Росіяни "евакуюють" техніку з військового складу на півночі Криму: супутникові знімки

Росіяни "евакуюють" техніку з військового складу на півночі Криму: супутникові знімки
320382 ПЕРЕГЛЯДІВ

Виводять з-під удару далекобійними ракетами чи вичерпують запаси для зміцнення лінії бойового зіткнення на півдні? Росіяни вивезли майже всю бронетехніку та засоби артилерії, що зберігались на військовій базі біля с. Медведівка (північ Кримського півострову). Водночас поблизу Чонгару було зафіксовано 8,5-кілометрову чергу з автомобілів і військової техніки, що рушили з тимчасово окупованої Херсонщини в бік Криму.

Відповідні супутникові знімки військової бази в Медведівці (Крим) оприлюднив 6 квітня співробітник відділу досліджень зовнішньої та оборонної політики Американського інституту підприємництва (AEI) Бреді Афрік. Він порівняв зображення ділянки за кінець лютого і кінець березня 2023 року.

"За останній місяць російські війська вивезли техніку з військового складу на півночі Криму. Нещодавні супутникові знімки показують, що на цьому місці були танки, бронемашини та артилерія", – зазначає дослідник.

При цьому знімки високої роздільної здатності від Maxar та Washington Postдатовані серединою лютого 2023 року, показують, яке саме обладнання зберігалось на цьому російському військовому складі – броньовані автомобілі, танки, самохідні гаубиці, артилерійські системи. Також можна роздивитись оборонні споруди, побудовані поруч.

Вивезення російської військової техніки з цього складу в окупованому Криму можна чітко побачити, порівнюючи супутникові знімки високої роздільної здатності за період з 11 лютого по 16 березня.

Наразі залишається невідомим, куди саме перекинули чи евакуювали дану техніку. Можливо, вона була озпорошена між різними підрозділами на півдні України для поповнення втрат, накопичується до нового "великого наступу" або підтримує вже існуючі наступальні операції рф у районі Бахмута, Авдіївки чи Вугледара.

Також, імовірно, її просто евакуювали, аби вивести з-під удару української дальнобійної зброї. Адже Медведівка наразі перебуває поза радіусом ракет GMLRS, але в межах діапазону GLSDB. Крім того, лише у декількох десятках кілометрів на південь розташований Джанкой, що представляє собою велике перехрестя автошляхів та залізничний вузол, який нещодавно став мішенню атаки дронів ЗСУ.

На користь гіпотези з "евакуацією" говорить і той факт, що наприкінці березня супутникові знімки зафіксували на ділянці поблизу Чонгару (адміністративний кордон між материковою Херсонщиною й Кримським півостровом) затор довжиною близько 8,5 км – автомобілі рухались на південь у напрямку Криму. 

 

Нагадаємо, ситуація на півострові доволі напружена: в ніч з 6 на 7 квітня у Сімферополі сталась пожежа, натомість росіяни щодень все більше і більше перекопують берегову лінію Чорного моря – так вони будують оборонні споруди.

stopcor.org

Теги: Крим, війна в Україні,контрнаступ
ПРЯМИЙ ЕФІР