На день гумору Макєєва Сергія та Макєєву Ларису оголошено у міжнародний розшук. Це жарт? (подробиці голосної кримінальної справи)

На день гумору Макєєва Сергія та Макєєву Ларису оголошено у міжнародний розшук. Це жарт? (подробиці голосної кримінальної справи)
318626 ПЕРЕГЛЯДІВ

Часто ЗМІ публікують викривальні матеріали задля того, аби привернути увагу правоохоронних органів до скоєного злочину. Ця стаття, навпаки, покликана сприяти затриманню небезпечних злочинців, яких вже викрито співробітниками поліції.

Уродженця міста Вінниця Макєєва Сергія Петровича (03.03.1986 р.н.) та його дружину, уродженка Маріуполя Макєєву Ларису Олександрівну (29.05.1967 р.н.) оголошено у міжнародний розшук з метою притягнення їх до відповідальності шляхом відбування покарання у місцях позбавлення волі.

Макєєв Сергій Петрович

Скріншот: сайт МВС України

Макєєва Лариса Олександрівна

Скріншот: сайт МВС України

Досудовим розслідуванням встановлено, що Макєєв С.П, який обіймав посаду виконавчого директора ТОВ «Інвестиційно – аграрний центр» (ІАЦ, код ЄДРПОУ: 40163107) протягом серпня – грудня 2017 року шахрайським шляхом заволодів грошовими коштами, що належать ТОВ «Торговий дім «Вімексім» (код ЄДРПОУ: 39806334), чим завдав суспільству матеріальних збитків в особливо великих розмірах.

Як виконавчий директор ТОВ "ІАЦ", Макєєв Сергій Петрович був наділений повноваженнями представляти інтереси товариства у всіх банківських та фінансових установах з питань користування та розпорядження банківськими рахунками, відкривати та закривати банківські рахунки з правом розпорядчого підпису при проведенні грошових операцій, подавати всі необхідні заяви, подавати та підписувати платіжні доручення, укладати та підписувати банківські договори.

З метою реалізації кримінально-протиправної дії, Макєєв С.П. увійшов у злочинну змову зі своєю дружиною Макєєвою Л.А. та запропонував їй брати участь у реалізації заздалегідь спланованої злочинної схеми, а саме у заволодінні грошима підприємців під виглядом надання їм послуг фінансового лізингу.

Макєєва Л.А., не маючи жодного відношення до фінансово-господарської діяльності ТОВ «ІАЦ» та не будучи засновником даного товариства, з пропозицією Макєєва С.П. погодилася.

За задумом подружжя, Макєєва Л.А. при проведенні переговорів з потенційними жертвами афери мала називатися власником товариства, що готове надати клієнтам послуги фінансового лізингу, та висловлювати гарантії виконання укладених договорів.

Зі свого боку, Макєєв С.П. мав, як виконавчий директор, представляти інтереси товариства під час переговорів і переконувати представників контрагентів у доцільності укладання запропонованих угод.

У липні – серпні 2017 року, ТОВ «Торговий дім «Вімексім» в особі директора Малигіна В.В. з метою реалізації проекту будівництва комплексу з переробки відходів сільського господарства та силосу, планував придбати конегераційний модуль (газогенератор JMC 416) у офіційного дистриб'ютора та сервісного партнера компанії GE Jenbacher на території України.

Директор ТОВ «КТС – Інжиніринг» Савенко П.А., не причетний до злочинного задуму Макєєва С.П. і Макєєвої Л.А., але особисто знайомий із ними, запропонував директору ТОВ «ТД «Вимексім» Малыгину В.В. отримати обладнання шляхом укладання договору фінансового лізингу з ТОВ «ІАЦ». На пропозицію Савенко П.А. директор ТОВ «ТД «Вімексім» Малигін В.В. погодився.

01.08.2017 виконавчий директор ТОВ «ІАЦ» Макєєв Сергій Петрович, діючи у змові зі своєю дружиною Макєєвою Ларисою Олександрівною, підготував документ – комерційну пропозицію № 0301-2017/05, згідно з якою ТОВ «Інвестиційно – аграрний центр» було частиною сімейства міжнародної фінансової групи Getin Holding.

На початку серпня 2017 року Макєєв С.П. підготував проект генерального договору фінансового лізингу № 02201-2017/04, згідно з умовами якого ТОВ «Інвестиційно-аграрний центр» в особі директора Індик Н.В. зобов'язується відповідно до заявки ТОВ «Торговий дім «Вімексім» придбати у ТОВ «КТС – Інжиніринг» предмет лізингу.

Згідно з договором та комерційною пропозицією ТОВ «ІАЦ», вартість об'єкта лізингу становила 760 340,00 євро, а перший внесок у розмірі 30 % виражався у сумі 228 102,00 євро.

10.08.2017 в офісі ТОВ «ІАЦ», за адресою: м. Київ, вул. Липська 10, офіс 1, директор ТОВ «Торговий дім «Вімексім» Тодорчук В.В. виконуючи домовленість із виконавчим директором ТОВ «ІАЦ» Макєєвим С.П. підписав договір фінансового лізингу 02201-2017/04, який той передав своїй дружині Макєєвій Л.А.

Макєєва підписала договір фінансового лізингу від імені директора товариства Індика Н.В., підробивши таким чином офіційний фінансовий документ.

Потім, побоюючись викриття, Макєєв С.П. та Макєєва Л.А. з метою заволодіння коштами авансового платежу ТОВ «ТД «Вімексім», передали один екземпляр договору фінансового лізингу (№022201-2017/04 від 10.08.2017) директору ТОВ «ТД «Вімексім» Тодорчуку В.В.

30.08.2017 ошукані ними посадові особи ТОВ «ТД «Вімексім» Малигін В.В. та Тодорчук В.В. у рамках виконання укладеного договору (022201-2017/04 від 10.08.2017) трьома траншами перерахували на банківський рахунок ТОВ «ІАЦ» (№ 2604 ПАТ КБ «Приватбанк») кошти у розмірі 4 533 753,67 грн., 3 68 грн. та 2 300 000,00 грн., загалом 7175 441,28 грн.

Провівши низку банківських маніпуляцій, деталі яких є у кримінальній справі, Макєєв Сергій Петрович заволодів грошима ТОВ «ТД «Вімексім» на загальну суму 2 999 999,99 грн., які надалі розділив зі своєю дружиною та спільницею Макєєвою Ларисою Олександрівною.

Слідством окремо підкреслюється, що бухгалтер Кутєпкіна О.О., яка здійснювала грошові операції, та директор «ІАЦ» Індик Н.В. до злочинних махінацій подружжя Макєєвих не причетні.

Пізніше, під час зустрічі з директором ТОВ «ТД «Вімексім» Малигіним, який запідозрив недобре, Макєєва назвалася власником ТОВ «ІАЦ» і намагалася переконати обдуреного контрагента в тому, що кошти, перераховані його фірмою, знаходяться на рахунках ТОВ «ІАЦ» і будуть повернуті.

Натомість виконавчий директор ТОВ «ІАЦ» Макєєв С.П., діючи за попередньою змовою з Макєєвою Л.А., 21.12.2017, на підставі заяви на видачу готівки, підписаної ним особисто, отримав 2 404 108,00 грн., що залишилися від переведених ТОВ «ТД «Вімексім» за фальшивою угодою коштів.

Таким чином, Макєєв Сергій Петрович та Макєєва Лариса Олександрівна вчинили кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 358 КК України.

Наразі подружжя перебуває у міжнародному розшуку, і слідство просить громадян уникати будь-яких контактів із ними та повідомляти співробітникам Національної поліції Украіни за телефоном 102 або Міжнародну організацію кримінальної поліції Інтерпо́л  +38(044) 254 – 98-36 про можливе місцезнаходження аферистів.

Джерело: прес-служба Національної поліції України

Теги: Макєєв Сергій Петрович,Макєєв Сергій Петрович розшук,Макєєв Сергій,Макєєва Лариса Олександрівна,Макєєва Лариса Олександрівна розшук,ТОВ «Торговий дім «Вімексім»
ПРЯМИЙ ЕФІР