Фігурантка кримінальної справи «Золотого мандарина ойл» Наталія Бернацька стала представником держави у Наглядовій раді Укрпошти

Фігурантка кримінальної справи «Золотого мандарина ойл» Наталія Бернацька стала представником держави у Наглядовій раді Укрпошти
59931 ПЕРЕГЛЯДІВ

У шквалі корупційних скандалів, які щогодини шокують Україну і вже сприймаються просто як інформаційний шум, непоміченою майнула новина про затвердження складу наглядової ради Укрпошти.

Він складається із семи осіб: п’ять із них – так звані незалежні члени, а дві представляють державу Україна – АТ «Укрпошта» є державним підприємством. І ось 23 березня трапилося все, як у анекдоті, що набив оскому: «Ніколи такого не було – і ось». Від держави членами Наглядової ради Укрпошти стали Крістіна Прасолова та Наталія Бернацька. Перша – дочка міністра економічного розвитку та торгівлі України в уряді Азарова Ігоря Прасолова. Що вже цікаво.

Але набагато цікавіша друга член Наглядової ради – Наталія Бернацька. Яка, судячи з даних Єдиного державного реєстру судових рішень , досі перебуває під слідством як підозрювана у кримінальному провадженні №№52017000000000361. Це так звана справа «Золотого мандарину ойл».

Останнє засідання з даного кримінального провадження датується 17 лютого 2022 року. Відповідно до цієї постанови Вищий антикорупційний суд не змінив запобіжний захід для колишньої першої заступникки міністра юстиції Наталії Бернацької, яку НАБУ та САП підозрювали у причетності до заволодіння понад 54 мільйонами гривень з державного бюджету.

 

 

«Підозрювана ОСОБА_5» — це саме Наталія Бернацька.

Кримінальна справа попри те, що останнє засідання щодо нього відбулося рік тому, не закрито. Так, вина Наталії Бернацької у злочині, передбаченому ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем та легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) Кримінального кодексу України, не доведено.

Але й не доведено її невинність – кримінальну справу не закрито. Звичайно, ніхто не заперечує презумпцію невинності, але введення як представник держави до складу Наглядової ради Укрпошти людини з такою біографією виглядає, м’яко кажучи, дивним.
Особливо дивно виглядає це рішення Кабміну на тлі тих осіб, з якими, за версією НАБУ, Бернацька скоїла злочин, що інкримінується їй. Тому що це представники якраз минулої влади, яких патологічно ненавидять на Банковій – а саме звідти управляється Кабмін.

Суть звинувачення Бернацької у крадіжці з держбюджету України понад 54 мільйони (у цінах 2016 року це понад два мільйони доларів) зводиться до того, що у 2000 році ТОВ «Золотий Мандарин Ойл» передало на зберігання ПАТ «Київенерго» 41 тисячу тонн мазуту, проте останнє відмовилося його повертати. У 2009 році ТОВ «Золотий Мандарин Ойл» виграло у Господарському суді Києва позов проти «Київенерго».

Однак до виконавчої «Золотий Мандарин» не звернувся, натомість пішов до Європейського суду з прав людини. У ЄСПЛ позивач «ввів в оману європейський інститут, не проінформувавши його про всі обставини спірних правовідносин, завдяки чому отримав рішення про відшкодування 54,179 млн. грн.».

Далі підприємство звернулося до Міністерства юстиції, і у 2015 році уповноважений у справах ЄСПЛ підписав декларацію про мирне врегулювання спору та виплату «Золотому мандарину» понад 54 млн грн із державного бюджету. У лютому 2016 року Міністерство юстиції України перерахувало зазначену суму. Тобто фактично борг замість приватної компанії сплатила держава.

А тепер про особистість. Власник "Золотого мандарина" - колишній нардеп від "Народного фронту" Георгій Логвінський, якого називають організатором схеми. Наталія Бернацька була на момент ухвалення рішення про перерахування грошей «Золотому мандарину ойл» заступником міністра юстиції України. Разом з ними на лаву підсудних сіли ще чотири особи: три – особи, афілійовані з Логвінським, четвертий – Борис Бабін, який на той час був урядовим уповноваженим у справах Європейського суду з прав людини.

Справа про обрання запобіжного заходу фігурантам пішла до суду в січні 2020 року. 4 лютого 2020 року Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід Бернацькій у вигляді застави в сумі 7 мільйонів гривень, які вона і внесла. Де взяла чиновниця таку суму – можна лише гадати.

Далі вона включила свої незвичайні знання міжнародного права – у Наталії Іларіонівни дуже якісну освіту – і поставила справу на межу розвалу. Як заявила Бернацька у коментарі для Forbes «після рішення Великої Палати ЄСПЛ про те, що НАБУ порушило міжнародне право і тиснуло на свідків з метою незаконного переслідування особи та відмову у знятті імунітету з головного підозрюваного у цій справі, у справи більше не було перспектив». Наразі у Європейському суді розглядається індивідуальна скарга Бернацької щодо порушення Конвенції.

Формально це все так. Але знову ж таки – формально чи не формально – новий представник держави Україна у Наглядовій раді Укрпошти Наталія Бернацька – основний фігурант кримінальної справи про розкрадання 54 мільйонів гривень із державного бюджету України. Особливо цікавим є призначення у світлі майбутнього продажу об’єктів Укрпошти, серед яких ключове місце займає будівля Головпоштамту в Києві, розташована на Майдані Незалежності. Погані преценденти з відвертим зливом найласіших шматків держмайна до рук дивних особистостей вже були. Чого варта хоча б історія з продажем готелю «Дніпро», розташованого за триста метрів від Головпоштамту, до рук вкрай підозрілого покупця, пов’язаного з Росією.

P.S. Після скандалу, що спалахнув з призначенням Бернацької, ні прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, ні в Офісі президента, де займаються подібними призначеннями, ситуацію ніяк не прокоментували.

Джерело

Теги: Шмыгаль Денис, Логвинский Георгий, Бабин Борис, Минюст, Киев, ЕСПЧ, ООО Золотой Мандарин, Золотой мандарин ойл, Київенерго, Киевэнерго, Хищения, отмывание денег, ВАКС, САП, НАБУ, Набсовет, Прасолова Кристина, Бернацкая Наталья, Прасолов Игорь, Укрпошта, Укрпочта, Должность, посада, Украина, корупціонери, коррупционеры,Наталія Бернацька,Бернацька,Наталія Бернацька Вікіпедія,Бернацька Вікіпедія
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР