День пам'яті Чорнобильської трагедії: 26 квітня українці відзначають 37-му річницю аварії на ЧАЕС

День пам'яті Чорнобильської трагедії: 26 квітня українці відзначають 37-му річницю аварії на ЧАЕС
302415 ПЕРЕГЛЯДІВ

Найбільша в історії людства техногенна катастрофа сталася саме в Україні, на Київщині. Радянська влада понад тиждень замовчувала масштаби аварії. Врятував українців вітер. Він віяв на північний захід і таким чином спрямував радіоактивну хмару в протилежний від Києва, Житомира і Чернігова бік.

26 квітня відзначається 37-ма річниця аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

26 квітня 1986 року, о 1:23 ночі в ході експериментальних тестів на Чорнобильській АЕС стався неконтрольований розгін 4-го реактора, що призвело до двох вибухів.

Вони зруйнували реактор і викинули в атмосферу Землі хмару радіоактивного пилу.

День пам'яті Чорнобильської трагедії: 26 квітня українці відзначають 37-му річницю аварії на ЧАЕС

Радіоактивну хмару носило над Європою протягом двох тижнів. Поступово утрачаючи свою невидиму загрозу, вона накрила значну територію континенту. Важкі ізотопи осідали на земну поверхню протягом перших кількох днів. Крім України, особливо сильно постраждала Білорусь.

Французький Інститут радіаційного захисту і ядерної безпеки оприлюднив анімовану інфографіку, яка показує рух радіоактивних часточок на висоті до 10 метрів в період з 26 квітня до 9 травня 1986 року.

Аварія на ЧАЕС змінила життя цілого покоління. Ба більше, місто Прип'ять і 30 км поліських лісів навколо накрилися радіоактивами на тисячі років.

Не так давно в Україні розсекретили архіви КДБ про аварію на ЧАЕС. У них видно, як радянська спецслужба повідомляла тодішнім керівникам УРСР та Радянського Союзу про те, що сталося. А керівництво, вочевидь, не розуміло наслідків.

Перше повідомлення КДБ було таким: "Під час аварії у приміщенні перебували 17 працівників зміни. 9 із них госпіталізовано, 4 працівники у тяжкому стані, один в реанімації. Пожежу локалізовано…"

За два дні у КДБ писали так: "У зв'язку із висловлюваннями вчених і фахівців про можливе підвищення рівня радіації та небезпекою подальшого перебування населення у місті 27 квітня Урядовою комісією було ухвалено рішення про зупинку 1-го та 2-го енергоблоків із розхолодженням реакторів, а також евакуації жителів м. Прип'ять…"

Біля останнього абзацу є примітка першого секретаря ЦК КПУ Володимира Щербицького: "Что это означает?"

День пам'яті Чорнобильської трагедії: 26 квітня українці відзначають 37-му річницю аварії на ЧАЕС

За офіційними даними, відразу після катастрофи загинула 31 особа, а 600 000 ліквідаторів, які брали участь у гасінні пожежі та ліквідації наслідків, отримали високі дози радіації.

Забруднено близько 155 000 квадратних кілометрів території, що становить майже половину території Італії. Майже 52 000 квадратних кілометрів сільськогосподарських угідь, площа яких більша за Данію, були забруднені цезієм-137 і стронцієм-90, періоди напіврозпаду яких становлять 30 і 28 років відповідно. Майже 404 000 людей були переміщені.

У грудні 2016 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 26 квітня Міжнародним днем пам'яті про Чорнобильську катастрофу. Щороку в цей день проходять пам'ятні заходи, виставки та інформаційні хвилинки про Чорнобильську трагедію.

Донедавна про аварію на ЧАЕС пам'ятали лише у пострадянських країнах, але мінісеріал HBO Chernobyl у 2019 році нагадав про неї всьому світу. У рейтингу IMDB "Чорнобиль" займає третю сходинку серед найкращих серіалів всіх часів.

stopcor.org

Теги: Аварія на ЧАЕС,ЧАЕС,День пам'яті Чорнобильської трагедії
ПРЯМИЙ ЕФІР