Держгеонадра допустила компанію екснардепа від ОПЗЖ Вадима Новинського до покладів міді вже під час війни

Держгеонадра допустила компанію екснардепа від ОПЗЖ Вадима Новинського до покладів міді вже під час війни
274057 ПЕРЕГЛЯДІВ

Державні стратегічні надра — величезний аргумент для заходу допомагати нам у перемозі. А ще вони грають критичне значення для поставлення на потік вироблення в Україні власної зброї. Саме тому експерти ЦПК почали досліджувати — хто користується цими надрами. І виявилиі — до користування мідним родовищем під час війни Державна служба геології та надр допустила компанію екснардепа від ОПЗЖ Вадима Новинського.

Про це йдеться у розслідуванні  Аліни Стрижак. Так згідно матеріалів зазначеного розслідування, у травні 2022 року Державна служба геології та надр на “Прозорро. Продажі” за 18 млн грн продала спецдозвіл на користування надрами ділянкою рудоносного поля Заліси-Шменьки Ратнівської ОТГ Волинської області. По цьому дозволу покупець протягом 5 років може проводити геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку ділянки, що містить у собі мідні руди.

Згідно з рішенням РНБО 2021 року, мідні руди входять до стратегічних корисних копалин України, тобто, тих, які мають надважливе значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави. Мідь та її сплави (мідь із цинком – латунь, мідь із оловом – бронза) використовують для виготовлення кабелів, дротів, у деталях хімічної апаратури та інструментах для роботи з вибухонебезпечними або легкозаймистими речовинами тощо. Тому спецдозвіл на користування родовищем мідних руд є перспективним набутком – після дослідження на такій рудоносній ділянці можна видобувати мідь і заробляти на цьому.

Центр протидії корупції виявив, що компанія, яка набула спецдозвіл на користування надрами на ділянку рудоносного поля Заліси-Шменьки – ТОВ “Інтер Актив” – досі має зв’язок із санкційним політиком та бізнесменом Вадимом Новинським. А відтак, є ризики, що ділянку з покладами стратегічної міді отримали у свої руки пособники окупантів.

Повний текст розслідування  - за даним посиланням.

«Аргумент»

Теги: Держгеонадра ,Державна служба геології та надр,Вадим Новинський
ПРЯМИЙ ЕФІР