ЗСУ зупинили російський наступ під Бахмутом. Чому російськім загарбникам не вдається захопити місто?

ЗСУ зупинили російський наступ під Бахмутом. Чому російськім загарбникам не вдається захопити місто?
286240 ПЕРЕГЛЯДІВ

Військові експерти пояснюють, що відбувається під Бахмутом та Авдіївкою, де росіыйськы загарбники теж намагаються оточити украънськы сили оборони.

Ще минулого тижня здавалося, що російські війська близькі до захоплення чи повного оточення Бахмута. Вони зайняли східні райони міста і обійшли його з півночі і з півдня, отримавши можливість обстрілювати єдину дорогу, якою ЗСУ постачають своє угруповання. Українські політики говорили, що за певних умов армія може залишити місто.

Однак останніми днями західні аналітики пишуть про зниження темпів російського наступу під Бахмутом і навіть про «локальні» контрудари ЗСУ. У виданні «Важливі історії» запитали військового експерта, чому російській армії досі не вдалося захопити чи оточити місто і чи можна чекати на цьому напрямі успішного контрнаступу української армії.

Що повідомляють про бої під Бахмутом

Для ЗСУ ситуація під Бахмутом загострилася на початку березня. Американський Інститут вивчення війни (ISW) писав, що українці готують організований відступ із деяких районів міста. Американські та європейські політики говорили агентству Bloomberg, що ЗСУ, ймовірно, доведеться залишити Бахмут, щоб підготуватися до весняного контрнаступу. Власник ПВК Вагнер Євген Пригожин, найманці якого відіграють ключову роль у штурмі Бахмута, заявив , що місто «практично оточене».

6 березня на засіданні Ставки Верховного головнокомандувача ЗСУ було ухвалено рішення продовжувати захист міста. Однак ще кілька днів просування росіян тривало. Аналітики ISW писали, що штурмові загони захопили східні райони Бахмута, а потім зосередилися на наступі на північний захід від міста.

До середини місяця ситуація, ймовірно, стабілізувалася. 17 березня британська розвідка повідомила , що ЗСУ продовжує захищати західну частину міста, противники зайняли рубежі на захід від річки Бахмутка. 

Наступного дня Пригожин звернувся до міністра оборони Росії Сергія Шойга і попередив його про «широкомасштабний» контрнаступ ЗСУ під Бахмутом, який готується наприкінці березня – початку квітня. Мета українських військових — нібито завдати «флангові розсікаючі удари» і відрізати ПВК Вагнера від основних російських сил. За словами Пригожина, на той момент його найманці нібито контролювали 70% міста.

З неділі ISW та британська розвідка повідомляють про «локальні» контрнаступи ЗСУ. 22 березня британські аналітики написали , що операції українських військових, ймовірно, «послабили тиск» росіян на лінію постачання угрупування у Бахмуті. 

У четвер телеграм-канал «Говорить снайпер», який, за даними українських ЗМІ, веде боєць батальйону «Айдар», написав , що українці нещодавно «частково вибили» вагнерівців із вулиці Корсунського у Бахмуті. Також за словами автора каналу, українці зупинили наступ росіян під Хромово на північний захід від міста, відбивши позиції та захопивши зброю та засоби зв'язку.

Командувач Сухопутними військами ЗСУ Олександр Сирський написав, що загони ПВК Вагнера під Бахмутом зазнають значних втрат і «видихаються». «Зовсім скоро ми скористаємося цією можливістю, як свого часу робили це під Києвом, Харковом, Балаклією та Куп'янськом», — пообіцяв Сирський.

Чому російський наступ зупинився

Причини зниження темпу російського наступу — нестача військової техніки, боєприпасів та навчених військових, каже військовий експерт Кирило Михайлов. З цими проблемами російська армія зіткнулася давно, а нещодавно до них додалася бездоріжжя. "В'язнуть навіть танки, що вже говорити про вантажівки, які підвозять боєкомплект, провізію і так далі", - зазначає аналітик. 

Ситуація під Бахмутом

Ситуація під Бахмутом. КАРТА DEEP STATE

Український військовий експерт Олександр Коваленко пише, що через великі втрати бойовиків Вагнера брати участь у боях під Бахмутом все частіше доводиться десантникам. Коваленко наводить приклад, як на південний захід від міста десантники «вперлися в канал», хоча раніше «була думка форсувати канал, закидавши його вагнерами». Про значні втрати російських військ під Бахмутом говорить і військовий експерт Юрій Федоров: «Колосальні втрати. Підготовлених батальйонних тактичних груп не так багато, щоб замінювати загиблих. Жива сила є, але вона не підготовлена. Для підготовки піхоти, здатної вести штурмові дії, потрібні тижні, місяці, яких Росія не має».

Михайлов вважає, що зараз важливо не те, скільки вулиць у Бахмуті захопить російська армія, а чи зможуть ЗСУ, обороняючи місто, зберегти достатньо сил для нового наступу. «Поки що нічого не говорить про те, що вони залучають до оборони ті сили, які призначаються для наступу. Наприклад, ми не бачили там зразків новітньої західної техніки, яка, як повідомлялося, надійшла до України», — зазначає він.

Минулого тижня газета New York Times писала, що американські військові стурбовані, що при обороні Бахмута ЗСУ зазнають великих втрат і витрачають багато боєприпасів. Вони побоюються, що українській армії не вистачить ресурсів для великого весняного наступу.

Нинішні контрудари ЗСУ під Бахмутом Михайлов називає локальними, вони відбуваються, щоб «утримати горловину бахмутського виступу, через яку йде постачання і яку українські війська у разі чого можуть використати для відходу з міста». Щоб проводити масштабний наступ, треба дочекатися закінчення бездоріжжя. Аналітик не впевнений, що ВСУ проводитимуть велику наступальну операцію під Бахмутом: логічніше було б завдати ударів у напрямку Мелітополя чи Луганської області в районі Сватове та Кремінної. "Хоча не можна виключати і наступу під Бахмутом, враховуючи його величезне психологічне значення", - каже аналітик.

Оборона Авдіївки

Зниження темпів російського наступу під Бахмутом також може бути пов'язане з перекиданням сил на інші напрями, вважають у британській розвідці. Одним із них, певно, стала Авдіївка — населений пункт неподалік Донецька. Там росіяни намагаються застосувати ту саму тактику, що й під Бахмутом: вони зайняли позиції на південь та північ від міста, ускладнивши постачання українських частин. Представник сил оборони Таврійського спрямування ЗСУ Олексій Дмитрашківський сказав у понеділок, що Авдіївка найближчим часом може стати "другим Бахмутом". 

Наступ на цьому напрямку веде так званий "перший армійський корпус "ДНР". Саме на командирів цього підрозділу останні тижні скаржаться російські мобілізовані. За словами військових, з них поспіхом формують штурмові загони та відправляють на штурм авдіївського укріпрайону без розвідки, зв'язку та підтримки техніки та артилерії.

Ситуація під Авдіївкою

Ситуація під Авдіївкою. КАРТА DEEP STATE

Михайлов зазначає, що територія на північний захід від Авдіївки, через яку йде постачання українських військ, «практично позбавлена ​​природних перешкод та укриттів», тому її складніше обороняти. Стратегічного значення Авдіївка, як і Бахмут, не має, для Росії це сходинка на шляху захоплення всього Донбасу, вважає аналітик. «Падіння Бахмута чи Авдіївки не означає падіння Донбасу, тому що навіть у цьому випадку на росіян чекають довгі і не менш виснажливі бої за Костянтинівку, Дружківку, Слов'янськ, Краматорськ та інші великі населені пункти, які залишаються під міцним контролем української армії», — каже аналітик.

Український військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Роман Світан зазначає, що Авдіївка менша за Бахмут, тому захистити її українцям буде простіше. "Вузька ширина фронту та малі групи, якими вони [росіяни] намагаються захопити місто, розбиваються нашими фланговими ударами", - говорить Світан.

Опубліковано у виданні "Важливі історії"

Теги: ЗСУ, Збройні Сили України,Бахмут, війна в Україні, Російська агресія , окупанти
ПРЯМИЙ ЕФІР