Ексголову ДПЗКУ арештували під заставу у 60 млн гривень

Ексголову ДПЗКУ арештували під заставу у 60 млн гривень
324553 ПЕРЕГЛЯДІВ

Колишнього голову правління ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» (ДПЗКУ), підозрюваного у причетності до завдання понад 60 млн доларів збитків, екстрадували з Литви та арештували під заставу у 60 млн гривень.

З березня 2017 року підозрюваний перебував в розшуку. Після затримання експосадовець прагнув уникнути відповідальності – подав прохання про притулок у Литві, однак отримав відмову. Після чотирьох років судового розгляду його все ж доставили до України.

За даними слідства, представник міжнародного зернотрейдера та колишні посадовці ДПЗКУ – серед яких і ексголова правління – організували корупційну схему, за якою зерно, що належало держкомпанії, через низку суб’єктів господарювання було поставлено в Саудівську Аравію. Постачання відбувалось на умовах післяплати, що не відповідало встановленим ринковим правилам. В результаті ДПЗКУ кошти не отримала.

Мова йшла про відправлення кормового ячменю через офшорні компанії Lirtavis Enterprises та Somerton Business. Потім зерно продали Saudi Grains and Fodder Holding LLC.

Після отримання дозволів на експорт зерна, стивідорні компанії групи «ТІС» («Трансінвестсервіс», «ТІС-Зерно» та «ТІС-Міндобрива») перевантажили ячмінь у порту «Південний» на судна Peace Ark, Naias, Annoula, Tonic Sea та Corrin, які відпливли до Саудівської Аравії. Морським агентом для судів була фірма «Атіс». З боку зернотрейдера виступав власник групи компаній «ТІС» та Fedcominvest Олексій Федоричев.

Справи стосовно ще двох осіб – радника голови правління ПАТ «ДПЗКУ» та представника міжнародного зернотрейдера – скеровані до суду. Ще одну особу оголошено в розшук.

368.media

Теги: Державна продовольчо-зернова корпорація України,ДПЗКУ
ПРЯМИЙ ЕФІР