Люди проти зерна: страх перед роботою зернового підприємства змусив мешканців Требухова шукати допомоги в поліції

Люди проти зерна: страх перед роботою зернового підприємства змусив мешканців Требухова шукати допомоги в поліції
281899 ПЕРЕГЛЯДІВ

Скандал довкола зернового підприємства в селі Требухів набирає обертів. Жителі громади скаржаться на забруднення атмосферного повітря, яке спричиняє робота місцевого зернового підприємства. На їхню думку, діяльність підприємства загрожує здоров'ю людей і має бути припинена. Побоюючись за своє здоров'я, місцеві звернулися до депутатів, держекоінспекції та поліції.

Про це стало відомо з повідомлення регіонального телеграм-каналу "Трибуна-Бровари". 

Мова йде про ТОВ "Тіберіум", яке знаходиться на вулиці Гоголівській 186. Підприємство складається з кількох ангарів на околицях села, в яких висушують зерна на спеціальних сушарках. 

Скарги 

Мешканці найближчих до підприємства вулиць жаліються, що потерпають від діяльності "Тіберіума" вже кілька місяців. 

Зазначають, що наслідком діяльності підприємства є забруднення дворів, будинків, автомобілів, доріг та навколишнього середовища.

"За словами людей, що мешкають поруч, ТОВ "Тіберіум" систематично забруднює навколишнє середовище відходами обробки аграрної продукції. Цим "сміттям" засипані  подвір’я приватних будинків, розташованих поблизу, автомобілі, узбіччя доріг. При цьому, дрібна фракція у вигляді пилу розлітається в радіусі понад 1000 метрів. Відтак, цей пил подразнює в людей слизові оболонки дихальних шляхів", – йдеться у повідомленні телеграм-каналу. 

Також жителям села заважає шум, що лунає довкола підприємства, яке не припиняє свою роботу навіть уночі. Переговори між громадою та представниками підприємства результату не дали. 

Ситуацію прокоментувало Броварське районне управління поліції. У коментарях під опублікованим в соціальних мережах відео, на якому видно наслідки роботи підприємства, управління поліції зазначило: "Дякуємо вам за вказану інформацію! За даним фактом правоохоронці Броварського управління поліції Київщини внесли відомості до єдиного обліку реєстрації заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події. Співробітники поліції проведуть перевірку за вказаною інформацією, викладеної у публікації".

Мешканці Требухова також вже написали звернення до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Державної екологічної інспекції столичного округу і навіть до SaveEcoBot  у Телеграмі. Також, обурені жителі направили звернення до депутатки Броварської міської ради Богдани Драч (Європейська Солідарність), яка опікується 4 округом, до якого входить село Требухів.

“Мені надходило звернення, яке описує проблеми, викликані підприємством. Серед них – інформація про викиди і понаднормову роботу виробництва. Я направила депутатські звернення в компетентні органи, але поки відповіді немає. Знаю, що стосовно цього питання також проходила комісія в обласній раді. Особисто я хочу, щоб їх перевірили. Поки чекаємо на відповіді від міністерств і екологічних служб”, – прокоментувала Драч.

Рівень забруднення атмосферного повітря у селі Требухів наразі встановити неможливо. За даними SaveEcoBot, для того, щоб

дізнатися рівень забруднення атмосферного повітря у селі Требухів, потрібно обрати відповідну станцію моніторингу на їх мапі. Проте, станція у селі Требухів, станом на зараз, не працює

Кому належить

За даними YouControl, основним видом діяльності ТОВ "Тіберіум" є виробництво олії та тваринних жирів. Також, підприємство займається виробництвом готових кормів для тварин, що утримуються на фермах, обробленням насіння для відтворення, виробництвом крохмалів і крохмальних продуктів, післяурожайною діяльністю, а також оптовою торгівлею зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин. Компанія була зареєстрована в 2019 році і має 1 360 гривень державного боргу за липень 2021 року. Засновниками ТОВ "Тіберіум" вказані Кириленко Раїса Дмитрівна, на людину з таким само ФІО також зареєстрований ФОП, що за даними сайту YouControl, припинив  свою підприємницьку діяльність. Та Рябов Кирило Валентинович, який також має ФОП, що займається оптовою торгівлею деревини, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням. Рябов також є співзасновником ТОВ "ІН-ТРЕЙД", яке займається видобуванням піску, гравію та глини. А ще - лісопильного виробництва ТОВ "ПАЗЕЛВУД".

Отримати коментар представників або власників “Тіберіума", на жаль, не змогла.

Нагадаємо, Київщина вже має неабиякий досвід “боротьби”  підприємствами. 

Так, у 2019 році, на Київщині розгорнувся скандал навколо здобуття титанових руд на Тарасівському родовищі поблизу Білої Церкви. Тоді мешканці прилеглих населених пунктів протестували проти будівництва карьєра ТОВ “Рутил-ільменітова компанія”. 

Видобуток радіоактивних руд міг зашкодити здоров’ю мешканців прилеглих пунктів та суттєво погіршити стан річки Рось. Жителі виходили на пікети під будівлю КОР та писали численні скарги. Обурення спрацювало: як повідомляли ЗМІ, у 2021 році, РНБО в ТОВ “Рутил-ільменітова компанія” відібрали ліцензію на розробку Тарасівського родовища.

Однак, вищезазначена річка Рось й досі продовжує потерпати внаслідок нищівного антропогенного навантаження: місяць тому українці звернулись до Президента України Володимира Зеленського, аби той доручив Кабінету Міністрів невідкладно забезпечити розроблення, ухвалення та належне виконання на засадах публічно-приватного партнерства державної програми збереження річки Рось та сталого розвитку в її басейні.

Петиція до Президента з проханням розробити та здійснити проєкт щодо порятунку річки Рось з подальшим використанням його для відновлення водності всіх рік України та їх приток – малих річок вже набрала необхідні для розгляду 25 тисяч підписів.

КиївВлада

Теги: новини київщини, новини київської області, бровари, новини броварів, підприємство, требухів, забруднення повітря, новини требухова, забруднення довкілля, тіберіум
ПРЯМИЙ ЕФІР