Київрада “не якісно” вигнала “БК “Міськжитлобуд” з ділянки на вул. Цимбалів Яр, 31

Київрада “не якісно” вигнала “БК “Міськжитлобуд” з ділянки на вул. Цимбалів Яр, 31
347658 ПЕРЕГЛЯДІВ

Столична міськрада відмовила ТОВ “БК “Міськжитлобуд” в поновленні договору оренди ділянки на вул. Цимбалів Яр, 31. На цій землі компанія, якою володіє екснардеп і голова Ради директорів аеропорту “Київ” Денис Костржевський (на колажі), збиралася будувати итлову багатоповерхівку, що стало причиною невдоволення з боку мешканців Голосіївського району. Що цікаво, у рішенні про “вигнання орендаря” Київрада чітко не вказала, з яких саме причин він має покинути цю територію. Це, ймовірно, стане причиною судових спорів з наступною відміною дивного рішення міськради.

Як стало відомо, 23 березня 2023 року Київрада у ході свого пленарного засідання без обговорення підтримала проєкт рішення “Про відмову ТОВ “Будівельна компанія (БК) “Міськжитлобуд” в поновленні договору оренди земельної ділянки від 24 березня 2010 року №230 на вул. Цимбалів Яр, 31 у Голосіївському районі” (№08/231-553/ПР від 2 березня 2020 року).

Суб'єктами подання даного проєкту рішення виступили заступник голови Київської міськдержадміністрації (КМДА) Вячеслав Непоп і Департамент земельних ресурсів КМДА. За його погодження проголосували 86 депутатів. 

Мова йде про земельну ділянку площею 1,52 га з цільовим призначенням “для будівництва, експлуатації та обслуговування житлової забудови з об'єктами інфраструктури для обслуговування населення та паркінгом” (кадастровий номер – 8000000000:79:241:0249). Цю землю ТОВ “БК “Міськжитлобуд” орендувало у столичної громади на підставі вищезгаданої угоди від 24 березня 2010 року, яка була укладена на виконання рішення Київради №957/2013 від 9 липня 2009 року. 

Спочатку, відповідно до вказаного договору, термін оренди складав 5 років, але в 2016 році компанія через суд добилася його поновлення на термін до 24 березня 2020 року – після того, як столична міськрада відмовилася пролонгувати його “добровільно”.

Ділянка на вул. Цимбалів яр, 31

У пояснювальній записці до проєкту рішення зазначається, що станом на 11 лютого 2020 року ця ділянка була вільною від капітальної забудови і огороджена парканом. При цьому, на ній було вирито котлован і розміщено бетонні блоки. Але будівельні роботи на момент обстеження, яке здійснювали фахівці Департаменту земельних ресурсів КМДА, не проводилися.

Примітно, що в проєкті рішення прямо не зазначено причини “вигнання” ТОВ “БК “Міськжитлобуд” з ділянки на вул. Цимбалів яр, 31. На цей факт звернуло увагу управління правового забезпечення діяльності Київради. Так, ще 11 листопада 2022 року юристи у своїх зауваження до документу звернули увагу на те, що він "містить лише загальні положення щодо підстав відмови в поновленні договору оренди. Мовляв, там лише зазначено, що ТОВ "БК "Міськжитлобуд" не виконує умови угоди, та перераховано декілька статей Земельного кодексу України, які регулюють орендні відносини та в яких зазначено підстави припинення права користування земельною ділянкою. 

При цьому, під час голосування у сесійній залі Київради ні її секретар Володимир Бондаренко, ні голова комісії міськради з питань містобудування, архітектури та земельних відносин Михайло Терентьєв (фракція “УДАР”), ні директор Департамент земельних відносин КМДА Валентина Пелих не повідомили, чи потрібно враховувати вищезгаданий висновок юристів. 

Цілком ймовірно, що ця “невизначеність” може стати підставою для оскарження рішення Київради в судовому порядку – звісно, у випадку, якщо ТОВ “БК “Міськжитлобуд” не відмовилося від своїх планів стосовно освоєння даної землі.

Ще восени 2018 року навколо цієї ділянки розгорівся скандал. Тоді мешканці Голосіївського району виступили проти будівництва на ній багатоквартирного будинку. Серед іншого, вони вказували на те, що черговий житловий комплекс у цій місцевості може сильно "перевантажити" район та створити проблеми із соціальною інфраструктурою. Тоді громада висунула вимогу щодо розірвання договору оренди, задля чого група громадських активістів зареєструвала в Київраді відповідний проєкт рішення в порядку місцевої ініціативи. 

У вищезгаданому проєкті рішення про відмову в поновленні договору оренди ця місцева ініціатива також згадується – зазначено, що вона була погоджена “земельно-містобудівною комісією” (рішення було прийнято 10 вересня 2019 року).

За даними аналітичної системи Youcontrol, ТОВ "БК "Міськжитлобуд" було зареєстроване у вересні 1998 року. Керівником цієї компанії є Микола Лютов, засновникам – кіпрська фірма "Zeestar Limited" і ТОВ “КУА “Ніка-Інвест”. Кінцевим бенефіціаром ТОВ "БК "Міськжитлобуд" є Денис Костржевський.

Останній відомий як нардеп III скликання Верховної Ради (був членом фракції “Партії Зелених України”) та голова Ради директорів Міжнародного аеропорту “Київ” (Жуляни). До неформальної “групи Дениса Костржевського” система Youcontrol відносить 31 компанію (зайняті в сфері будівництва, нерухомості та надання фінансових послуг).

Раніше Дениса Костржевського пов'язували з Василем Хмельницьким - народним депутатом України IV-VII скликань та засновником холдингової компанії “UFuture”, яка об'єднує активи у різних галузях (нерухомість, інфраструктура, відновлювана енергетика, фармацевтика тощо). Більше того – станом на 2019 рік відносила ТОВ “БК “Міськжитлобуд” до холдингу “Київська Інвестиційна Група”, співвласником якого були саме Хмельницький та його соратник, бізнесмен Андрій Іванов.

Але надалі, схоже, шляхи Хмельницького та Костржевського розійшлися – принаймні “частково”. Наприклад, у 2021 році ЗМІ повідомляли, що перший вивчає можливість продажу частини акцій ТОВ “Майстер-Авіа” (власник терміналів та перону в аеропорті “Київ”), у якому його партнером був саме Костржевський. І показовим є факт, що останній тоді відмовився коментувати бажання Хмельницького залучити нового партнера.

Нагадаємо, Валентина Пелих очолює Департамент земельних ресурсів КМДА з 29 червня 2021 року (раніше, з 2 квітня 2021 року, вона виконувала обов'язки керівника цієї структури). З 27 липня 2018 року по 1 квітня 2021 року цим департаментом керував Петро Оленич, який з 2 квітня 2021 року обіймає посаду заступника голови КМДА та курує в Києві земельні та містобудівні питання. 

Михайло Терентьєв очолює комісію Київради з питань архітектури, містобудування та земельних відносин з 8 грудня 2020 року. 

КиївВлада

Теги: новини києва, КМДА, удар, київрада, вячеслав непоп, будівництво, валентина пелих, тов, петро оленич, проєкт рішення, земельне питання, департамент земельних ресурсів, голосіївський район, житловий комплекс, фракція, договір оренди, василь хмельницький, оренда землі, михайло терентьєв, оренда ділянки, фракція удар, будівельна компанія міськжитлобуд, бк міськжитлобуд, тов бк міськжитлобуд, денис костржевський, місцева ініціатива
ПРЯМИЙ ЕФІР