Хто такий засновник ФК «Альта Капітал» Вадим Гордієвський та чому він досі на волі?

Хто такий засновник ФК «Альта Капітал» Вадим Гордієвський та чому він досі на волі?
53969 ПЕРЕГЛЯДІВ

Нові санкції РНБО щодо 287 юридичних та 120 фізичних осіб, які ввів у дію Президент Володимир Зеленський 10 березня, досить відчутно вдарили по незаконному гральному бізнесу в Україні.

У цей пакет санкцій також потрапила скандально відома «Фінансова Компанія Лео», що спеціалізується на схемах розрахунку за онлайн ігри та ігрові продукти. Основною схемою є так званий «міскодинг» – вид шахрайства у банківській мережі, яке полягає у заміні призначення платежу. Тому держава бачить ці фінансові операції не як ставки на гру, а як придбання будь-яких інших товарів та послуг.

У свою чергу, Національний банк України скасував реєстрацію міжнародної платіжної системи LEO та виключив інформацію про цю платіжну систему з Реєстру платіжної інфраструктури. Таке рішення було ухвалено 20 березня 2023 року у зв’язку із застосуванням персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) щодо ТОВ «ФК ЛЕО», яке є оператором цієї платіжної системи. Внаслідок злочинної діяльності даної компанії державний бюджет України недоотримував десятки мільйонів гривень щомісяця. І це під час війни із російським агресором.

При уважному ознайомленні з цим рішенням нашу увагу привернув дуже цікавий персонаж, який є співзасновником «Фінансової компанії Лео». Знайомтеся, Гордієвський Вадим Іванович, який гордо величає себе інвестиційним банкіром і фінансовим експертом. Ми вирішили розібратися, чи це так насправді. Як виявилося, Вадим Іванович екс-чиновник із чималим корупційним стажем та досвідом, який і став у нагоді йому при «схематозах» у ЛЕО.

ФК «Альта Капітал» Вадим Гордієвський

За Віктора Ющенка у 2008 році Гордієвський обіймав посаду заступника голови Бориспільської РДА і займався земельними питаннями. Мав безпосереднє відношення до Віктора Балоги, який на той час очолював адміністрацію президента Ющенка. Саме за Гордіївського бориспільські землі зазнали наймасштабнішого розпилу з подальшим розпродажем. Того ж 2008 року його зі скандалом звільнили з посади, але до кримінального розгляду справа так і не дійшла. Допомогли великі гроші та зв’язки у владних кабінетах, а наш герой став доларовим мільйонером.

Вадим Іванович завжди вважався людиною, яка тримала носа за вітром і після приходу до влади Януковича без довгих роздумів стала членом і його команди. І вже у 2012 році Гордієвський займає крісло керівника служби автомобільних доріг на Одещині. Враховуючи той факт, що до облавтодору він прибув виключно як столичний «десант», зв’язок із місцевими силовиками та чиновниками був налагоджений вкрай оперативно. З деякими з них він полягає у дружніх стосунках і зараз. На посаді керівника дорожньої служби він перебував рівно доти, доки була можливість пиляти гроші, що виділяються на ремонт і обслуговування доріг. А це багатомільйонні грошові потоки. З цієї посади він пішов самостійно після того, як було повністю припинено фінансування даного відомства, а корівка, як він любив висловлюватися, була видоєна до останньої краплі.

Як кажуть обізнані люди з найближчого оточення Гордієвського, карколомна держслужбовця, безкарність і мільйони доларів, що звалилися на голову, остаточно зірвали йому дах. Зловживання не тільки алкоголем, а й іншими речовинами, що змінюють свідомість людини, тільки посилили цю ситуацію. Вадим Іванович, у прямому значенні цього слова, почав крутити дулі горобцям. У цьому стані він перебуває, і досі.

ФК «Альта Капітал» Вадим ГордієвськийФК «Альта Капітал» Вадим ГордієвськийФК «Альта Капітал» Вадим ГордієвськийФК «Альта Капітал» Вадим Гордієвський

Крім компанії Лео, що потрапила під санкції РНБО, наш герой є співзасновником маловідомої, але від цього не менш сумнівної, «Фінансової Компанії Альта Капітал». І знову фінансова компанія, як ми бачимо. Фінансовий геній, не інакше. Одним із основних напрямків компанії є видача грошей у кредит для виходу підозрюваного у кримінальному правопорушенні під заставу. Дуже цікаво, погодьтеся.

Щось нам підказує, що і ця фінансова компанія Гордієвського має всі шанси на санкції РНБО у кращому для нього випадку. А враховуючи його послужний список, цілком імовірна й серйозніша реакція з боку правоохоронних органів та чинної влади. Спокійні ми тільки в одному, що Вадим Іванович точно знає, як вийти під заставу, коли грошей немає, але є елітна і дорога нерухомість. Питання лише в тому, щоб вона раптово не опинилася під арештом.

А тепер ми хочемо нагадати Вадиму Івановичу Гордієвському його щасливі бориспільські часи. Тільки чи щасливі? Час покаже.

Бориспільська мафія

Злодії в Україні не лише незнищенні, як колорадський жук, а й до того ж мають дивовижну здатність шалено розмножуватися не лише у спокійні часи, а й у період криз. І без автомата з цією нечистю розібратися, таки не вдасться. Просто тому, що злодії іншого закону не розуміють.

Про земельні махінації в Україні, і в Київській області, зокрема, писалося чимало, видавалося всіляких наказів про боротьбу з цими махінаціями неміряно. Лідирував за кількістю скандалів Бориспільський район Київської області. Тут і діяльність рейдера-наркоторговця Годунка, і вбивство Олега Шеремета, низка замахів на вбивство, скандал із місцевим суддею, який у лютому 2007 року позбавив близько 500 селян паїв на ділянки загальною площею понад 1 тис. га. Тоді в ситуацію був змушений особисто втрутитися Президент? І що? І нічого. Бориспільський район продовжує лідирувати за кількістю злочинів, пов’язаних із продажем землі. Проте зараз ці злочини скоюються за новою схемою, але все з тими ж учасниками. Збитки, завдані державі в Бориспільському районі, за один лише останній рік оцінюються в мільйони доларів. Число жителів району, обкрадених місцевою владою, обчислюється тисячами. Тож не варто дивуватися, якщо у Бориспільському районі незабаром знову пролунають постріли.

Діючі лиця

Керує адміністрацією Бориспільського району друг та земляк Віктора Балоги Йосип Головаті. Ще у липні 2008 року на ім’я Президента України було направлено спільний депутатський запит депутатів ВР від «Партії регіонів» та «Нашої України» щодо земельних махінацій ставлеників Балоги у Бориспільському районі Київської області. Ось як прокоментували тоді цю подію депутати: «На початку липня цього було направлено Президенту низку депутатських запитів. У тому числі низку запитів було написано Балозі. Відповіді на ці запити не надійшло. Нас проігнорували – і ми розуміємо чому. Бо там зазначаються люди, яких «кришує» Балога. Це, насамперед, голова райадміністрації Бориспільського району та його заступник, які звинувачуються нами у корупції та зловживанні службовим становищем – фактично у сприянні крадіжкам земель у Бориспільському районі. З конкретними фактами та кримінальними справами.

Крім того, писали запити про те, що за фальшивими документами було призначено одного із заступників голови Бориспільського району. До цього його було призначено директором департаменту управління капітального будівництва МНС. У цей час Балога був міністром. Ось ці люди повністю покриваються Балогою.

У запиті також зазначається, що незаконно приватизовано на нібито співробітника Секретаріату (зараз перевіряється, чи співробітник ні) близько 400 гектарів землі. Це також Балога покриває. Втручається і СБУ, і Генпрокуратура у покриття цих злочинів. Навіщо нам потрібен такий глава Секретаріату Президента, який дурить Президента, йому це все не повідомляє і сприяє злочинам у країні?

Справа в тому, що цей запит підписали не лише представники Партії регіонів, а й представники «Нашої України». От нехай тепер Президент сам думає, що робити. Або він візьме на себе відповідальність за дії Балоги і теж стане людиною, яка заохочує земельну мафію в країні – або розбиратиметься з Балогою».

Проте, самі жителі Бориспільського району вважають, що в земельних махінаціях першу скрипку грає все-таки не Главаті, а один із його заступників – хтось Вадим Гордієвський (він же Лазарєв), який очолює організоване злочинне угруповання, до якого входить відоме в районі сімейство Коржів, а також низка кримінальних авторитетів.

Вадим Гордієвський – особистість дуже цікава. Дивно не лише те, чому він досі не сидить, а й яким чином він уже кілька років обіймає відповідальні державні посади.

Офіційна біографія Гордієвського досить скупа:

1.Гордієвський Вадим Іванович – народився 14 березня 1974 року у м. Первомайську Миколаївської області. Громадянин України. Освіта вища: у 2007 році закінчив Горлівський інститут МАУП. З грудня 2005 року до січня 2006 року – старший менеджер ТОВ «Україна Агро — Трейд – Н» м. Черкаси. З лютого 2006 року до вересня 2006 року – заступник генерального директора ТОВ «Украгро-Н» м. Черкаси. З вересня 2006 року до березня 2007 року – директор Державного підприємства «Управління капітального будівництва при Міністерстві України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи» м. Київ. З жовтня 2007 року по теперішній час – заступник голови Бориспільської райдержадміністрації з питань реалізації у районі державної політики в агропромисловому комплексі, земельних відносинах.

Неофіційну він старанно ховає. За офіційною версією, Гордієвський народився в місті Первомайську Миколаївської області 14 березня 1974 року. Проте, як свідчать документи податкової адміністрації, насправді він народився 14 березня 1974 року у Горлівці Донецької області та носив аж до 2000 року прізвище Лазарєв. У тій же квартирі на вулиці Леніна, де було прописано у Горлівці Вадим Лазарєв проживає його мати Гордіївська Тетяна Валентинівна, чиє прізвище вже у вельми зрілому віці взяв Вадим Лазарєв. Навіщо і чому «плутав сліди» Вадим Лазарєв (Гордієвський) нам не відомо. Можливо, просто перебував у розшуку. Але пристрасть до подвійного життя виявлялася у хибних даних про місце народження та зміні прізвища, а й у інших моментах біографії нашого героя.

Цитуємо газету «Дзеркало тижня»:

Історія одного із заступників Бориспільської райдержадміністрації має всі шанси відкрити нову сторінку у життєписі представників від влади із сумнівною освітою.

Хоча рівень фігурантів колишніх викриттів був значно вищим, але ситуація з Вадимом Гордієвським, який займається у Борисполі земельними питаннями, має державне значення. Адже цього чиновника підозрюють не мало не мало в обмані президента Віктора Ющенка. У всякому разі, саме так подаються події у депутатському зверненні Геннадія Москаля, який днями надійшов до секретаріату глави держави.

У документі стверджується, що В. Гордієвський «свідомо ввів в оману» президента, надавши «сфабриковані документи про свою вищу освіту». Це дозволило йому згідно з відповідним указом обійняти у жовтні 2007 р. нинішню посаду.

Причому чиновник скористався липовим документом про вищу освіту втретє. Вперше він пред’явив його до Міжрегіональної академії управління персоналом у 2005 р. У результаті заочно за два роки замість п’яти він здобув другу вищу освіту за спеціальністю «економіст — фінансовий менеджер». А 2006 р. на основі купленого диплома В. Гордієвський отримав посаду директора держпідприємства «Управління капітального будівництва» при МНС, яку обіймав до вересня 2007 р.

Провал студента

Вирахували лжестудента через його неуважність. В одній із автобіографій для держустанови він зазначив, що у 1992 році вступив і у 1996 році закінчив Український державний педагогічний університет імені Драгоманова. Але цей виш ніколи так не називався. Натомість «Український» треба було написати «Київський».

Але якщо цю описку можна було пояснити людською забудькуватістю, факт отримання диплома на прізвище Гордієвський остаточно розвіяв сумніви в справжності документа. Справа в тому, що до 2004 року Вадим Гордієвський носив прізвище Лазарєв, на яке за ідеєю і мав бути оформлений диплом. Більше того, у педагогічному університеті немає відомостей про те, що у 1996 році його закінчував студент Гордієвський.

У нешкідливих, на перший погляд, маніпуляціях із документами про вищу освіту чітко проглядається частина третя ст. 358 Кримінального кодексу — «Використання свідомо підроблених документів», що передбачає покарання у вигляді штрафу у розмірі до 50 мінімальних доходів громадян, арешт терміном до півроку або обмеження волі терміном до двох років.

Тому у зверненні до президента народний депутат просить призначити службове розслідування, на час якого усунути від виконання обов’язків В. Гордієвського. Крім того, на його думку, Генеральна прокуратура має порушити кримінальну справу за цими фактами.

Депутатське звернення на цю тему надійшло й до уряду. У ньому прем’єра Юлію Тимошенко просять доручити Головному управлінню державної служби розібратися у ситуації. Про реакцію цей сигнал поки що нічого не відомо. Але В. Гордієвський продовжує працювати. Наскільки його діяльність успішна, важко судити. Але однозначно можна сказати, що скандал із дипломом не єдиний, у якому фігурує персонаж із цим прізвищем.

Справа про номерки

Як тут не згадати любителя театру Ручечника із серіалу «Місце зустрічі змінити не можна», відомого здатністю непомітно для жертви витягнути вбиральню. З Вадимом Гордієвським теж пов’язана історія з номерками, щоправда, йшлося одразу про 47. Відомо про неї стало зі звернення мешканців села Дударків.

У квітні цього року в цьому селі проводилося жеребкування щодо поділу земельних ділянок. Заступник голови Бориспільської райдержадміністрації нібито привіз 620 номерків для жеребкування, хоча, згідно зі складеними списками, участь у жеребкуванні мали взяти лише 573 особи. Як стверджують очевидці, в ящик пан Гордієвський кинув 573 номерки, як і належить, а ось решту 47 при всіх поклав собі в кишеню. Мешканці села підозрюють, що за цими «зайвими» жетонами було заховано найкращі земельні ділянки.

Якщо це правда, то є перевищення службових повноважень, що також вимагає реакції прокуратури. Відповідне звернення депутати направили у травні, але відповіді не отримали. Повторний запит вони передали у червні. Але реакція була, найімовірніше, та сама. Запит переправили до обласної прокуратури, де про нього, схоже, забули.

Така реакція, м’яко кажучи, насторожує. Адже саме з Бориспільським районом пов’язаний найрезонансніший і найтриваліший земельний скандал, коли місцевий суддя в лютому 2007 року позбавив близько 500 селян паїв на ділянки загальною площею понад 1 тис. га. У ситуацію змушений був втрутитися президент.

Здавалося, що після цього про нові земельні афери забудуть. Але громадські організації продовжують шукати правду та звертатися до керівництва країни з проханням допомогти розібратися з фактами розкрадання земель сіл Велика Олександрівка, Щасливе, Гора та інших.

У цьому нічого дивного. Адже досі країна так і не почула, яке ж покарання зазнали винні у скандалі з паями у Бориспільському районі. Тобто. покарання фактично відсутнє.

У умовах зростає попит на «своїх людей» на державній службі. Їх не злякати статтею Кримінального кодексу. Вони мають щось більше, ніж освіта, досвід роботи чи знання, — вони звикли вирішувати будь-які проблеми, не задаючись питанням, наскільки законними є їх методи досягнення мети.

Гордієвський-Лазарєв, Коржі та інші

Наш герой – Вадим Гордієвський, незважаючи на те, що перебуває на держслужбі, є засновником кількох фірм:

БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ «УКРАЇНСЬКИЙ ЕКОЛОГІЧНИЙ ФОНД 3000» – разом із власною дружиною, Гордіївською Ганною Сергіївною та якимсь Єгоровим Олександром Едуардовичем. Ця довірена особа Гордієвського має низку фірм у Києві та Черкасах: «ТЕХНІКС-95», «ЄВРОБУДИНОК-3000», «УКРАЇНААГРОТРЕЙД-Н», ФЕРМЕРСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО «ДАНАТ», «СЛУЖБАСПЕЦБУД-Н».

Всі ці фірми так чи інакше причетні до махінацій Гордіївського із землею Бориспільського району. Ноу-хау Гордієвського є спосіб перепродажу землі. Дані про вже продану земельну ділянку просто видаляються з районного кадастру, до нього вписуються нові власники, які отримують технічну документацію на землю та отримують держакти. А коли попередні власники, шоковані подібним свавіллям, намагаються повернути свою землю – їм радять не ходити ні до правоохоронних органів, ні до суду. Щоб не виявитися одного разу з проломленим черепом.

У підготовці технічної документації та в силовій складовій афер Гордієвському допомагає відоме у бориспільському районі сімейство Коржів. Основним підприємством Корж є фірма «Широта», яка змінила в 2004 році свою назву на ТОВ «Агаті-5». Саме ця фірма і займається основними аферами із землею. Серед її засновників Іван та Михайло Коржі, Ірина Косянчук, Тетяна Печатнова, Василь Кушніренко та Бакіров Тумбат Самед Огли. Пан Бакіров виконує в ОЗУ відповідальну роль у зв’язках із злочинними спільнотами азербайджанської діаспори, які здійснюють силове прикриття махінаторів. Також до засновників входить дружина Самеда Огли – Бакірова Катерина Сергіївна.

Ще одна фірма Коржей – ТОВ «Кроки -5», що спеціалізується на фальсифікації землемірних, геодезичних та гідрографічних робіт. До її засновників входять Іван Корж, Олександр Печатнов, Микола Кияшко та Василь Кушніренко. Також Коржі керують Асоціацією інвесторів Бориспільського району, яку правильніше було б називати асоціацією з обману інвесторів. До засновників Асоціації входять крім Коржей Володимир Ситник, Дмитро Кутах, Петро Ключка, Владислав Червінський, Анатолій Бідюк, Олександр Кондрашов, Михайло Герус та Дмитро Кришталь.

Наступне підприємство Коржей – обслуговуючий кооператив «Сакура», розташований у Гнидині Київської області та займається нібито управлінням нерухомістю. Серед його засновників крім Коржі якась Марія Боднар, яка проживає у Вінницькій області, Олександр Леснічук, який проживає в Броварах, Ігор Макаренко, який проживає в Києві та киянка Пелагея Кузьменка. Є підстави припускати, що фірма є фіктивною і використовується для переведення в готівку грошей.

Найцікавішою фірмою Коржей є компанія «АЛТЛАНДС ОВЕРСІЗ КОРП.», що знаходиться в державі Белізі на вулиці ПРИНЦЕС МАРГАРЕТ ДРАЙВ 5756. Для чого «скромним» бориспільським земельним махінаторам нескромна «офшорка» в Белі. Для того, щоб гроші виводити. Адже рано чи пізно доведеться тікати, і Коржі це чудово розуміють. Засновники офшорки окрім Коржі якась Куликова Наталія Євгенівна, яка проживає в Києві, на Повітрофлотському проспекті 23, кв 61. До неї начебто вже виїхали.

Далі буде…

 

Джерело


Редакція не несе відповідальності за зміст опублікованих повідомлень інформаційних агентств та реклами і може публікувати статті, не поділяючи точку зору автора.

 

По всіх питаннях щодо опублікованого матеріалу звертайтесь на електронну пошту: [email protected]

Теги: ФК «Альта Капітал» Вадим Гордієвський,ФК «Альта Капітал» Гордієвський,ФК Альта Капітал Вадим Гордієвський,ФК Альта Капітал Гордієвський,ФК Альта Капітал ,Альта Капітал ,Вадим Гордієвський,Гордієвський,Фінансова Компанія Лео,РНБО,ТОВ «ФК ЛЕО»,ТОВ ФК ЛЕО,ФК ЛЕО,ЛЕО,Гордієвський Вадим Іванович,Віктор Балога,Балога,Фінансова Компанія Альта Капітал,Фінансова Компанія ,Альта Капітал,АЛТЛАНДС ОВЕРСІЗ КОРП.,Куликова Наталія Євгенівна,Куликова Наталія ,Куликова ,Коржей Володимир Ситник, Дмитро Кутах, Петро Ключка, Владислав Червінський, Анатолій Бідюк, Олександр Кондрашов, Дмитро Кришталь.,Олександр Леснічук,обслуговуючий кооператив «Сакура»,кооператив «Сакура»,Сакура,ТОВ «Кроки -5»,Іван Корж, Олександр Печатнов, Микола Кияшко, Василь Кушніренко,Володимир Ситник, Михайло Герус, Дмитро Кришталь,фірма «Широта»,ТОВ «Агаті-5»,Лесничук Александр, Куликова Наталья, Сытник Владимир, Червинский Владислав, Бидюк Анатолий, Кришталь Дмитрий, Герус Михаил, Кузьменко Пелагея, Макаренко Игорь, Боднар Мария, Кондрашов Александр, Кутах Дмитрий, Печатнов Александр, Корж Иван, Кушниренко Василий, Кияшко Николай, Биография, Главати Иосиф, Балога Виктор, Партия регионов, Шеремет Олег, Финансовая Компания Альта Капитал, Одесская область, Ющенко, Гордиевский Вадим Иванович, Гордиевский Вадим, НБУ, Нацбанк, ООО ФК Лео, Финансовая Компания Лео, Україна, Украина, Игорный бизнес, Зеленский, СНБО, Санкції, Санкции,БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ «УКРАЇНСЬКИЙ ЕКОЛОГІЧНИЙ ФОНД 3000»,БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ ,УКРАЇНСЬКИЙ ЕКОЛОГІЧНИЙ ФОНД 3000,ТЕХНІКС-95, ЄВРОБУДИНОК-3000, УКРАЇНААГРОТРЕЙД-Н, ФЕРМЕРСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО «ДАНАТ», СЛУЖБАСПЕЦБУД-Н,ФЕРМЕРСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО ДАНАТ,ФЕРМЕРСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО ,ДАНАТ
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР