі вихідні дані майбутнього будівництва можна знайти в різних джерелах. Зокрема, відомо, що ДАБІ дозволила будувати “10 чи 12 будинків на 3,5 тис. квартир”, загальна поверховість цих будівель не має перевищувати 24 поверхи.

Невдовзі після цього девелопер “Perfect Group” презентував проєкт свого ЖК “NewTone ”на вул. Клеманській, 6-8. За інформацією порталу “Нерухомі”, даний комплекс збирались будувати спільно з девелопером “IB Alliance”.

ЖК NewTone_Дмитро Ісаєнко

Візуальне рішення ЖК "NewTone"

А вже у листопаді 2021 року до Господарського суду Києва надійшли дві позовні заяви про визнання недійсним інвестиційного аукціону та укладеного за його результатами інвестдоговору:

- від Управління справами Апарату ВР;

- від ТОВ “Скайбілд”, яке свого часу планувала взяти участь в аукціоні.

Відповідачами за цими справами виступали ДП “Держбудкомбінат” і ТОВ “Ніка ЛТД”. В грудні того ж року, суд об'єднав вказані дві справи в одну.

В обгрунтування своїх вимог позивачі, зокрема, вказали на відсутність у ДП “Держбудкомбінат” погодження від "начальства" на укладання спірного договору. Позивачі звернули увагу на те, що угода була укладена поза процедурою, встановленою законом "Про публічні закупівлі", що стало причиною “непрозорості та невизначеності умов договору стосовно обсягу площ, які має отримати кожна сторона за результатами його виконання”. Мова про те, що в договорі не було чітко зазначено, скільки "квадратних метрів" має отримати ДП “Держбудкомбінат”, а скільки – ТОВ “Ніка ЛТД”.

Крім того, позивачі повідомили суду, що ще до укладення інвестдоговору, 6 листопада 2019 року, Головне територіальне управління юстиції в Києві наклало арешт на усе майно ДП “Держбудкомбінат” в межах виконавчого провадження (в публічних джерелах відсутня інформація, на яких підставах воно було відкрито).

Також ТОВ “Скайбілд” повідомило суду, що мало намір взяти участь у реалізації проєкту із забудови вказаної ділянки, і відповідний інвестдоговір повинен укладатися через проведення тендеру, а не аукціону.

23 лютого 2022 року столичний госпсуд відмовив Управлінню справами Апарату ВРУ і ТОВ “Скайбілд” у задоволенні їхніх вимог. 7 вересня 2022 року Північний апеляційний господарський суд відмовив Управлінню справами Апарату ВРУ та Апарату ВР (виступав у цій судовій справі третьою особою на стороні позивачів, а тому мав право на оскарження рішення суду першої інстанції, – KВ) у задоволенні їхніх апеляційних скарг.

Скріншот рішення суду від 23 лютого 2022 року

Скріншот рішення суду від 23 лютого 2022 року

Надалі, 7 грудня минулого року, Касаційний господарський суд частково задовольнив касаційну скаргу Управління справами Апарату ВР та повернув цю справу на новий розгляд апеляційного суду. А вже 2 лютого 2023 року апеляційний суд задовольнив скарги Управління справами Апарату ВР та Апарату ВР, визнавши недійсним інвестаукціон та укладений за його результатами договір. Чи подавали відповідачі скарги на цю постанову апеляційного суду 0- на сайті “Судова влада України” не зазначається.

Втім, наприкінці 2022 року, ще до винесення вердикту апеляційним судом, ДП “Держбудкомбінат” звернулося до столичного госпсуду зі своїм позовом стосовно визнання недійсними аукціону та інвестиційного договору. Навіщо це було робити – в судових матеріалах поки що не зазначається. Вказано лише, що проведення аукціону та укладання договору “суперечать положенням Конституції та законів України, порушують принцип добросовісності” тощо.

Найближче засідання суду по цій справі заплановано на наступний тиждень – 27 березня 2023 року.

Хто фігуранти

За даними аналітичної системи Youcontrol, столичне ТОВ “Ніка ЛТД” було зареєстроване в січні 1992 року. Його керівником вказано Анатолія Савчука, засновником та кінцевим бенефіціаром – мешканця смт Коцюбинське Київської області Олексія Старовойтова.

ТОВ “Бориспільміськбуд” було зареєстроване у вересні 2006 року в місті Бориспіль Київської області, але з 2013 року ця компанія офіційно “прописана” в селі Чайки Бучанського району цієї ж області. Керівником даного ТОВ вказано Павла Гуцала, співвласниками – мешканця міста Стрий Львівської області Василя Шомонку, а також киян Олега Тимошенка і Олександра Мариньоху, який також є одним із засновників цієї компанії. Крім того, ще одним засновником “Бориспільміськбуду” зазначено ТОВ “Спецмехбуд 21”.

ТОВ “Ніка ЛТД” і ТОВ “Бориспільмісьбуд” є компаніями з орбіти скандально відомого нардепа Дмитра Ісаєнка. Зокрема, за даними ЗМІ, згадані вище Василь Шомонка і Олег Тимошенко входять до близького оточення цього парламентаря. У свою чергу, з 2007 по 2011 рік одним із співзасновників ТОВ “Ніка ЛТД” була дружина Дмитра Ісаєнка Наталія. А директор ТОВ "Ніка ЛТД" Анатолій Савчук – колишній тво директор Центрального спеціалізованого будівельного управління Міністерства оборони, яке до нього багато років очолював Дмитро Ісаєнко. 

"Ніка ЛТД"  виступає замовником будівництва деяких житлових проєктів, які зводилися та зводяться під прапорами пов'язаного з Ісаєнком девелопера “Perfect Group”. Серед таких – багатофункціональний комплекс “KYЇVPROEKT City Space” (вул. Богдана Хмельницького, 16-22, Шевченківський район Києва), який має “вирости” на місці знесеної будівлі легендарного інституту “Київпроект” та будівництво якого стало причиной низки скандалів “з присмаком корупції”.

Згідно з дослідженням BIhus.Info, Дмитра Ісаєнка з "Ніка ЛТД" та низкою інших будівельних компаній "Perfect Group" пов'язують ЗНВКІФ “Княгиня Ярославна” та ТОВ “КУА АПФ “Даліз-Фінанс”, які збирають кошти приватних цнвесторів (покупців квартир) на об'єкти та сприяють ухиленню від податків. Про це є ухвала слідчого судді Печерського райсуду Бортницької В.В. від квітня 2019 року за справою №757/17135/19-к, номер в ЄРДР 32018100000000282.

В своїх деклараціях за 2019-2021 рр Дмитро Ісаєнко вказав, що заробив протягом цього періоду на діяльності ЗНВКІФ “Княгиня Ярославна” понад 200 млн гривень.

Саме ЗНВКІФ “Княгиня Ярославна” в липні 2022 року Нацгвардія сплатила понад 54 млн гривень за 26 квартир, а наприкінці минулого року закинула Ісаєнко ще понад 23 млн гривень. І вже в цьому році 39 млн гривень фірми Дмитра Ісаєнка сплатило комунальне підприємство (КП) Київради "Фінансова компанія "Житло-Інвест" (директор Віктор Погребной).

ТОВ “Скайбілд” і ТОВ “Альтіс-Констракшн” входять до будівельної корпорації “Альтіс-Холдинг”: щодо першої компанії така інформація міститься на її офіційному сайті, щодо другої – в системі Youcontrol. Вказана корпорація об'єднує близько семи десятків компаній, що займаються “будівельними і супроводжуючими роботами”. Ключовою особою “Альтіс-Холдингу” є бізнесмен Олександр Глімбовський. 

Примітно, що “Альтіс-Холдинг” є партнером девелопера “Perfect Group” у деяких проєктах. Зокрема, вони разом виступали девелоперами скандально відомого ЖК “Terracotta” (вул. Чернігівська, 8, Дарницький район Києва). Як повідомляла KВ, саме за введення в експлуатацію даного об'єкту Сергій Саміляк, який називав себе представником “Perfect Group”, намагався дати хабара тепер вже ексголові ДІАМ Семену Кривоносу (з 6 березня 2023 року вже очолює НАБУ) у розмірі 119,7 тис. доларів.

Зазначимо, дочка Олександра Глімбовського – Катерина Глімбовська – наразі є депутаткою діючого IX скликання Київради (обрана від “ВО “Батьківщина”). Також вона є дружиною фігуранта декількох корупційних скандалів Романа Насірова – ексголови Державної фіскальної служби України (2015-2017 роки) та народного депутата VIII скликання від “Блоку Петра Порошенка”.

ДП “Держбудкомбінат" було створено в 1994 році. Керівником цього підприємства з березня 2023 року є Ігор Скочинський. На момент укладення договору з ТОВ “Ніка ЛТД” вказане ДП очолював Юрій Урлов – посаду керівника він займав з грудня 2019 року по липень 2022 року. ДП “Держбудкомбінат” підпорядковане Управлінню справами апарату ВРУ, яке з червня 2022 року очолює Юрій Ханік.

Головою ВР з 8 жовтня 2021 року є Руслан Стефанчук (обраний до парламенту від президентської партії “Слуга народу”). На цій посаді він змінив Дмитра Разумкова, який очолював Верховну Раду з 29 серпня 2019 року (також був обраний до парламенту від “Слуги народу”, наразі безпартійний, голова міжфракційного парламентського об‘єднання “Розумна політика”).

Посаду директора Департаменту містобудування та архітектури КМДА з 1 листопада 2016 року обіймає Олександр Свистунов. Департамент земельних ресурсів КМДА з 29 червня 2021 року очолює Валентина Пелих (виконувала обов'язки керівника цієї структури з 2 квітня 2021 року). З 27 липня 2018 року по 1 квітня 2021 року, цим департаментом керував Петро Оленич, який з 2 квітня 2021 року обіймає посаду заступника голови КМДА та курує в Києві земельні та містобудівні питання. 

Джерело

Теги: новини києва, КМДА, вру, набу, київрада, Верховна Рада, будівництво, підозра, валентина пелих, сап, тов, петро оленич, дабі, кримінальне провадження, вадим столар, забудова, дмитро ісаєнко, департамент земельних ресурсів, олександр свистунов, департамент містобудування та архітектури, житловий комплекс, муо, містобудівні умови та обмеження, дп, судова справа, верховна рада україни, дозвіл на будівництво, зловживання службовим становищем, зловживання владою, олександр глімбовський, альтіс-холдинг, бориспільміськбуд, тов ніка лтд, держбудкомбінат, дп держбудкомбінат, державний будівельний комбінат управління справами апарату вру, управління справами апарату вру, ніка лтд, тов бориспільміськбуд, альтіс холдинг,НАБУ,САП,Україна,Дмитро Ісаєнко,Ісаєнко,ОПЗЖ,ЖК “NewTone”,ЖК NewTone,NewTone, Верховна Рада України,ВР,ВРУ,Медведчук-Столар,Столар, Вадим Столар, Столар Вікіпедія,Вадим Столар Вікіпедія,Медведчук,Віктор Медведчук Вікіпедія,Медведчук Вікіпедія,Віктор Медведчук ,Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) ,Національне антикорупційне бюро України ,Національне антикорупційне бюро ,Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП),Спеціалізована антикорупційна прокуратура ,антикорупційна прокуратура ,Держбудкомбінат,Державний будівельний комбінат Управління справами Апарату Верховної Ради України, ДП “Держбудкомбінат”,Perfect Group,Конфедерація будівельників України (КБУ) ,Конфедерація будівельників України ,КБУ,Леонід Черновецький,ТОВ “Ніка ЛТД”,ТОВ Ніка ЛТД,Ніка ЛТД,ТОВ “Альтіс-Констракшн”,ТОВ Альтіс-Констракшн,Альтіс-Констракшн,Містобудівні умови та обмеження ,МУО,Украерорух,ДАБІ,ДІАМ,КМДА, Олена Шуляк, Шуляк, Шуляк Елена,ТОВ “Скайбілд”,ТОВ Скайбілд,Скайбілд,ТОВ “Спецмехбуд 21”,ТОВ Спецмехбуд 21,Спецмехбуд 21,ТОВ “Бориспільмісьбуд”,ТОВ Бориспільмісьбуд,Бориспільмісьбуд,Анатолій Савчук,Савчук,KYЇVPROEKT City Space,Княгиня Ярославна,ТОВ “КУА АПФ “Даліз-Фінанс”,ТОВ КУА АПФ Даліз-Фінанс,КУА АПФ Даліз-Фінанс,Віктор Погребной,Фінансова компанія "Житло-Інвест",Фінансова компанія Житло-Інвест,Житло-Інвест,Альтіс-Холдинг,Катерина Глімбовська,Олександр Глімбовський,Насіров,Роман Насіров,голова ДФС Роман Насіров,Юрій Ханік,Стефанчук ,Руслан Стефанчук ,Руслан Стефанчук Вікіпедія,Стефанчук Вікіпедія,Разумков,Дмитро Разумков,Олександр Свистунов,Валентина Пелих,Петро Оленич
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР