“Стендап по-київрадівськи”: як депутати Білоцерковець і Трубіцин мірялися підозрами

“Стендап по-київрадівськи”: як депутати Білоцерковець і Трубіцин мірялися підозрами
267245 ПЕРЕГЛЯДІВ

Поновлення онлайн-трансляцій засідань Київради ознаменувалося поновленням публічних політичних скандалів “міського масштабу”. Фактично депутати влаштували справжній “стендап”, під час якого практикувалися у красномовстві. Почалося все з того, що фракція “УДАР” вустами свого голови Дмитра Білоцерковця (на колажі ліворуч) підняла питання щодо відсторонення голови “підприємницької” комісії Київради Владислава Трубіцина (фракція “Слуга народу”, на колажі праворуч) від виконання своїх обов'язків. Приводом послугувало слідство по цьому народному обранцю у справі щодо отримання хабарів за можливість облаштовувати точки пересувної вуличної торгівлі. Трубіцин також не змовчав, і згадав Білоцерковцю кримінальні провадження, в рамках яких правоохоронці вивчали його причетність до “неправдивого” декларування і державної зради. 

Як стало відомо, під час пленарного засідання Київради 20 квітня 2023 року депутати із фракцій “УДАР” і “Слуга народу” публічно обмінялися звинуваченнями у скоєння різних злочинів.

Це відбулося під час першого пленарного засідання столичної міськради, яке транслювалося онлайн після річної перерви. Нагадаємо, що протягом року муніципалітет дотримувався “режиму тиші” – не організовував прямі ефіри зі своїх заходів. Очевидно, депутати розуміли, що з глядачами ця “феєрія” точно матиме резонанс. 

Хто кому корупціонер і злочинець

Перед початком розгляду порядку денного фракція “УДАР” з трибуни міськради висловила свою публічну позицію стосовно одного з депутатів, який наразі є фігурантом кримінального провадження за фактом можливої корупції. Почесну місію озвучити такі звинувачення взяв на себе голова вказаної фракції Дмитро Білоцерковець. При цьому, він не став прямо називати прізвище своєї “жертви”, обмежившись лише вигаданим “позивним”.

“Сьогоднішня заява фракції “УДАР” стосується “депутата Ніхто”. Кожен з вас знає, хто це. Саме тому я не бачу сенсу навіть називати його прізвище – через те що він зробив для іміджу Київради. Фракція “УДАР” вимагає відсторонення цього “депутата Ніхто” від головування в комісії. Депутата, якого звинувачують в прямій корупції, а саме – вимаганні та отриманні хабаря від діяльності пересувної торгівлі. Його посада голови комісії пов'язана з тією самою діяльністю, за яку його взяли на хабарі. Ця комісія продовжує працювати і впливати на ту саму сферу, в якій “пан Ніхто” погорів на хабарі. Тому ми зобов'язані відсторонити його від головування, щоб він не мав можливості чинити злочини і отримувати хабарі. Ми хочемо допомогти дружній фракції позбавитися депутата-негідника”, – заявив Дмитро Білоцерковець.

Надалі він трохи розкрив карти, про які саме порушення в роботі народного обранця йде мова.

“Він, разом з працівниками КП, чинив перешкоди для підприємців, які хотіли брати участь у торгах на право розміщення об'єктів пересувної торгівлі. Спільники створили комісію на КП, якій надали повноваження допускати підприємців до торгів або ні. Для того, щоб брати участь у торгах, потрібно було платити гроші. В тому числі вони забезпечували результат через можливий вплив на програмне забезпечення біржі. Виходячи з офіційних матеріалів слідства, вони отримали 150 тис. доларів за десять точок пересувної торгівлі. Це все є в аудіоматеріалах, які є в публічному доступі. Я впевнений в тому, що кожен з присутніх міг з ними ознайомитися. Працівники комунальних підприємств звільнені, а депутат – ні”, – зазначив голова фракції “УДАР”. 

Наостанок Дмитро Білоцерковець зазначив, що дії “пана Ніхто” розсмішили багатьох його колег. Але у чому заключається цей тонкий гумор, депутат не уточнив.

“Пан Ніхто”, я чесно вам скажу: багато людей стали вашими фанатами, бо таку дурість не кожного дня можна побачити. Дякую вам за можливість сміятися з ваших дій – це завжди додає позитиву. Але не вам”, – підкреслив Дмитро Білоцерковець.

Інтрига тривала недовго, і вже через кілька секунд після виступу фракції “УДАР” маски були скинуті. Так, депутат Київради від партії “Слуга народу”, голова комісії міськради з питань підприємництва, торгівлі та благоустрою Владислав Трубіцин прямо зізнався, що саме він – той таємничий “пан Ніхто”. 

За словом до кишені цей народний обранець не поліз – вказав на те, що не Білоцерковцю з його “історією життя” когось судити. При цьому, задля збереження конспірологічної риторики Трубіцин також присвоїв своєму опоненту “позивний” – “пан Хто”.

“Я хочу зауважити, що такі люди, як пан Дмитро, взагалі не мають права давати моральну оцінку будь-кому. Адже більшість з секретаріату та апарату Київради, починаючи з заступників, радників, “смотрящіх” і закінчуючи керівниками департаментів і керівниками КП, самі є фігурантами багатьох антикорупційних розслідувань. Я можу йому в очі сказати, хто він є. Я маю питання до пана “Хто” – Білоцерковця. Чи має він російське громадянство? Та чи розслідується зараз справа Службою безпеки України (СБУ) проти “пана Хто”, про яку я також бачив у ЗМІ, стосовно державної зради? Також хочу поцікавитися, чи була в нього підозра від Національного антикорупційного бюро (НАБУ) або, можливо, є зараз?” – зазначив Владислав Трубіцин, але його поза всякого сумніву влучні питання залишилися без відповідей.

Також він навів головний аргумент на користь своєї “добропорядності”: мовляв, немає судового вироку, значить – з точку зору закону є чистим. На підтвердження цього Владислав Трубіцин нагадав своїм колегам ст. 62 Конституції України, згідно з якою “особа вважається невинуватою у вчиненні злочину та не може бути піддана кримінальному покаранню доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду”. 

“Ні Київрада, ні пан Білоцерковець не є органами суду, а тому не мають жодних повноважень призначати когось винними або виносити вироки. Я прошу дуже критично ставитися до цього виступу пана “Хто”. У своїй правоті я впевнений, тож дочекаємося рішення суду. А що відбувається? Відбувається тиск на мене за мою позицію у боротьбі з корупцією у цьому місті (у залі лунає сміх, ймовірно – з того боку, де сидів Дмитро Білоцерковець). Чи є питання до роботи постійної комісії? Чи є питання до мене як голови постійної комісії з точки зору професійності виконання мною наданих повноважень?”, – висловився Трубіцин. 

Після цього за свого однопартійця “вписався” голова фракції “Слуга народу” Андрій Вітренко

“Шановні колеги, я розумію, що сьогодні увімкнули пряму трансляцію, і стендап – це дуже чудово. Але робіть це ввечері, в колі своєї фракції, розважайте одне одного, а тут ми маємо працювати та покращувати життя киян і тимчасово переміщених осіб, які постраждали від військової агресії кацапні. Я вважаю, що це – політичний та особистий тиск на певних депутатів Київрадів, що особисто я вважаю неприпустимим”, – підкреслив керівник “Слуги народу” в Київраді.

Зазначимо, голова комісії Київради з питань регламенту, депутатської етики та запобігання корупції Леонід Ємець (фракція “Європейська солідарність”) всю цю словесну перепалку повз вуха не пропустив. Він зазначив, що усі ці заяви повинні бути детально розглянуті, у тому числі – на його комісії. За словами народного обранця, важливо, щоб ця історія не завершилася порожніми балачками, як це часто буває в міськраді. 

“Наше з вами завдання зробити так, щоб, за наявності будь-яких підозр у вчиненні корупційних дій, ми вчинили все, щоб, по-перше, зупинити можливість вчинення цих дій, а по-друге – притягнути до відповідальності тих, хто до таких схем задіяний. Я вимагаю від головуючого доручити профільній комісії (регламентної. – KВ) розглянути ті питання, які тут прозвучали. Можливо, поставити питання про тимчасове відсторонення. Ми маємо продемонструвати, що ми стали народними обранцями з однією конкретною метою: працювати чесно, прозоро і відкрито. І я вимагаю, щоб ці питання не залишилися в кулуарах тих чи інших фракцій, чи в якихось кабінетах та коридорах, а були публічно поставлені, публічно розглянути та по ним було публічно прийнято рішення”, – заявив Ємець.

Втім, за результатами цієї палкої дискусії секретар Київради Володимир Бондаренко не став публічно надавати які-небудь протокольні доручення щодо обговорюваних питань. 

“Игра была равна…”

Як повідомлялось, 9 лютого 2022 року детективи НАБУ затримали низку осіб, які, ймовірно, причетні до організації схеми з отримання неправомірної вигоди від підприємців, що займаються пересувною торгівлею у т.зв. автопричепах “купава”. Серед таких – депутат Київради Владислав Трубіцин, тоді ще в.о. директора КП “Міський магазин” Аман Моламов, його заступник Олексій Непряхін і заступник керівника КП “Київська спадщина” Дмитро Ковальчук.

За попередніми даними правоохоронців, вказані особи отримували хабарі за те, щоб в аукціонах на право розміщення таких торгових об'єктів перемагали “потрібні” люди. Попередньо мова йде про сім локацій (хоча Білоцерковець, як зазначалося вище, казав про десять місць) для встановлення “купав” у різних районах міста, які фігуранти справи назвали “гарними та рентабельними” та за які їм було заплачено близько 1,3 млн гривень. При цьому, переможцям аукціонів було обіцяно за необхідності вирішувати питання з правоохоронними органами в контексті їхньої підприємницької діяльності на вказаних місцях. 

Що цікаво, невдовзі після затримання, 14 лютого 2022 року, НАБУ оприлюднило деякі " target="_blank" rel="noopener">деталі переговорів між учасниками схеми, що були зафіксовані на приховані камери та диктофони. На відповідних записах, зокрема, можна почути голос особи, що схожий на голос депутата Владислава Трубіцина, та побачити “заблюрену” особу, яка своїм силуетом схожа на цього народного обранця. Очевидно, що саме вказані матеріали у своєму виступі згадав Дмитро Білоцерковець.

Наразі Владислав Трубіцин, Аман Моламов та їхні ймовірні спільники офіційно мають статуси “обвинувачуваних” – матеріали по відповідному кримінальному провадженню передані до Вищого антикорупційного суду (ВАКС) для розгляду по суті. Фігурантам цього сліства інкримінується скоєння злочинів, передбачених ч.4 ст. 368 Кримінального кодексу (КК) України (отримання неправомірної вигоди в особливо великому розмірі, або якщо цей злочин вчинений службовою особою, що займає особливо відповідальне становище) та ч. 5 ст. 27, ч.4 ст. 368 КК України (пособництво в отриманні такої неправомірної вигоди).

Зазначимо, що свого часу і сам Дмитро Білоцерковець був за крок до того, щоб отримати судимість. Але 10 листопада 2020 року ВАКС закрив провадження щодо нього у зв'язку з тим, що інкримінована йому ст. 366-1 КК України (декларування недостовірної інформації) незадовго до розгляду обвинувального вироку була визнана неконституційною.

НАБУ звинувачувало Дмитра Білоцерковця в тому, що той, будучи народним депутатом (VIII скликання Верховної Ради від “Блоку Петра Порошенка”. – КВ), у своїй щорічній декларації про доходи за 2016 рік не вказав інформацію про членів своєї сім'ї, не задекларував майно, що належить таким особам, а також не задекларував інформацію про нерухоме майно, яким суб'єкт декларування та члени його сім'ї володіли або користувалися відповідний період. За таке порушення йому загрожувало до двох років позбавлення волі, але зірки зійшлися таким чином, що Білоцерковцю вдалося вийти сухим із води.

Що стосується звинувачень у держзраді та наявності у Білоцерковця російського паспорту, про які також згадував Трубіцин, то вперше такі дані в інформаційному просторі з'явилися на межі 2021-2022 років. Тоді журналісти, серед іншого, повідомляли, що Дмитро Білоцерковець, який народився та розпочинав свою політичну кар'єру в нині окупованому Севастополі, “піднявся” завдяки близьким відносинам із проросійським народним депутатом Вадимом Новинським. 

При цьому, повідомлялося, що перемогти на виборах 2013 року Новинському, який обирався до парламенту саме від виборчого округу в Севастополі, начебто допомагав у тому числі й Білоцерковець. Цією історією у той період зацікавилася СБУ, але, схоже, ніяких результатів відповідне розслідування не принесло. 

Крім того, періодично підприємці, громадські активісти та журналісти приписують Дмитру Білоцерковцю інтереси в сфері вуличної торгівлі – саме того напрямку, за який він і накинувся на Трубіцина. За свідченнями чисельних джерел, сам Білоцерковець не має своїх тимчасових споруд (ТС) торгового призначення, але у більшості скандалів по цій темі  його прізвище фігурує.

Ця історія тягнеться з 2014 року, коли Білоцерковець став керівником Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища Київської міськдержадміністрації (КМДА) і активно ініціював знесення десятків чи навіть сотень кіосків. Серед іншого, у цей період громадські активісти звинувачували його в тому, що бюджетне фінансування на демонтаж ТС активно розкрадалося. 

Крім того, саме Білоцерковцю приписують найбільш скандальні ідеї щодо реформування даної сфери, які в останні роки просуває міська влада. Серед таких – поки ще не реалізований задум стосовно продажу місць під розміщення кіосків в системі Prozorro та нещодавні доручення щодо знесення кіосків, які знаходяться біля станцій метро і зупинок та які начебто під час повітряних тривог заважають громадянам дістатися укриттів цивільного захисту. Ці ініціативи столичної влади викликали шквал обурення у “кіоскерів”, які вважають, що керівництво міста хоче знищити малий бізнес та перерозподілити даний ринок.

КиївВлада

Теги: новини києва, сбу, КМДА, кп, удар, київрада, набу, аукціон, слуга народу, торги, європейська солідарність, корупція, кримінальне провадження, розслідування, володимир бондаренко, державна зрада, пленарне засідання, підприємництво, вулична торгівля, міський магазин, дмитро білоцерковець, неправомірна вигода, малий та середній бізнес, обвинувальний акт, національне антикорупційне бюро, кп міський магазин, владислав трубіцин, пересувна торгівля, леонід ємець, отримання хабара, біржа
ПРЯМИЙ ЕФІР